Kırklareli İl Genel Meclisi 1/25 binlik planları tartıştı

Kırklareli İl Genel Meclisi 1/25 binlik planları tartıştı

Kırklareli İl Genel Meclisi 1/25 binlik planları tartıştı

Kırklareli İl Genel Meclisi 1/25 binlik planları tartıştı

Kırklareli İl Genel Meclisi 1/25 binlik planları tartıştı
11 Aralık 2010 - 09:37

Kırklaeli İl Genel Meclisi Aralık ayı son birleşimi 10 Aralık 2010 Cuma
günü Meclis Başkanı M. Tuna Soykan Başkanlığında gerçekleşti.

HABER MERKEZİ

Saat 10.30’da Kırklareli Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan birleşimde Gündemin 6. maddesi olan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı kararları çerçevesinde 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı görüşüldü. Başkan Soykan bu madde ile ilgili İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nde görevli Tekniker Arif Okta’dan bilgi alınması gerektiği için kendisini toplantıya çağırdıkları belirtti
Konu ile ilgili kendisine söz verilen Tekniker Okta İMP’ye sunulan son önerilerin cevabının halen kendilerine gelmediğini, bununla birlikte askeri bölgelere ilgili değişiklikler ile ilgili istenilen talepleri İMP’ye ilettiklerini söyledi. Kırklareli Belediyesi’nin bu konu ile ilgili son değişiklerin gelmesi halinde olağan üstü toplantı yapma kararı bilgisinin kendisine ulaştığını ifade eden Tekniker Okta, kendilerinin sundukları son değişikliklerin cevaplarını beklediklerini belirtti. Bunu üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi Aydın Karakoç, bu planların hazırlanıp önlerine geldiğinde mecliste çeşitli fikirlerin ortaya konulduğunu, ama İl Özel İdaresi’nin planlar için kendi gönderdiği değişikliklerin gittiğini ve bu durumu yeni öğrendiklerini söyledi. “2010 yılı Temmuz ayı gelmeden önce 1/100 Binlik planlar yapıldı. Bu planlara dayanarak 1/25 binlik planlar yapıldı. Yani Temmuz ayındaki değişikliklerden önce yapılan 1/25 binlik planlar bize geldi. Temmuz ayında yapılan değişiklikler 1/25 binliklere işlenmedi.” şeklinde konuşan Üye Karakoç, bu durumun hukuksal sıkıntı oluşturacağını belirtmelerine rağmen bir sonuç elde edemediklerini ifade etti. Planların birinde kirletici sanayi giremez, diyerinde  girebilir yazmasının çelişki ortaya koyduğunu belirten Üye Karakoç, planlarda yer alan yeraltı kaynak suları konusuna değinerek, yatay yeraltı suyu için koruma bandı olduğunu ama dikey yeraltı kaynak suları için bir koruma bandı bulunmadığını, ilimizde ise çok sayıda dikey yeraltı kaynak suyu bulunduğunu, bu konunda düşündürücü olduğunu ifade etti. Üye Karakoç Edirne İl Genel Meclisi’nin bu planları kabul etmesi ile büyük tepki çektiğini, Edirne’de bulunan 100 civarında kuruluşun bu konuda davalar açtığını söyledi. Kırklareli için aynı olayların yaşanmaması için ve Kırklareli’ye fayda sağlamak açısından planlarda değişiklik yapılmasını gerektiğini, planlarda istedikleri yerlerin değişmeden bu planların meclisten geçirmemeleri gerektiğini ifade eden Üye Karakoç il genelinde bulunan STK’larında bu planlar için çok sayıda değişiklik talepleri olduğunu söyledi. Üye Karakoç, bu planları komisyonlara devredip, bu değişikler ile birlikte diğer gelen talepleri de değerlendirerek ölçüp biçip Kırklareli’nin önüne gerçekten güzel, denetlenebilen, şeffaf olan ve halka refah getiren bir planlar bütünü ortaya koyup onaylanması gerektiğini söyledi.
Daha sonra Başkan Soykan planlarda değişiklik yapılmadan meclis olarak hiçbir sonuca varamayacaklarını tüm üyelerin bu konuya sahip çıkıp bu konuyu benimsemeleri gerektiğini belirtti. CHP’li Meclis Üyesi Nedim Orcan, İMP’nin bu plan değişiklerinin yapılması için kendilerine çalıştıklarını, bu planlarda itiraz edilen maddeler için meclisinde özel bir çalışma grubu oluşturulması gerektiğini, bu şekilde işlerin hızlandırılmış bir hale gelmesinin sağlanabileceğini söyledi.
CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın söz alarak TAB ve TOB’lar için ne tür işletmelerin kurulacağını sorması üzerine AK Partili Meclis Üyesi Metin Güvenç, bu kadar ayrıntıya gerek duyulmaması gerektiğini söyledi ve ufak bir söz dalaşı oluştu. Bu söz dalaşını kesen Başkan Soykan Üye Güvenç’e “Önce söz alanları dinleyelim” demesi üzerine Üye Güvenç; “Biz burada dinleyici olarak mı bulunuyoruz. Bizimde konuşmaya hakkımız var” şeklinde Başkan Soykan’a tepki gösterdi ve bir müddet sonra salonu terk etti.
CHP’li Meclis Üyesi Hasan Dağ, Üye Orcan’ın “İMP bizim için çalışıyor” cümlesinin yanlış olduğunu, İMP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için çalışan ve belediyeye göre plan yapan bir şirket olduğunu ve Bu görevi İMP’ye birilerinin verdiğini söyledi. AK Partili Meclis Üyesi İsmail Dağcı, bu planların İMP’ye yaptırılmasının nedeninin planları düzenleme maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi. Konu ile uzun süren görüm sonunda Başkan Soykan konunun Ocak ayı birleşimlerinde her üyenin planlarda itiraz ettiği noktayı meclis gündemine taşıması ile çözebileceklerini söyledi. Görüşmeleri yeterli bulan Başkan Soykan, birleşimi kapatarak 2011 Ocak ayı 1. birleşiminin 3 Ocak 2011 Pazartesi günü saat 10.30’da yapılacağını söyledi. (c.s.)