“Kırklareli Devlet Hastanesi doktorları mutsuz ve huzursuz”

“Kırklareli Devlet Hastanesi doktorları mutsuz ve huzursuz”

“Kırklareli Devlet Hastanesi doktorları mutsuz ve huzursuz”

“Kırklareli Devlet Hastanesi doktorları mutsuz ve huzursuz”

“Kırklareli Devlet Hastanesi doktorları mutsuz ve huzursuz”
19 Ocak 2011 - 09:48

Kırklareli Devlet Hastanesi Doktorları adına Kırklareli Tabip Odası
Başkanı Halil Muhacir Kırklareli Devlet Hastanesi doktorlarının mutsuz
ve huzursuz olduğunu vurguladı.

HABER MERKEZİ

Kırklareli Devlet Hastanesi A Blok önünde toplanan Doktorlar, Tabip Odası Üyeleri 18 Ocak 2011 Salı günü öğle arasında bir araya geldi.
Tabip Odası Başkanı Muhacir yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Bilindiği üzere 30 Temmuz 2010 itibarıyla sağlık çalışanlarının çalışma saatlerini düzenleyen 2368 sayılı kanun yürürlükten kaldırıldı. Sağlık çalışanlarının çalışma süreleri 8 saate indirildi. Bununla birlikte 03.08.2010 tarihinde Sağlık Bakanlığının çıkarttığı bir genelgeyle öğle 12.00-13.00 saatleri 1 saat izin kullanılmak suretiyle mesai saatleri tekrar belirlendi. Fakat yataklı tedavi kurumlarında hizmetin 24 saat kesintisiz devam etmesi gerektiğinden fiili çalışma süresi günlük 9 saat olarak devam etmektedir. Örneğin ameliyat yapan bir doktor herhalde öğle saati deyip ameliyatı bırakıp dışarı çıkamaz. Yoğun bakımda çalışan bir kişi asla izin kullanamaz yani fiili olarak 9 saat çalışır. Bu nedenle Ankara başta olmak üzere birçok ilde Valilikler bu konuda çalışanlar lehine düzenlemeler yapmıştır. Fakat ilimizde bu haksız uygulama tüm itirazlarımıza rağmen devam etmektedir.
Bizler yönetmelikler ne olursa olsun hastalarımızın sağlığı ve mesleğimizin gereği 24 saat kesintisiz sağlık hizmetini özveriyle sürdürmekteyiz. Gecenin 03.00'ünde acile bir hasta geldiğinde tereddüt etmeden mesleğimiz gereği Hastaneye koşan bizlere sabahları 5-10 dakika geç geldi diye soruşuruma açılması üzüntü vericidir.
Mesai saatleri dışında icaplarda, gece, hafta sonu hastaneye gelirken yıllardır idare tarafından resmi araç gönderilirken bir süredir yönetim tarafından araç verilmesi yasaklanmış, kendi araçlarımızla gelmemiz ya da yürüyerek gelmemiz istenmiştir. Acil servise bazen dakikalar içerisinde ulaşması gereken hekimler bu uygulamayla ilgili endişelerini defalarca dile getirmiş ancak idare bu uygulamayı sürdürmekte anlaşılmaz ısrarını sürdürmüştür. Hastanemizde bazı branşlarda (Çocuk Hastalıkları) bir yıldır ciddi uzman hekim problemi varken bu konuda bir çözüm üretilmemiş Lüleburgaz'dan geçici görevlendirmeyle hekim açığı kapatılmaya çalışılmıştır. Diğer taraftan 5 Kadın Doğum ve 4 Genel Cerrahi Uzmanının kadrolu olarak çalıştığı hastanemize Pınarhisar Devlet Hastanesinin tek Kadın Doğum Uzmanının ve yine tek Genel Cerrahi uzmanı olan eşinin geçici görev ile atanması ve Başhekim Yardımcısı olarak görevlendirilmesi de ilginç gelişmelerdir. Kırklareli gibi muhafazakar olmayan bir ilde bayan Kadın Doğum Uzmanının ısrarla atandığı yer dışında çalıştırılması halkın bir talebi midir? Hekimlik mesleği bu konuda popülist davranışlara izin verilmemesi gereken bir alandır. Hasta hekim ilişkisi mahremiyeti korunmalı ve bilimsel ehliyet sahibi hekimlere karşı hukuksuz ayrımcılığa son verilmelidir.
