Karabeyli’de balıklar ölüyor

Karabeyli’de balıklar ölüyor

Karabeyli’de balıklar ölüyor

Karabeyli’de balıklar ölüyor

Karabeyli’de balıklar ölüyor
07 Mayıs 2015 - 09:21

Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’ne bağlı Karabeyli Köyü yakınlarındaki hayvan çiftliklerinin atıkları yüzünden öldüğü iddia edilen balık ölümleri ile ilgili İl Genel Meclis Üyeleri ve Muhtarlar bir basın toplantısı yaptılar.




HABER MERKEZİ


Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’ne bağlı Karabeyli Köyü yakınlarındaki hayvan çiftliklerinin atıkları yüzünden öldüğü iddia edilen balık ölümleri ile ilgili İl Genel Meclis Üyeleri ve Muhtarlar bir basın toplantısı yaptılar.


06 Mayıs 2015 Çarşamba günü saat 12.00’de düzenlenen basın toplantısına; Kırklareli İl Genel Meclis Üyeleri Gürcan Kırım, Sibel Çınar, Yeşim Girgin, Mehmet Gülay Erkol, Şahin Arslan, Muhtarlar Derneği Başkanı Vedat Dengiz, Karabeyli Muhtarı Ali Çalışkan, Çengelli Muhtarı Benan Demirindi, Alacaoğlu Köyü Azası Hasan Şentürk, Kırklareli Muhtarları, Babaeski Muhtarları, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan ve DAYKO Kırklareli TemsilcisiGöksal Çiğdem katıldı.


Gürcan Kırım; “Geçtiğimiz ay sayın muhtarımın köyü dahil olma üzere Babaeskili Düğüncülü Köyü’ne kadar uzanan hatta büyük çiftlilerin hayvansal dışkılarının atıkları sebebiyle derede balık ölümlerine rastlandı. Muhtarlarımızdan bize tepkiler geldi biz de olayları yerinde inceleyerek tespitler yaptık. Geçtiğimiz gün Lüleburgaz’ın Hamitabat Köyü’nden bir şikayet geldi. Yine aynı sorun. Bir hayvanın günlük dışkısı 45 Kg. civarındadır. Bin tane hayvan barındıran büyük bir çiftlikte bu 45 ton yapar. Balıkların oksijensiz kalmasıyla ne yazık ki bu tür balık ölümlerine sıkça rastlıyoruz.


* “Binlerce balık öldü” 


Geçtiğimiz günlerde Alacaoğlu Köyü’nde binlerce balık öldü. Ergene’nin hemen yan kolunda. Ve bu balık ölümlerinden 3 gün muhtar arkadaşlarımız çevre ve şehirciliğe müracaat ettiği halde hiç kimse gelip tespitte bulunmuyor. Normalde Jandarmaların Jandarma Çevre Timleri vardır. 156’yı aradığınızda gelip burayı Türk Ceza Kanunu’nun 181. ve 182. Maddesi’ne göre tutanak tutması gerekir. Balık ölülerinden ve sudan numune alması gerekir. Bunların neden öldüğünü, suyun içinde ne olduğunu tespit etmesi gerekir. Bunlar yapılmadığı için bu durumda cezai uygulama yaptırılmıyor.


* “Param var parasını ödeyip kirletiyorum” 


Çevre Şehircilik sadece çevre kanunun 8. Maddesi’ne istinaden tutanak tutuyor, para cezasıyla cezalandırıyor. Buradan şöyle bir sonuca varabiliriz. Param var parasını ödeyip kirletiyorum anlamına gelir. Geçtiğimiz gün bir şikayet üzerine Kayabeyli Köyü’ne gittik. Vatandaşın tarlasına ölü inekleri, buzakları bildiğiniz bir çukur açarak içine gömmüşler. Diğer hayvansal dışkılar üç çiftliği tek çiftlik gibi ve 45 ton olduğunu düşünürsek, bunu üçle çarparsak ne kadar atık olur. Bunun için kanal açmışlar ve dereye akıtmışlar. Yine ısrarlarımıza rağmen jandarmaya tutanak tutturmakta zorlandık. Biz bunu meclis gündemine getirdik. Muhtarımız yasal mücadelesini veriyor. Köy muhtarlarımıza ben hepsine tek tek teşekkür ediyorum. 


* “Bu kanserin ana sebeplerinden biridir”


Lüleburgaz’ın 8 köyünün suyunda ağır metal çıktı. Bu kanserin ana sebeplerinden biridir. Ve bu henüz alarm durumunda değil diyorlar.  Bu oranın yüzde 10 civarında bile olması durumunda her gün 1buçuk litre su içersek bu ağır metaller vücudumuza giriyor. Dolayısıyla bizim dün Kaymakamlıkta yaptığımız toplantıda yer altı sularına muhtemelen fabrika atığı ya da çiftlik atığının karıştığı yönünde. Ergene nehri önümüzdeyken temiz kaynaklarımıza sahip çıkmak, içme suyumuza sahip çıkmak, anayasanın bize verdiği 56. maddeye göre (Herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bunun için vatandaş ve devlet görevlileri sorumludur). Biz vatandaş olarak sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz ama bir yerlerde tıkanıyoruz. O yüzden devlet kurumlarının da görevlerini yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.


