Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde yeni dönem başlıyor

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde yeni dönem başlıyor

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde yeni dönem başlıyor

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde yeni dönem başlıyor

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde yeni dönem başlıyor
06 Mart 2014 - 09:22

T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesi altında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Kütüphan-e Türkiye Projesi tüm İl Halk Kütüphane’lerle birlikte İlimizdeki İl Halk Kütüphanesinde gerçekleşecek.










HABER MERKEZİ


T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesi altında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Kütüphan-e Türkiye Projesi tüm İl Halk Kütüphane’lerle birlikte İlimizdeki İl Halk Kütüphanesinde gerçekleşecek. Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hilal Sıcak,  bu proje kapsamında bilgisayar ve internet kullanımı bilmeyenlere eğitim verileceğini, proje kapsamında bilgisayar ve internet kullanımı öğretileceğini söyledi. Türkiye Nüfusunu yüzde 60’nın altmışının internet ve bilgisayar kullanımını bilmeğini söyleyen Sıcak, Bu projenin amacınında bu kesimi bilgisayar ve internetle buluşturmak olduğunu belirtti. 


* Kütüphan-E ile ligi genel bilgi şu şekilde


Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımının günümüzde eskiye oranla giderek daha fazla yaygınlaşmış olmasına rağmen, söz konusu teknolojilerin çok hızlı değişim ve gelişim göstermesinin de bir sonucu olarak, sayısal bölünme olgusu gerek gelişmiş ülkelerde gerekse de gelişmekte olan ülkelerde, özellikle de bu toplumların dezavantajlı kesimlerinde, bilgi toplumuna geçiş ve bunun sonucu olarak ta bireylerin yaşam kalitelerinin yükselmesi süreçlerinin önünde bir engel teşkil etmeye devam etmektedir. Dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde devlet organları ve sivil toplum kuruluşları sayısal bölünme olgusunun yarattığı sorunların azaltılmasına ve giderilmesine yönelik girişimlerde bulunmakta ve startejiler geliştirmektedir. Ülkemizde de Başbakanlık, Kalkınma Bakanlığı,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumlar başta olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının sayısal bölünmeyi azaltmaya ve gidermeye yönelik çalışmaları bulunmaktadır.


“Kütüphan-e Türkiye” adı verilen bu proje, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Küresel Kütüphaneler Girişimi tarafından desteklenmekte olup, ülkemizdeki halk kütüphanelerinin, vatandaşların gereksinim duydukları BİT imkanlarını engelsiz bir biçimde hizmete sunan ve en üst düzeyde yararlanabilecekleri bir çekim merkezi haline dönüştürülmesini hedeflemektedir. Böylelikle, başta toplumun dezavantajlı kesimleri olmak üzere, toplumun tamamının zengin internet bilgi ve iletişim kaynaklarından yararlanabilmesi, e-devlet uygulamalarına katılabilmesi ve bunun bir sonucu olarak, toplumun hayat standardında gelişme sağlanması nihai amaç olarak belirlenmiştir.


Proje kapsamında yer alan halk kütüphanelerinin e-devlete açılan birer “kapı” olması, BİT imkanlarına ve okur-yazarlığına sahip olmayan vatandaşlara halk kütüphaneleri aracılığıyla uzaktan ve yerinde ücretsiz BİT Eğitimleri’nin verilmesi, kütüphane çalışanlarının birer BİT Eğiticisi haline getirilmesi ve bu çabaların sürdürülmesi konusunda proje savunucusu olarak yetiştirilmesi projenin temel hedefleridir.


Hacettepe Teknokent-Teknoloji Transfer Merkezi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanmış ve yürütülmekte olan “Kütüphan-e Türkiye” Planlama ve Pilot Uygulama Projesi için, 2002 yılından bu yana aralarında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de bulunduğu 15 ülkede halk kütüphanelerinin toplumlardaki sayısal bölünmenin azaltılmasına önemli katkı sağlayacak yerlere dönüştürülmesini hedefleyen projelere maddi destek sağlamış ve sağlamakta olan Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan hibe ($ 3.2 milyon)  alınmıştır. 28 ay süreli Planlama ve Pilot Uygulama Projesi kapsamında; ülke genelini yansıtan 26 ilde bulunan ve çeşitli büyüklüklerdeki yerleşim birimlerini temsil eden toplam 78 halk kütüphanesinde, öncelikle, Bilgi ve İletişim Teknolojileri altyapısı, kütüphane çalışanları ve kullanıcılarının bilgisayar-internet-bilgi okuryazarlığı konularında ihtiyaç analizleri yapılacak, analiz sonuçlarına göre altyapı geliştirme çalışmaları yapılarak kütüphane çalışanları ve kullanıcılarına yönelik ücretsiz bilgisayar-internet-bilgi okuryazarlığı eğitimi verilecektir. Proje faaliyetlerinin nihai hedefleri olan, özellikle de toplumun dezavantajlı kesimleri açısından sayısal bölünmeyi azaltma ve giderme ve bireylerin yaşam kalitelerinde olumlu iyilşemeye yol açma hedeflerine ulaşma düzeyi, uygun etki analizi yöntemleri kullanılarak değerlendirilecektir. Planlama ve Pilot Uygulama Projesinin tüm faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında elde edilecek deneyim ve geri bildirim esas alınarak, Türkiye’deki tüm halk kütüphanelerinde benzer faaliyetlerin uygulanabilmesini hedefleyen bir Ülke Projesi teklifi hazırlanacak, Ülke Projesi için bir taraftan Bill ve Melinda Gates Vakfı’na yeni hibe başvurusu yapılırken, diğer taraftan da proje faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için, projenin ülkemizdeki diğer ulusal çaplı proje ve stratejilere entegre edilebilmesi için çalışmalar yapılacaktır. (kadir Sinici)