Kırklareli Kent Konseyi’nden özürlülere yemek jesti

Kırklareli Kent Konseyi’nden özürlülere yemek jesti

Kırklareli Kent Konseyi’nden özürlülere yemek jesti

Kırklareli Kent Konseyi’nden özürlülere yemek jesti

Kırklareli Kent Konseyi’nden özürlülere yemek jesti
06 Aralık 2011 - 09:21

Kırklareli Kent Konseyi ve Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi tarafından “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla bir yemek düzenlendi.










HABER MERKEZİ


“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla, Kırklareli Kent Konseyi ve Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi tarafından sponsorluğunu Dere Tavukçuluk Firması’nın yaptığı yemek programı 03Aralık 2011 Cumartesi günü 18.00-23.00 saatleri arasında Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Salonu’nda düzenlendi. 


Düzenlenen yemeğe; Kırklareli Vali Yardımcısı ve İl Hukuk İşleri Müdürü M. Erhan Türker, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Munür Saygın, TSD Kırklareli Şube Başkanı Arif Uzunoğlu, Kırklareli Mahalli İdareler Müdürü Alaeddin İkican, Dernek Üyeleri ve aileleri olmak üzere özürlü vatandaşlar katıldı. 


* “Unutmayalım ki, her sağlıklı insan birer engelli adayıdır.”


Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Özbilen’in açılış konuşmasını yaptığı programda konuşan TSD Kırklareli Şube Başkanı Arif Uzunoğlu şunları kaydetti:


“1992 Yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla 3 Aralık günü "Uluslararası Engelliler Günü" olarak ilan etti. Bu kararın ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile Üye Ülkelerce 3 Aralık gününü engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla tanınmasını istedi. O günden beri 3 Aralık "Engeliler Günü" olarak kutlanmaktadır.


Türkiye de Nüfusun yüzde 12,29' u yani 8,5 Milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11,10 kadınlarda ise yüzde 13,45 tir.


Bu sayı Türkiye de tam ve sağlıklı olarak bilinmemektedir. Bu durum aileler tarafından saklanmaktadır.


Bana göre engellilerin en büyük sorunu eğitimdir, Eğitimli bir kişi iş bulur, ekonomisini düzeltir ve ihtiyaçlarını karşılayabilir, kısacası özgür kılabilir kendisini. Ülke nüfusunun büyük bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz. Buna karşılık Avrupa Birliğine girmeyi düşündüğümüz şu günlerde Avrupa'daki engellilerin tamamına yakını eğitim olanaklarından yararlanmaktadırlar.


Eğitimin yanı sıra engellilerin karşılaştığı bir çok sorun mevcuttur. Ortopedik engelliler için düzensiz ve yüksek kaldırımlar, görme engelliler için yürüyüş yolları, otobüslerde göz ardı edilen durak söyleme sistemleri, para tanımadaki zorluklar, istihdamdaki zorluklar, banka ve postane gibi kamu binalarında erişebilirlik gibi daha yığınla sıralanacak sorunlar. Aslında bu sorunların bir çoğu az para ve enerji harcanarak düzeltilebilecek sorunlardır.


Teknolojinin hızla gelişim pastasından küçük bir dilimde engellilere ayrılmıştır. Son zamanlarda kullanılan sesli bilgisayarlar, sesli tansiyon aletleri, sesli mutfak tartıları,sesli renk tanıma cihazları, sesli yön bulma cihazları ve özel haritalar, engelli asansörleri gibi.


Sonuç olarak; Siz engelli olmayanlar engellilere acıyarak değil bizi tanımak için bize yaklaşın, unutmayın ki bizler sizin gibi birer insanız. Biz, sadece bazı organlarımızı sizin gibi kullanamıyoruz, hepsi bundan ibaret...


Şimdi size soruyoruz; Siz hiç tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi? Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi? Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi? Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi? Siz hiç duymayıp Denizde Martıların, ormanda kuşların sesini dinlemek istediniz mi? Unutmayalım ki, her sağlıklı insan birer engelli adayıdır.”


