“Kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmuyor”

“Kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmuyor”

“Kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmuyor”

“Kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmuyor”

“Kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmuyor”
22 Eylül 2010 - 09:26

* CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek’in Ergene Nehri ile
ilgili olarak verdiği soru önergesini cevaplayan Çevre ve Orman Bakanı
Veysel Eroğlu, nehrin kirlenmesine neden olan sanayi tesislerinden
kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmadığını belirtti.


HABER MERKEZİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Trakya’nın çevre kirliliği bakımından en büyük sorunu olan Ergene Nehri’ndeki kirliliği TBMM’ye taşıdı. Dibek tarafından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemi ile verilen soru önergesine şu cevaplar verildi:
“Soru-1: Ergene Nehri’nin kirlenmesine neden olan kaç sanayi tesisi tespit edilmiştir? Bu tesislerin kaç tanesine, ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Bu tesislerden kapatılan veya hizmeti durdurulan var mıdır?
Cevap-1: Ergene Havzası’nda, 01.01.2007-15.07.2010 tarihleri arasında, gerçekleştirilen denetimler neticesine toplam 40 adet tesise 1 milyon 604 bin 316 TL idari para cezası uygulanmış olup, Bakanlığımızca kapatılan veya hizmeti durdurulan tesis bulunmamaktadır.
Soru-2: Saroz Körfezi’ni, Kırklareli ve Kayalıköy Barajları’nı tehdit etmeye başlayan Ergene Nehri Kirliliği konusunda Bakanlığınızın acil çözümleri nelerdir? Bu konu da 2009 ve 2010 yılında ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
Soru-4: Ergene'nin temizlenmesi için bir Arıtma Tesisi veya Atık Su Barajı yapımı planlamakta mıdır?
Cevap-2 ve 4: Havzadaki bütün alıcı ortamların birbirleriyle olan etkileşimlerinin incelenmesi maksadıyla, Ergene Havzası Havza Koruma Eylem Planı hazırlanmıştır. Eylem Planında Bölgenin coğrafik koşulları göz önüne alınarak, Evsel Atıksu Arıtma Tesislerinin (AAT) münferit yapılması en uygun seçenek olarak ortaya çıkmıştır.
2007 yılında yürürlüğe giren, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA Programı altında Lüleburgaz Belediyesi için Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Projesi seçilmiştir. Bu proje kapsamında söz konusu belediye için Avrupa Birliği standartlarında Finansal ve Operasyonel Performans İyileştirme Değerlendirmesi (FOPIR), Master Plan, ÇED, Fizibilite Raporları, Tasarım Raporları hazırlanmış ve IPA başvuruları yapılmıştır. Tekirdağ ve Kırklareli illeri ise Nisan 2010-Ekim 2012 tarihleri arasında öngörülen yeni IPA Programı kapsamında olup, söz konusu iller için çalışmalar belirtilen tarihlerde proje kapsamında sürdürülecektir.
Ayrıca, Havzada Atıksu Eylem Planı hazırlanmıştır. Arıtma hizmeti verilen mevcut belediye sayısı bir olup, Atıksu Arıtma Tesisi ile hizmet verilen belediye sayısında 2010 ve 2012 yıllarında belirgin bir artış gözlenecektir. 2010 yılında 8 belediyeye, 2012 yılında 21 belediyeye arıtma hizmeti verilmesi hedeflenmektedir.
Soru-3: Ergene Nehri’nin kirli suyuyla tarım alanları çiftçiler tarafından sulanmaya devam edecek midir?
Cevap-3: Ergene Nehri sulama sahalarını sulamak Üzere; DSİ Genel Müdürlüğümüzce inşa edilen herhangi bir sulama tesisi bulunmamaktadır. Ergene Nehri sulama sahalarının bir kısmını sulamak amacıyla inşa edilen Çakmak Barajı’nın inşaatı halen devam etmektedir. Çakmak Barajı, Meriç Nehri’nden alınacak su ile doldurulacaktır. Çakmak Barajı’ndan sulanacak sulama sahasının revize planlama işi 10.04.2010 tarihinde ihale edilmiştir. 52 bin 200 hektar alanın sulanması planlanmaktadır. Ayrıca, mevcut barajlarımızdan, Ergene Nehri’ne sulama amaçlı su verilmemekte ve Bölge Müdürlüğümüzce Ergene Nehri’nden sulama yaptırılmamaktadır.” (s)