Bu geçici görevlendirmeleri takiben Kadın Doğumculara 6 kişi oldukları için branş nöbeti konmuş bununla ilgili başhekimle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının görüşme talebi yanıtsız bırakılmıştır.
Hastane yönetimi Sağlık Bakanlığının veya Sağlık Müdürlüğünün genelgelerini bahane ederek poliklinik saatleri içerisinde doktor dinlenme odasının kapısına kilit vurmuştur. Yeni yönetmeliklerle Özel muayenehaneler için 20 metrekare doktor odası istenirken, Devlet hastanesinde 5-6 metrekarelik küçücük polikliniklerde mesai süresince sürekli bulunmamızın istenmesi üzücüdür. Hastanemizde 14 Ocak 2011 tarihinde başhekim tarafından poliklinikler denetlenmiş yerinde bulunmayan hekimler hakkında savunma istenmiştir. Biz hekimler hastalarımızın esenliği için bu kadar özveriyle çalışırken, baskı yönetimlerinin anlayışıyla polikliniklerde sürekli bulunmamızın istenmesi kabul edilemez bir durumdur. İnsani olarak ihtiyaçlarımız için örneğin tuvalete giderken de idareden mi izin alacağız? Bilindiği gibi Hastanede tek işimiz poliklinik yapmak değildir. Serviste bir hastamız fenalaşsa, bir meslektaşımızla konsültasyon yapmamız gerekse yada acile gelen bir hastaya müdahale etmek amacıyla polikliniklerden ayrılmak için idareden mi izin alacağız? İlimizde biz hekimler yıllardır özveri ile sağlık hizmetlerini sürdürmekte hastalarımızın esenliğini her şeyin üstünde tutarak tüm olumsuzluklara rağmen çalışmaktayız. Buna rağmen Doktor resmi olarak izinliyken yanlışlıkla kayıt verilen bir hastaya 182 üzerinden evi telefonla aranarak doktordan şikayetçi misiniz? Şikayetçiyseniz hemen hakkında işlem yapalım denmiştir. Bu son derece çirkin, hürmetsiz ve kabul edemeyeceğimiz bir tutumdur. Çalışma saatleri konusunda hassas görünen idaremizin samimiyetini sorgulatan çelişkili tutumları da üzücüdür. Hastane yönetiminden yıllardır daha nitelikli sağlık hizmeti için beklediğimiz pek çok teknik malzeme (Skopi, Endoskopi, ameliyathanede hepafiltre vs) alımı ile ilgili hiçbir çaba sarf edilmemiştir. Doğuda ve kalkınmada geri kalmış pek çok ilde mevcut olan teknolojik donanım neden ilimize alınmıyor? Ameliyathanede 5 tane olması gerekirken 2 adet sağlam çalışan koterle ameliyatlar gecikmekte hastalar daha fazla beklemektedir.
Bu hastanede bir dönem hasta odalarının yeniden yapılandırılması için sivil toplum ve hayırseverlerin desteğiyle örnek uygulamalar yapılmıştır. İdareden beklentimiz hekimlerin hizmet sunumunda destekleyici tutumunun benimsenmesi teknik ve yetişmiş personel eksiklerinin karşılanmasıdır.
Çalışma alanlarımız bizim yaşam alanlarımızdır. Yaşam alanlarımıza müdahale devam ederse bu mutsuzluğumuz ve huzursuzluğumuz kaçınılmaz olarak işimize ve hastalarla iletişimimize yansıyacaktır.”
Kırklareli Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, CHP Kırklareli İl Başkanı Vecdi Gündoğdu, Merkez ilçe Başkanı Gürkan Yenerel ve sivil toplum örgütleri ile Kırklareli halkı dinledi. Açıklama sonrası doktorlara, alkışlanarak destek verildi. (ue)