Kırklareli Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti oluyor

Kırklareli Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti oluyor

Kırklareli Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti oluyor

Kırklareli Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti oluyor

Kırklareli Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti oluyor
13 Kasım 2009 - 10:22

* Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Basın Mensupları ile Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürlerini bir araya getirdiği kahvaltıda yaptığı açıklamalarında, Kırklareli’ni Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti yapmak için projelerin hazırlandığını belirtti.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu tarafından dün saat 10.00’da Kırklareli Polisevi’nde, Kırklareli’deki basın mensupları ile kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin yer aldığı bir kahvaltı programı düzenlendi.
Düzenlenen kahvaltıya; Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Mehmet Yiğit, İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Raif Kelep, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cengiz Halit Şen, İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Hakan Yağan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya, İl Bayındırlık ve İskan Müdürü Belkıs Akkan, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, İl Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Yeşilyurt Gazetesi’nden İmtiyaz sahibi Elmas Cankurt, Genel Koordinatör Aydeniz Dereli, Haber Müdürü Savaş Eskici, Lüleburgaz Temsilcileri Serpil Kan, Gökhan Kan, Muhabir Deniz Yavaş, Grafik Sorumlusu Merve Cankurt, Anadolu Ajansı Muhabirleri Özgün Tiran, Salim Tiran, Doğan Haber Ajansı Muhabiri Ali Ümit Ülker, TRT Muhabirleri Ergin Dayanç, Timur Türkoğlu, Tek Rumeli TV Bölge Sorumlusu Selçuk Türkoğlu, Önadım Gazetesi’nden Ferdi Kurtbayram, Erkan Gökçen, Kırklar Haber Gazetesi’nden Nesrin Işık, Hürfikir Gazetesi’nden Fırat Çalışkan, Tolga Ayan, Görünüm Gazetesi’nden Halit Kaplan, Ertan Bayer ve Babaeski Söz Gazetesi’nden Mürvettin Geyik katıldı.
Gayet samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleştirilen programda Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu Kırklareli’ndeki basının işinin hakkını verdiğini belirterek şunları kaydetti:
“Sizin yaptığınız haberler vatandaşa aktarılıyor. Dolayısıyla sizde bizler gibi kamu hizmetine yarar yapmış oluyorsunuz. Kırklareli’nde haber akışı güzel sağlanıyor. Kırklareli’nde bu işin hakkını yerine getiriyorsunuz. Sizlerin yapmış olduğunuz haberler, nereden olursa olsun tüm Türkiye’de hatta Dünyada bile okunuyor. Bizler sizlerden ayrı olarak Devletin vermiş olduğu kamu gücünü kullanıyoruz. Bu ekstra bir güçtür. Benim sizlerden ricam bu sohbet aramızda hep devam etsin. Bir konuyu bizlerden tam öğrenmeden haberleşme olmasın. Bu zaten böyle yürüyor. Kırklareli’nde bu güzel yürüyor. Basın Valilikten izinsiz olmuyor. Ama İl Müdürlerinden olağan bir şeyi herhangi bir yorum katmadan basına işleyebilirsiniz.
Muhabirler halk arasında dolaşan kişilerdir. Bu sebeple de halk arasında söylenti olarak dolaşan konularda haber olarak yapılabiliyor. Bunları yapmanız doğal hakkınız, ancak bu konularla ilgili olarak gerekli mercilerden açıklayıcı bilgileri alarak haber yaparsanız daha iyi olur. 
* “Bilge Köyü’nden gelecekler Kasım’ın son haftasında ilimizde olacaklar”
