Karakoç; “Taşocakları Kırklareli’nin kanayan yarası”

Karakoç; “Taşocakları Kırklareli’nin kanayan yarası”

Karakoç; “Taşocakları Kırklareli’nin kanayan yarası”

Karakoç; “Taşocakları Kırklareli’nin kanayan yarası”

Karakoç; “Taşocakları Kırklareli’nin kanayan yarası”
03 Mayıs 2013 - 09:28

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin 2013 yılı Mayıs ayı ilk birleşimi yapıldı.




HABER MERKEZİ





2 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’da başlayan İl Genel Meclis Toplantısı’nda gündem dışı söz alan Meclis Üyesi Aydın Karakoç, Kırklareli bölgesindeki taşocaklarına dikkatleri çekti.


Kırklareli’deki taşocakları dolayısıyla yeraltı su kaynaklarının büyük ölçüde yön değiştirdiğini anlatan Karakoç, aynı zamanda kapatılan bazı taşocaklarında ise yeraltı su kaynaklarının patlaması dolayısıyla tatlı su gölleri oluştuğunu söyledi.


Taşocaklarının Kırklareli’nin kanayan bir yarası olarak belirten Karakoç, yetkilileri biran önce göreve davet etti.


Aynı zamanda Poyralı Köyü’ndeki taşocağının da 8 kat büyütülmesi için taleplerin geldiğini vurgulayan Karakoç;


“Taş ocaklarıyla ilgili sıkıntılar oldukça artmaya başladı. Bölgemizde geçen hafta başlayan havadan fotoğraf çekimleri sürüyor. Çekimler Çakıllı Beldesi’nden başlayarak, Evrenli, Vize ve Pazarlı’daki bütün taşocaklarının havadan fotoğrafları çekildi. Çekimler sürüyor. Havadan çekilen taşocaklarını gördüm ve insanın ağlayacağı manzaralar çıktı.


Kapaklı’daki taşocağı kapatıldıktan sonra bilim adamları ile o bölgeye gittik. 180 dönümlük bir taşocağından malzeme alındıktan sonra su yataklarının nasıl yön değiştirdiğini bilim adamları resmen tespit etti. 


Taşocaklarında ham madde alınıyor ve daha sonrasında su çıkıyor. Kaynayan sular dolayısıyla buralarda büyük göller oluşuyor ve alt bölgelerde hangi kaynakların yok olduğu belli değil. Buralarda tatlı içme suyu gölleri oluştu. Aynı durum şuanda Evrenli’deki taş ocağında var. Yüzeyden göremiyoruz ancak havadan çekilen fotoğrafları görseniz içiniz acır. Çekilen bu fotoğraflar yakın zamanda kamuoyunun dikkatine sunulacak.


Geçtiğimiz gün de Poyralı’daki taşocağının 8 kat büyütülmesiyle ilgili bir ÇET raporu halka sunuldu. Bu bölgede kabul edilen 1/100 binlik ve 1/25 binliklerde malzeme alımı kesinlikle suç olmasına rağmen maalesef kapasite artırımları gittikçe devam etmektedir. Su sondajları kanunen yasak. Taş ocağı sahipleri taşıma su ile dolduracaklarını söylüyorlar. El insaf Pınarhisar Belediyesi’nden milyonlarca m3 su getirecekler oradaki çıkan tozların üzerine dökecek ve tozamayı önceleyecekler. Bu ÇET raporunun altına imza vuruluyor.


Mutlaka bu konuda ilgililerin bir şey yapması lazım. Poyralı’daki taşocağı neredeyse dereye kadar inecek. Vatandaşların orada tarlalarının batmasıyla ilgili talepleri var” dedi. (Ufuk Ertop)