Kırklareli İl Genel Meclisi’nde iki önemli konu görüşüldü

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde iki önemli konu görüşüldü

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde iki önemli konu görüşüldü

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde iki önemli konu görüşüldü

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde iki önemli konu görüşüldü
08 Mayıs 2013 - 09:10





*  Kırklareli İl Genel Meclis Başkanı Şen; “İvedilikli bir şekilde Kapalı Sula Sistemi’ne geçirilmesi ve vahşi sulamadan vazgeçilerek bölgemizde damla sulama sistemini yaygın hale getirmemiz lazım” dedi. Meclis Üyesi Dağ; “Daha öncesinde İmam Hatip Ortaokulu olması için verilmemiş izin dolaylı yoldan alınmaya çalışılıyor” dedi.





HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Genel Meclisi’nin 2013 yılı Mayıs ayı toplantıları sürüyor. İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı 3. birleşimi 6 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 11.00’da İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.


Yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunmasının ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlandı. İl Genel Meclis Üyelerinin su kullanımı hakkında alınacak tedbirler konusunda Nisan ayın görüşmelerinde verilen yazılı önerge gündem maddeleri arasında görüşüldü. Su kullanımı ile ilgili Meclis Başkanı Behçet Şen, 1974 yılından bu yana aynı sistem ile tarım arazilerinin sulandığını vurgulayarak, su kullanımı ile ilgili bir an önce kapalı sulama sistemine geçilmesi gerektiğini ifade etti.


Ayrıca çiftçilerin vahşi sulamadan vazgeçerek, damlama sulamaya yönelmesi gerektiğini belirten Şen;


“Tarımda sulamaya bakıldığında aslında planlamanın son derece yanlış olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Biz takibi su kaçaklarını araştıracağız ama mevcut alandaki depolamış olduğumuz sularla ne kadar arazi sulayabiliriz bunların hesaplarını yapmamız lazım. Sulanabilir alanların arttırılması önemli bir konudur. İklim değişikliği, küresel ısınma ve Trakya’daki geçtiğimiz kış dönemindeki yağış ölçülerine bakarsanız ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Ayrıca bununla ilgili bölgedeki ürün yelpazesinde ciddi değişikliklere gidilmesi gerekiyor. Şuanda su kaçaklarıyla ilgili çalışmalar iyi derecede ama su kaçaklarının yüzde 100 engellenmesi mümkün değil. Kırklareli’de tarım arazileri 1974 yılında kanallar ile sulanmaya başlamış ve belirli bir süre sonra ömrünü tamamlıyor. Bunun ivedilikli bir şekilde kapalı sula sistemine geçirilmesi ve vahşi sulamadan vazgeçilerek bölgemizde damla sulama sistemini yaygın hale getirmemiz lazım” dedi.


Konuyla ilgili söz alan Tomris Turan; “Gittikçe azalan su kaynaklarının çok dikkatli bir şekilde korunması gerekiyor. En başta su kullanımı konusunda halka bir takım çeşitli şekillerle uyarılarda bulunmamız gerekiyor. Gerek ev gerekse iş yerlerinde çok su kullanan yerlere ekstra olarak bir zam getirilmeli. Yani belli bir kullanım için metreküp konulmalı ve o kotanın üzerine aşılması dahilinde zamlı olarak faturalandırılmalı. Su kullanımında alınacak önlemler arasında Belediyenin şehri ağaçlandırma çalışmalarında çok su istemeyen bitkileri ekmesi gerekiyor. Böylelikle herkes duyarlı olursa, kullanılan su miktarlarına neredeyse yarıya düşer” şeklinde konuşurken, Aydın Karakoç ise; “Kırklareli’de 3 tane barajımız var. 3 milyon metreküp su tutmaya sahip bu barajlarımız. Bunların içerisinde sadece içme suyu olarak kullanılan miktar ise 10 hektometreküp. Geri kalanı yüzde 10-12 arasında sanayiye, geri kalanı ise tarıma veriliyor. En büyük kaçak tarımda yapılan vahşi sulamadır. Su kanallarının kırık olması da bu kaçakları daha da arttırıyor. Sulama kooperatifleri bu konuda sorumlu. Su kaçakları korkunç derece” olduğunu ifade etti.


* Dağ; “Reddettiğimiz izin dolaylı yoldan alınmaya çalışılıyor”


Gündemin ilk maddesi olan ve Nisan ayı meclis görüşmelerinde iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından değiştirilerek yeniden sunulan Karacaibrahim Mahallesi’nde bulunan arsa-ilköğretim alanı vasıflı 4 bin 416,46 m2 ölçümlü arsa üzerine 16 derslikli okul yapılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü adına tahsisi görüşüldü.


Nisan ayı görüşmelerinde İmam Hatip Ortaokulu yapılması için Din Öğrenimi Genel Müdürlüğü’ne tahsisi istenmiş ancak oy çokluğu ile reddedilmişti.


Konu ile ilgili Meclis Üyesi Hasan Dağ söz alarak, Din Öğrenimi Genel Müdürlüğü’ne verilmeyen iznin, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü adına dolaylı yoldan alınmaya çalışıldığını iddia etti.


Verilen teklifin yanlış olduğunu ifade eden Dağ; “Daha öncesinde İmam Hatip Ortaokulu olarak istenmişti. Şimdi normal ortaokul olarak isteniyor. Tahsise ne gerek var. İl Özel İdaresi ihtiyaç olması dahilinde bu tür arsalarına okul yapar ondan sonra Milli Eğitim'e tahsisini gerçekleştirir. Bu teklifin yanlış olduğunu düşünüyorum. Burada daha öncesinde İmam Hatip Ortaokulu olması için verilmemiş izin dolaylı yoldan alınmaya çalışılıyor” dedi.


CHP Grup Başkanı Hüseyin Taşkın ve AK Parti Grup Başkanı Metin Güvenç, konunun Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’na havalesini önerdi.


Başkan Behçet Şen, meclisin oyuna sunarak, oy birliği ile kabul edildi. (Ufuk Ertop)