Son günlerde İlimize gelecek olan Mardinli vatandaşlarımız hakkında bir takım konuşmalar oluşuyor. Mardin İlinin Bilge Köyü’nde bir hadise yaşandı. O hadiseye karşılık bir takım mağdurlar oluştu. Bu mağdurların bir kısmı Kırklareli’ne gelecek. Geleceklerin tarihini Kasım ayının son haftası olarak belirledik.
Ama hangi gün geleceğini siz bizlerden öğreneceksiniz. Gelecek olan kişi sayısı tam net olmamakla birlikte 70-80 kişi olması bekleniyor. Bu gelecek olan kişilerin 50’si çocuk. Bu çocukların en büyükleri on üç, on dört yaşlarında. 60 yaşlarında yatalak bir erkek ile geri kalanı da kadınlardan oluşuyor. İş konusuna gelince, zaten gelecek olan kişiler daha çocuk o yüzden Kırklareli’nde iş sıkıntısı gibi bir durum söz konusu yok. Bu gelecek olan vatandaşlarımızın da teker teker gidecek olmalarını düşünüyorum. Ama tabi ki belli bir kısım kalabilir.  Gelecek olanlarla ilgili Kırklareli ili seçimi ise Kırklareli’nin huzuru Kırklareli’nin kardeşliği olduğundan. Bundan dolayı gurur duyduk. Kırklareli, Kırklareli’nde yaşayanlar olsun Mardin de yaşayanlar olsun onlara Türkiye Cumhuriyeti parçası olduğunu, Türkiye’nin bir parçalarının olduğunu gösterecek. Gelenlerin geçimlerini Sosyal Yardımlaşma Kurumu ile birlikte biz sağlayacağız.
* “Kırklareli’ni tanıtmak için projeler hazırlıyoruz”
Önümüzdeki günlerde sizlerinde katkısıyla Kırklareli’nin tanıtımı ile ilgili olarak projeler yapacağız. Ben Türkiye’yi iyi tanıyan birisiyim. Ama ben dahi Kırklareli’ne ilk geldiğimde kafamdaki bilgilerin eksik ya da yanlış olduğunu düşündüm. Bu sebeple Kırklareli’nin tanıtımı çok önemlidir. Bunu projeler ile yapacağız. Adı da “Geçmişten Geleceğe Kırklareli” olacaktır. İlk hedef olarak Fotoğraf, Şiir, Hikâye, Anı ve İnceleme gibi dallarda Kırklareli arasında yarışmalar düzenleyeceğiz. Kırklareli halkı, öğrencileri arasında Kırklareli’ni tanıtacak ödüllü yarışmalar ile bunları yayınlayacağız. Popüler bir Kırklareli tarihi oluşturacağız. Kırklareli ile ilgili belgesel yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki Mayıs, Haziran aylarına bu çalışmaları yetiştireceğiz.
* “Balkan Savaşları’nın 100. Yılı’nda Uluslar arası bir Sempozyum yapmayı düşünüyoruz”
Onun dışında 2011-2012 yılları Balkan savaşlarının 100. yıl dönümü. Bunla ilgili olarak Balkan Savaşları Sempozyumu yapmak istiyoruz. Türk Tarih Kurumu Müdürü ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri ile de bu konuyu görüştüm. Onlar ve 1. Ordu Komutanı da bu konuda destek olacaklarını belirttiler. Komşu illere de teklif götürdük. Bu işin bir kısmını üç İl hatta İstanbul’unda katılımıyla dört İl beraber yapacağız. Balkanlar bizim Anavatanımız. Edirne bir Serhad şehri. Osmanlı Devletine senelerce Başkentlik yapmış bir il.
Balkanlar bizim Anavatanımız. Bu sebeple buna çok önem veriyoruz. Her zaman bir konuda bir şeyi bilmek o konuya olan bakış açısını değiştirir. Biz Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi yerleri idare ettik. Bir çocuğa Selanik’te 1700 tane cami olduğunu söylesek o çocuğun oraya bakış açısı değişir. Onun için Balkan savaşlarını proje haline getireceğiz.
* “Kırklareli Yayla Mahallesi’nin farkına varmalı”
Orada bulunan bir iki binayı onarırsak tarih adına oralarda güzel şeyler olur. Oralara gireceğiz. Hayırsever desteği çok önemlidir. Orası iyi pazarlanabilirse bir İş Merkezi kurulabilir. Tarihi dokuyu canlandırabiliriz. Kırklareli’ni Eğitim Kenti, bir Kültür ve Turizm Kenti yapmak için çalışmalarımız başladı.
