Kırklareli ilinin sorunları merkez ilçede masaya yatırıldı

Kırklareli ilinin sorunları merkez ilçede masaya yatırıldı

Kırklareli ilinin sorunları merkez ilçede masaya yatırıldı

Kırklareli ilinin sorunları merkez ilçede masaya yatırıldı

Kırklareli ilinin sorunları merkez ilçede masaya yatırıldı
06 Aralık 2010 - 09:15

“Kamu kurumları ile sivil toplum örgütleri ortaklaşa hareket etmelidir”


HABER MERKEZİ
Kırklareli Valisi Muammer Muşmal 03 Aralık 2010 Cuma günü Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’nde merkez ilçe toplantısını gerçekleştirdi. Vali Muşmal, kendisine iletilen sorunların en kısa sürede giderilmesi için kamu kurum ve kurulmuşları ile sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa hareket etmelerinin önemini vurguladı.
* “Roman vatandaşları bir okulda toplayarak sorunların önüne geçemeyiz”
“6-8 bin arasında roman vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Tabi şimdi burada Kırklarelililer olarak sizlerde fedakarlık yapmak durumundasınız. Bu roman vatandaşlarımızın çocuklarını tek okulda eğitirsek engelleyemeyiz.
Şuanda öyle bir sıkıntı var. Geçen günlerde okula gittim bizzat yaşadım ve gördüm. Bunları Kırklarelililer, anneler, babalar birazcık fedakârlık göstererek, katlanarak sizlerin çocuklarınızın bulunduğu okullara gönderecekler. Bunları dışlamayla biz bu problemi hiçbir zaman çözemeyiz büyütürüz. Bunun haricinde iş adamlarımız, esnaflarımız, fabrika sahiplerimiz, belediyemizde dâhil olmak üzere bu insanları eğiterek, geliştirerek onlara iş vermemiz gerekiyor. Organize sanayiye yeni gelen bir tekstilci arkadaşımız şuanda 20-25 tane roman vatandaşı çalıştırmaya başladı. Hatta ‘Ben 50’ye kadar çalıştırabilirim’ diyor. Eğer diğer iş adamlarımızda böyle bir katkı verecek olurlarsa bu problemi daha sancısız, daha az zararla biz halledebiliriz diye düşünüyorum. Bununla ilgili küçük çaplı ayrı toplantılar yapmayı düşünüyorum. Üniversitenin hızlı gelişmesi ve büyümesi yurt konusunda sıkıntıya sevk ediyor bizi. Gerek il merkezinde, gerekse Lüleburgaz’da ciddi şekilde yurda ihtiyacımız var.
* “İlimizin nüfusu gittikçe yaşlanıyor”
İlimizde okuma yazma bilmeyenler 4.8 oranında nüfusumuzun 15 bin’i okuma yazma bilmiyor. Okuma yazma bilen ama okul bitirmeyenlerin oranı 4.7’dir. Şuanda okuma yazma bilmeyenlerin sayısı kadar kurslar sayesinde okuma yazma öğrenmiş. Kırklareli’nin ilkokul mezunu oranı yüzde 44.4’tür ve bu aynı zamanda ilimizin nüfusunun yaşlı olduğunun göstergesidir. Çünkü yeni nesilde ilkokul mezunundan fazlası orta derece okulları bitirdiğine göre Türkiye ortalaması yüzde 36.6 ilkokul mezunu bizde yüzde 44.4’tür. Bunlar nüfusun yaşlı olduğunun bir göstergesi gibi geliyor bana.
İlimizde işsizlik oranı yüzde 13.6 Türkiye iller sıralamasında 34.yüz.
Yaşlılıkta ise Türkiye’nin en yaşlı 6. iliyiz ve yaş oranı 35.5. yaş ortalaması konusunda ciddi bir sıkıntı var ve gidişat iyi değil. Kırklareli’nin 10 sene önce 28.6 iken bugün 36.6 olmuş.
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bana ilettiğine göre 2007 yılında öğrenci sayımız 57 bin, bugün 53 bin olmuş.
* “Hayvancılığa ve Tarım’a yönelik ilimizin yüksek potansiyeli var”
İlimiz bir huzur ili, emniyet ve asayiş yönünden bir sıkıntı yok. Birliğimizi ve bütünlüğümüzü koruduğumuz müddetçe bu ülkede aşamayacağı sorun olmayacağını düşünüyorum. Kırklareli hayvancılık ve tarım bakımından önemli potansiyele sahip. Şuanda il genelimizde 110 bin büyükbaş, 200 bin küçükbaş hayvanımız var. Türkiye genelinde hayvancılık bakımından Kırklareli’ne ilgi var. Siz yapmazsanız başka birileri gelip yapacaktır.
Eğitim öğretim okul bazında fena değil. Aileler ilgili alakalı zaten çocuk sayısı az. Özellikle milli eğitim camiası başta olmak üzere aileler ve öğretmenler kitap okutmak konusuna özen göstermesi lazım.
Küçük olmasına rağmen Kırklareli hava kirliliği bakımından sorunlu. Kullanılan kömürlerin kalitesizliği burada devlet olarak havanın kirlenmesinde bizimde payımız olduğuna inanıyorum. Dağıttığımız kömür çok kaliteli bir kömür değil. Devletin aldığı kararlar doğrultusunda hangi kömürleri verirlerse Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığıyla dağıtıyoruz.
Doğalgaz konusuna gelecek olursak kamu kurumlarının doğalgaza geçmesi vatandaşa da örnek olur. Doğalgaz firması da binaların önlerine kutu koymakta geciktiler.
Kırklareli Batı’da yaşıyor ama Batı’nın bazı özellikleri var bazı özellikleri yok. Bireycilik, az çocuk olma, okumaya ehemmiyet ediyoruz ama biz maalesef batı ülkeleri gibi temiz değiliz. Temizliğe biraz daha fazla önem verelim. Biz sokağı kirletirsek belediyede ne kadar temlik işçisi olursa olsun yetişemez önemli olan bizim temiz olmamız lazım.” (ue)