“Kırklareli içerisinde mahkemelerin bozduğu ÇED raporları var”

“Kırklareli içerisinde mahkemelerin bozduğu ÇED raporları var”

“Kırklareli içerisinde mahkemelerin bozduğu ÇED raporları var”

“Kırklareli içerisinde mahkemelerin bozduğu ÇED raporları var”

“Kırklareli içerisinde mahkemelerin bozduğu ÇED raporları var”
05 Mart 2011 - 16:34

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç İl Genel Meclisi Mart ayı 3. birleşiminde AK Partili Yurdaer Ulus’un kendisine ÇED raporları ile ilgili yönelttiği soruya açıklık getirdi.

HABER MERKEZİ
İl Genel Meclisi Mart ayı 1. birleşiminin tutanak özeti sonrası söz alan AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Yurdaer Ulus, CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç’un ilk birleşimde; “ÇED raporlarının nasıl alındığını biz biliriz diyerek tahlissiz bir açıklama yaptı. Bu sözün açıklanmasını ve altını çizilmesini istiyorum.” Sözüne karşılık Aydın Karakoç meclisin 2. birleşiminin tutanak özeti sonrası söz alarak bir açıklama yaptı. 2. birleşime ait tutanak özeti üzerinde söz alan Üye Karakoç şunları kaydetti;
“Yurdaer beyin benden ÇED raporları hakkında yaptığım konuşma ile ilgili ayrıntılı bir açıklama istedi. Yurdaer bey bana bu sözü yöneltti; “Aydın beyin bir önceki birleşimde konuştuğu sözler üzerinde konuşmak istiyorum. Yaptığı konuşmada ÇED raporlarının nasıl alındığını biz biliriz demesi tahlissiz bir açıklamadır. Bu sözün açıklanmasını ve altını çizilmesini istiyorum.”  Ben sözümde duruyorum ve açıklama yapıyorum. Bu sözü söylerken özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu, hukukta alınan kararların herkesin uyması gerektiğine inandığımdan bu sözü söyledim. Hukuk devleti mahkemelerinin aldığı kararlar her zaman için yasal olarak Türkiye Cumhuriyeti içerisinde bulunan tüm insanlara, Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkesi bağlayan kararlardır. ÇED raporlarının nasıl alınması gerektiğindeki sözüm geniş anlamlı olarak kabul edilmesini istiyorum. Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği’nin, Çevre Mühendisleri Odası’nın Ziraat Mühendisleri Odası’nın ve Türkiye Cumhuriyetindeki bu tür kararları alan bölge idare mahkemelerinin Danıştay’ın gerekçeli kararlarını ve mahkeme kararlarını incelediğimizde bu sözümün haklı olduğu ortaya çıkacaktır. Sadece Kırklareli içerisinde mahkemelerin bozduğu ÇED raporları var. Bozma gerekçeleri; gerekli incelemelerin tam yapılmadığı, yani bilimsel incelemelerin bütün detayları ile tam yapılmadığından dolayıdır. ÇED raporu verilmesine rağmen mahkemelerde bilimsel incelemeleri yaptırdıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bu ÇED raporlarını geçersiz kılmıştır. Yargı organları kararları incelendiğinde yüzlerce ÇED raporunun bilimsellikten uzak olduğu, gerekli incelemelerin tam ve zamanında yapılmadığından dolayı, bu ÇED raporlarının yetersiz olmasından dolayı iptal edilmiştir.” (cs)