Bu çalışmaların içerisine Tarımı da katıyorum. Tarım aynı zamanda turizmin dalıdır. Artık insanlar elmayı dalından almayı özlüyor. Bunun için Fransa’da otel yapmışlar. İnsanlar oraya gidip ücret karşılığında elmayı dalından koparıp yumurtayı tavuğun altından alıyor. Kıyıköy, Dupnisa ve İğneada, İstanbul için bir nefes alma yeri olabilir. Yaşam açısından Kırklareli bunu barındırıyor. Bu adımlar Üniversitenin içinde olacak Kırklareli aynı zamanda Üniversite Kenti. Genel olarak Kırklareli Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti diyebiliriz. Kırklareli için ben sanayiyi uygun görmüyorum. Uygun görmüyorum derken Çerkezköy, Çorlu gibi çarpık bir sanayiyi uygun görmüyorum. Kırklareli içinde Organize Sanayi Bölgesi çok iyi hazırlanmış. Önümüzdeki süreçte Kuzey Kırklareli çok değerli olacak. Orası çok orijinal bir yer. Doğayı koruyarak, zenginleştirerek güzel şeyler yapacağız.”
* Cankurt: “Kırklareli için yapılacak her türlü çalışmaya katkıda bulunuruz”
Kırklareli Valisi tarafından yapılan genel bir konuşmanın ardından söz alan Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Elmas Cankurt, böyle bir toplantının yapılmasından son derece memnuniyet duyduğunu belirterek, daha sık tekrarlanmasının faydalı olacağını belirtti. Cankurt Vali Aydoğdu’nun yapmış olduğu açıklamalarla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Kurum Müdürlükleri ile basın arasındaki haber akışı konusunda güzel şeyler dediniz. Herkesin anlayış farklılığı var. Sizin bunu açıkça ifade etmenizden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Balkan Savaşları’nın 100. yıldönümü dolayısıyla ilimizde uluslar arası bir sempozyumu düzenleme düşüncenize canı gönülden katılıyorum. Balkan göçleri konusunda benimde araştırmalarım var. Türkiye’de nüfusun %47’sini Balkan Göçmenleri oluşturmaktadır. Bunu belki ilimizde dahi bilen yok. Mübadele zamanında Balkanlardan gelen göçmenler yurdun dört bir tarafına dağıtılmış, oradaki halklarla birlik ve beraberlik içerisinde yaşayarak kaynaşması amaçlanmıştır.
Sizin de öncelik verdiğiniz gibi Kırklareli’nin tanıtımına çok büyük ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacımızı öncelikli olarak gündeme getirmenizden dolayı gönülden teşekkür ediyorum. Bu konuda yapılacak her türlü çalışmalara da katkı vereceğimi ifade etmek istiyorum.”
* Akkaya; “Kırklareli’nin Edirne’den farklı değerleri bulunuyor”
Trakya’da açık hava müzesi görünümünde bulunan Edirne varken, Kırklareli’ne turist çekmek için Edirne’den farklı değerlerin ön palana çıkartılması gerektiğini belirten Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akaya şunları kaydetti:
“Turizm sadece tarihi eserle gerçekleşmez. Turizm konusunda Edirne ile bir yarışa giremeyiz. Orası tam anlamı ile Açık Hava Müsezi gibi. Ama Edirne’de olmayan bir çok şey Kırklareli’nde var. Turizmin artık çok dalı var. İğneada; kumsallığı, temizliği ile Karadeniz’de böyle bir yer varmıymış dedirtiyor. İğneada’da çok basit şeyler eksik kalmış.
Kırklareli’nde Bir information, danışma bürosu yok. Orada bir kişi bunu yapabilir. Yayla mahallesi Kırklareli için ayrı bir potansiyel. Oradaki yapısal özellik üç kültürü bir arada barındırıyor. Rumeli, Osmanlı, Cumhuriyet dönemi yapıları bir arada. Güzel örnekler var. Vize çok tarihi bir yer. Ama biraz tahrip edilmiş. Trakya‘da Antik Tiyatrosu olan tek yer. Bu yerlerimizi turistlerin ilgisini çekecek hale getirmemiz gerekiyor.” (s.-d.y.)