KİAD, Bosna Hersek'e gezi düzenliyor

KİAD, Bosna Hersek'e gezi düzenliyor

KİAD, Bosna Hersek'e gezi düzenliyor

KİAD, Bosna Hersek'e gezi düzenliyor

KİAD, Bosna Hersek'e gezi düzenliyor
08 Mayıs 2013 - 09:23

Kırklareli İş Adamları Derneği (KİAD) tarafından organize edilen ve 30 üyenin katılacağı 4 günlük Bosna Hersek gezisi yarın başlıyor. 




HABER MERKEZİ





Gezi hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Emre Yurdakul; “İlk gün Saraybosna'yı gezecek olan KİAD heyeti, Baş Çarşı'daki izlenimlerinin ardından şehitliği ve merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç'in Mezarı’nı ziyaret edecek. Akşam, Bosna'da bulunan Burç Okulları'nda okuyan öğrencilerden oluşan Türkçe Olimpiyatları’na katılan öğrencileri izleyeceğiz. Boşnak, Hırvat ve Sırp öğrencilerden oluşan öğrenciler, okuyacakları güzel şiirler ve türküler ile KİAD üyelerinin gönlünü fethedecek. Gezinin 2. gününde, savaşın daha az kayıpla bitmesinde önemli rol oynayan tüneli inceleyip gezi kapsamında Mostar, Travnik ve Konjic Şehirleri’nde gezi ve incelemelerde bulunacağız. Gezinin 3. ve 4. günü ise Mostar Şehri’nde Bosna tarihinde efsaneleşen Tarihi Mostar Köprüsü’nü ziyaret edeceğiz. Eski şehrin kaybolmayan ve yıpranmayan eserlerinden Tarihi Koski Mehmet Bey Camisi’nden Mostarı seyredip Karagöz Camisi’ni ziyaret edeceğiz. Savaştan kalan tek güzellik olan Şehitlikler ziyaret edilecek. Aslına uygun restore edilmiş Türk izlerini taşıyan Poçiteli Köyü’nü Ziyaretimizde kuleye tırmanıp kule başından Neretva’yı seyredeceğiz. Neretva Nehri’nde yetişen Kırmızı Alabalık ziyafetinden sonra gözlere güzellik veren ruhları dinlendiren 550 yıldır yaşayan Alperenler Tekkesi’ni ziyaret edip kaynağına hala ulaşılamamış Buna Nehri kıyısında Türk çayı yudumlama keyfine varacağız.


Bosna-Hersek, ülke olarak tahmin ettiğimiz üzere 90’lı yıllarda yaşanan savaş nedeni ile ekonomik olarak Avrupa’nın ve Türkiye’nin çok gerisinde kalmış bir ülke. Ülkede halen yaşanmakta olan siyasi istikrarsızlık ülkeye yapılacak olan yatırımları geciktiriyor. Alım gücünün düşük olması, nüfusun az oluşu perakende sektörü (Gıda, Kozmetik, Tekstil vb.. gibi) için pazarın dar olduğunu gösteriyor. Her şeye rağmen Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki vergisiz gümrük antlaşmaları ve ülke insanların Türkiye ürünlerine olumlu bakışı Türk iş adamlarının bu ülkeye yatırımları için bir avantaj. Bosna Hersek ve civar ülkeleri (Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Romanya, Karadağ, Makedonya) işin içine katacak olursak orta ve uzun vadede kesinlikle başarı sağlanabilecek bir ülke olarak düşünüyorum. Sadece iş yapılacak pazarı iyi araştırarak Boşnak işadamları ile istişare halinde kalarak TUSKON üyesi iş adamlarının kardeş ülke Bosna-Hersek için iş planları yapmalarını öneriyorum, Tarım ürünleri, hayvancılık, süt ve süt ürünleri, tekstil, enerji, otel, gıda üretimi gibi bir üretim yapılabilir. Bunun için küçük sermayeler ile bir konsorsiyum oluşturup orada üretim yapılabilir. Balkan coğrafyası 22 milyonluk bir nüfusa sahip. Bu da Pazar için aslında güzel bir fırsat olabilir” dedi. (Savaş Eskici)