Başkan Uzunoğlu’nun konuşmasının ardından dernek üyesi bedensel engelli Ceren Büyükkarış “3 Aralık Engelliler Haftası” isimli şiirini okudu. 


* “Kırklareli Kent Konseyi olarak her zaman yanınızdayız”


Ardından bir konuşma yapan Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Munür Saygın her zaman engellilerin yanında olacaklarını belirterek şunları kaydetti:


“Türkiye’de engellilerin örgütlenmesi ve bir dernek haline gelmesi çok eskilere dayanıyor. 1958 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bu konu ile ilgili ilk çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmaların ardından 2 yıl sonra 1960 tarihinde Türkiye Sakatlar Derneği kuruluyor. Hızlı bir gelişme ile bu tarihten 3 yıl sonra 1963 yılında da Türkiye Sakatlar Derneği Kızılay ve Yeşilay gibi kamu yararına dernek statüsü hakkını kazanıyor. Türkiye Sakatlar Derneği’nin Kırklareli Şubesi de 2006 yılında merkez ilçede faaliyete başlıyor. Kırklareli’de geçte olsa faaliyete geçmesine rağmen 5 yıl gibi kısa bir süre içerisine 20’nin üzerinde etkinliği sığdırarak aradaki bu mesafeyi kapatmışlardır. Ben kendilerini bu çalışmalarından dolayı kutluyorum. Geç açılmasına rağmen tam manası ile doludizgin faaliyetlerini sürdürmektedir. Biz Kırklareli Kent Konseyi olarak da daima bu derneğimizin yanındayız. Elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız.”


* “Özürlü olan insan ile özürsüz olan insan arasındaki fark pamuk ipliği inceliğindeki bir ipliğe bağlıdır”


 Kırklareli Vali Yardımcısı ve İl Hukuk İşleri Müdürü M. Erhan Türker’de programda yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:


“Kırklareli Kent Konseyi ve Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği bu yemekte sizlerle birlikte bulunmaktan onur duyuyorum. Özürlülük bir eksiklik gibi görünse bile özürlü olan insan ile özürsüz olan insan arasındaki fark pamuk ipliği inceliğindeki bir ipliğe bağlıdır. Her an herkesin her biçimde özürlü olabilme ihtimaline binaen hiç kimsenin özründen utanmasını, özrünü saklamasını doğru bulmuyorum. Türkiye de Nüfusun yüzde 12,29' u yani 8,5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11,10,  kadınlarda ise yüzde 13,45 tir. Bu oran gerçekten kimi ailelerin özürlü çocuklarını saklama kaygısından dolayı gerçek bir oran olmayabilir. Türkiye’de ve dünyada da özürlü insanlarımız var. Bunlar özürsüz insanlarımız ile birlikte yaşamak zorundadırlar. Biz özürlü olan insanlarımıza özürlü olduklarını hissettirmeden ne yapabilirizi  düşünmeliyiz. Bunları sağlayabilmekte ülkelerin, ulusların gelişmesinden geçmektedir. Bundan 20-30 sene evvel hiç kimsenin sahip olmadığı imkanlar bugün ülkemizde sahip olabildiğimiz imkanlar olarak karşımızdadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan yeni araçlar hem tüm insanlara hem de özürlü insanlarımıza refah düzeyini arttırıcı biçimde yansıtılabiliyorsa ve yarar sağlayabiliyorsa güzeldir. Biz Kırklareli’de bu çabayı göstermeye çalışıyoruz. Özürlü vatandaşlarımız ile özürsüz vatandaşlarımızı bir arada mutlu ve huzurlu yaşayabileceği bir ortam için kamunun imkanlarını elimizden geldiği ölçüde rantabl, verimli  ve ekonomik kullanarak sizlerin istifadesine sunmaya çalışıyoruz. Bu kimi zaman başarıya ulaşamıyor olabilir. Ama inanın gönlümüzle yüreğimizle hepimiz her zaman sizlerin yanınızdayız.”


Yapılan konuşmaların ardından görme engelli dernek üyesi görme engelli Berkay Gürpınar Orgu ile geceye katılanlara eğlenceli saatler yaşattı. (s)