KİAD üyeleri, seminerlerle daha da profesyonelleşiyor

KİAD üyeleri, seminerlerle daha da profesyonelleşiyor

KİAD üyeleri, seminerlerle daha da profesyonelleşiyor

KİAD üyeleri, seminerlerle daha da profesyonelleşiyor

KİAD üyeleri, seminerlerle daha da profesyonelleşiyor
05 Mayıs 2010 - 09:26

Kırklareli İş Adamları Derneği (KİAD), üyelerine düzenlediği seminerlerle; onların çalışma hayatında daha profesyonelleşmesine yol açıyor.

HABER MERKEZİ 
KİAD’ın bir süredir devam ettiği seminerlere bir yenisi 3 Mayıs 2010 Pazartesi akşamı eklendi. Eğitim Uzmanı Zübeyir Yıldırım’ın özel olarak davetli olduğu seminerde, Motivasyon, İletişim Kalitesi ve Beden Dili konularına değinildi.
Eğitimci Zübeyir Yıldırım, 10 kişiye özel gerçekleştirilen seminerde öncelikle tüm katılımcılar ile tek tek tanışarak, seminer boyunca katılımcıların iş pozisyonları ve sektörlerine yönelik bilgilere ağırlık verdi.
Zübeyir Yıldırım, Başarı olmanın her basamağında eğitimin olduğunu, başarılı olan kişilere bakıldığında ortak özelliğin eğitim ve iletişim kalitesine önem verilmesi olduğunun görülebileceğini belirtti. Yıldırım; bireylerin her konuda öğrenmeye açık olmasının gerektiğini; hayatta her zaman eğitim ve seminerlere katılma imkânı olmadığından dolayı her an öğrenmeye açık olması gerektiğine işaret etti.
Seminerde değinilen konular ve altı çizilen önemli noktalar Eğitimci Zübeyir Yıldırım tarafından katılımcılara şu şekilde aktarıldı;
“Motivasyon, başarı için çok önemli bir tetikleyicidir. Her bireyde açığa çıkarılmayı bekleyen bir performans vardır. İş yapmayı tetikleyen şey, üretme, ihtiyaç duygusudur. Birey, ihtiyacını hissetmeden motive olamaz. Yapılan araştırmalara bakıldığında tüm icatların ihtiyaçlar sonunda ortaya çıktığı görülür. Motivasyon 2 çeşittir. Biri korku motivasyonu diğeri ise sevgi motivasyonu. Yani bir iş yapılırken, o işi tamamına erdirmek ve başarmak; ya korkudan ya da sevgiden dolayıdır. Sürekli kaybetme duygusuyla çalışan bir insan başarılı olamaz, ancak sevgi kaynaklı motivasyonda ise bireyler insanlar korktuklarından değil yaptıkları işi severek başarma isteğiyle yapıyorlarsa başarıya ulaşmak kaçınılmazdır.
Başarı nedir, nasıl elde edilir? Dersek eğer… Başarı, motivasyonun doğal ihtiyacıdır. Başarı, mağlup olunduğu zaman pes etmemektir. Bir insan hangi işi iyi biliyorsa onunla bilinir, tanınır ve başarılı olur. Ancak her işte başarılı olmak isteyen bertaraf olur. Bir insan bir işte tam anlamıyla başarılı olabildiyse, bir başka işte de başarılı olma potansiyeline sahiptir. Ancak aynı anda birçok işte başarılı olmaya çalışan insan, bunu yapamaz. Başarı, sıradan bir şey değildir; emek isteyen, sabır isteyen, fedakârlık isteyen bir gerçektir. Başarıya ulaşmak için hedef bilincine sahip olmak gerekir. İnsanlar, severek öğrendiği ve yaptığı işte başarılı olabilir; başarı elde eden kişiler korktuğu için değil sevdiği için başarılı olmuştur.
Başarıya giden yolda en önemli unsurlardan biri de iletişim kalitesidir. Sektörün ayakta kalmasını sağlayan 2 temel direk bilgi & beceri ve insan ilişkileridir. Yapılan araştırmalarda görülüyor ki, bu iki temel direğin başarıya etki oranları bilgi-beceri %30, insan ilişkileri %70 oranlarında. Yapılan iş ve sektör ne ise, işe ya madde ya sanat olarak bakılır. Eğer yaptığınız işe sanat sözüyle bakarsanız, marka olursunuz. Kişi kendisine demirci ustası gözüyle bakıyorsa madde, sanatçı gözüyle bakıyorsa sanat eseri olur. Kişi, yaptığı işe duyduğu saygı oranında başarılı olur.
Başarıya giden yoldaki en önemli basamaklardan biri iletişim kalitesidir ve en kaliteli iletişim de yüz yüze olan iletişimdir. Müşterileriniz ve çalıştığınız kişilerle gülümseyerek iletişim kuruyorsanız, bu sizi hedefinize daha da yaklaştıracaktır. Beyin işlemlerinin %80’den fazlası beyne göz tarafından iletilir. Bu yüzden insan bildiklerine göre değil gördüklerine göre hareket eder. Bu sebepten ötürü de yüz yüze iletişim başarıya giden yolda en önemli basamaklardandır.” (mc)