Kazdıkça tarih fışkırıyor

Kazdıkça tarih fışkırıyor

Kazdıkça tarih fışkırıyor

Kazdıkça tarih fışkırıyor

Kazdıkça tarih fışkırıyor
29 Temmuz 2011 - 08:43

Her yıl yapılan Aşağı Pınar Kazıları başladı.










HABER MERKEZİ


Kırklareli merkez ilçe Aşağı Pınar Mevkii’nde 18 yıldır süren Arkeolojik Kazı Çalışmaları’nın bu yılki bölümü başladı. Çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Aşağı Pınar Mevkii’ndeki kazı alanında 3 ekip halinde 90 kişi ile çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.


* “18. sezon kazı çalışması yapmaktayız”


Prof. Dr. Mehmet Özdoğan kazı çalışmaları hakkında şöyle konuştu;


“Aşağı Pınar Kazı Çalışması 1993 yılında başladı. 2011 yılı itibari ile 18. sezon kazı çalışması yapmaktayız. Bir haftadır kazı alanında biriken topraklar arabalar ile atılarak gereken temizlik yapıldı. 27 Temmuz 2011 Çarşamba günü gerçek kazı çalışmalarına başladık. Maddi imkanlar doğrultsun da Ağustos ayının sonuna kadar kazı çalışması yapmayı planlıyoruz. 3 ekip olarak çalışmalarımıza başladık. 1. ekip uzmanlardan oluşuyor. 10 kişiden oluşan uzman arkadaşlar sürekli olarak geliş-gidiş yapıyorlar. 2. ekip arkeoloji öğrencilerinden oluşuyor. 15 öğrenci kazı alanında çalışmalar yapacaklar. Kırklareli Merkez’den 65 kişiyi ücretli olarak çalıştırıyoruz. Böylelikle Kırklareli’de bir istihdam oluşturuyoruz.


* “Amacımız en eski yerleşimlere ait kalıntılar bulabilmek”


18. sezon kazı çalışmalarımızda farklı beklentiler içerisindeyiz. Bu bölgede 1500 yıllık bir yerleşim birikimi var. Buranın üst tabakalarını şimdiye kadar iyi açıp temizledik. Şuanda esas amacımız en eski ilk yerleşimlere ait kalıntılar bulabilmek. Yeni açtığımız alanlarda ise üst tabakaları kaldırıp bir daha ki yıla hazırlık yapıyoruz. Esas amacımız bu alanda ilk yerleşimi kuran, Anadolu’dan buraya ilk defa tarımı getirenlerin kalıntılarını bulabilmek. Bilimsel sonuçlardan çok memnunuz. Burada aldığımız sonuçlar dünyada çok büyük yankı yaptı. Burası Anadolu kültürü ile Avrupa kültürünün bağlantı noktasıdır.”


* “42 yıldır ilk defa bir projem kabul edilmedi”


Aşağı Pınar Neolotik Çağ Evi Canlandırması Sergisi’nin geliştirilmesi için Trakya Kalkınma Ajansı’na proje sunduklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, projelerinin kabul edilmediğini ve bu konuda üzüntü duyduğunu ifade ederek şunları söyledi;


“Açık hava müzesi projesi olan “Aşağı Pınar Neolotik Çağ Evi Canlandırması Sergisi” devam ediyor. Sergiye ilgi eskiye göre biraz daha iyi, sergiyi geliştirmek için Trakya Kalkınma Ajansı’na bir proje sunduk, fakat sunduğumuz proje kabul edilmedi. Bu konu benim çok ağırıma gitti ve beni çok üzdü. İyi bir proje hazırladığımızı düşünüyorum. 42 yıldır ilk defa bir projem kabul edilmedi. Proje hazırlamaya devam edeceğiz. Elimizde küçük bir ödeneğimiz var bununla sergiyi geliştirmeyi planlıyoruz. Sergi için yeni maketler getireceğiz. Eski döneme ait bir sığır heykeli var. Bunun yanına 6 adet daha farklı hayvan heykeli gelecek. Ama istimlak sıkıntısı nedeni ile sergiyi büyütemiyoruz. İstediğimiz büyüme gerçekleştiği taktirde buranın doğal çevresi daha gelişkin olacak. Kırklarelililerin maddi desteğinden vazgeçtim. Bu konuda sadece Kırklarelililerin ilgisini ve manevi desteğini bekliyoruz. Bizim bilimsel çalışma bir ay sonra sona erecek ama burada kalıcı olan açık hava sergisi, bu sergi Kırklareli’ne çok şey kazandıracaktır. Türkiye’deki ilk örneği olan bu sergi ile bir kültür sektörü oluşturularak, Kırklareli’ye büyük katkılar sağlanabilir.” (cs)