Daha sonra söz alan Kırklareli Muhtarlar Derneği (KDM) Başkanı Vedat Dengiz söz aldı. Dengiz yaptığı konuşmada; “İl Genel Meclis Üyesi Gürcan hanım geçmişte de verilen kimyasal atıklara karşı mücadelede bizimle beraber oldu. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Bu çiftliklerden çıkan sadece hayvansal atıklar değil. Atıkların yanında çiftliklerin yıkandığı sular var. Bunlar ile tankerler yıkanıyor ve buradan çıkan asıl katı atıklar bunlar. Bunlarla beraber dere yatağında veya göletlerde balıkları öldüren bu hijyenli sular yani tıbbi atıklar. 


* “Kimse kimsenin sağlığıyla oynama hakkına sahip değil”


Birileri zenginmiş, para kazanırmış. Allah versin daha fazla kazanmışlar. Gözümüz yok ama insanların sağlığınla, içme suyunu, tabiatı kirletmeye kimsenin hakkı yok. Bizler bunun mücadelesini veriyoruz, vereceğiz de. Lüleburgaz Alacağolu Köyü’nde hayvan leşleri var. Bunlar diğer hayvanlar tarafından eşilip parçalanması Trakya’mıza büyük hastalıklar getirmektedir. Buradaki leşler yağmur sularınla birlikte içme sularına karışabilir. 


* “Mücadele şart”


Bunun üstesinden gelmek için bütün muhtar arkadaşlarıma ve Lüleburgaz muhtarlarıma sesleniyorum. Yanlış yoldalar. Tek başına hareket etmesinler. Yediden yetmişe herkesten imzaları toplasınlar. Bizler de destek olalım. Kırklareli’mizin mülki amirlikleri var, valiliği var, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz var, Jandarmamız var. Buralara başvurun. Bu imzalar toplanıp buralara giderse bir sonuç alabilirsiniz. Çevre Müdürlüğümüz bu konuda çok duyarlı. Aradığınız zaman hemen gelip tutanaklarını tutuyorlar. Son zamanlarda 3 çiftlikten atık maddeleri dereye saldıklarını tespit ettik. Mücadele şart. Burada herkese görev düşüyor. İmzalarınızı toplayın, resimlerinizi çekin, gerekirse Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunun. Takipsizlik kararı verilirse itirazda bulunun. Çevre ve Şehircilik müdürlüğüne Başvurun. Müdür Yardımcımız Emre Kalaycı bu konuda çok duyarlı birisi ben kendisine basın aracılığı ile teşekkür ediyorum. Biz çiftliklere karşı değiliz ama çiftlikler çıkan maddelerini uygun şekilde atmalıdırlar, ölen hayvanları oraya buraya gömmeyecekler. Zaten gömerlerse suç işlerler. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz, doğamızı korumak istiyoruz. Kimsenin doğayı kirletmeye, insanların sağlığı ile oynamaya hakkı yok” dedi.


* “Savcılığa suç duyurusunda bulunduk”


KDM Başkanından sonra Lüleburgaz’ın Karabeyli Muhtarı Ali Çalışkan söz aldı. Çalışkan konuşmasında; “Alaca köyünde binlerce balık ölü olara bulduk. Bu sorunları gördüğümüzde gittik yerinde inceledik. Jandarma’yı da çağırdık. Jandarma ile birlikte Çevre il Müdürlüğünden iki görevli geldi. Görevliler sadece bir çiftliği kontrol edip geri döndüler. Fakat biz bu işin peşini bırakmadık, Jandarma ile birlikte üç çiftliği de gezdik, tespitini yaptık, raporlarını tuttuk. Jandarmaya gidip ifade verdikten sonra Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bütün yetkililere bu durumu aksettirdik. Çiftliklere gittiğimizde halen suların ve atıkların tarlalara ve kanallara aktığı, ölü hayvanların gömüldüğünü bunları köpeklerin eşip çıkardığını tespit ettik. Vatandaşlar da bize gelip bu konudaki şikayetlerini dile getirdiler. Biz de gerekli incelemeleri yaptık. Yaklaşık 10 adet tarla sahibi madur durumda. Bunlar dere yataklarına da akıyor. Biz de bütün girişimleri yaparak suç duyurusunda bulunduk. Şuan durum mahkeme aşamasındadır” dedi. (Gülcan Kutlu)