Kansızlığa karşı ıspanağı yumurta ile tüketin

Kansızlığa karşı ıspanağı yumurta ile tüketin

Kansızlığa karşı ıspanağı yumurta ile tüketin

Kansızlığa karşı ıspanağı yumurta ile tüketin

Kansızlığa karşı ıspanağı yumurta ile tüketin
07 Şubat 2011 - 09:17

Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, kansızlığa karşı ıspanağın yoğurt yerine yumurta ile tüketilmesini önerdi.


Diyetisyen Selçuk yaptığı yazılı açıklamada, demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde  tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgiler verdi.
Türkiye'de demir yetersizliği anemisi görülme sıklığının  giderek artmakta olduğunu belirten Selçuk,.kansızlığın  özellikle çocuklarda, gebe ve emzikli kadınlarda sıklıkla ortaya çıkmakta olduğunu belirtti.
Diyetisyen Selçuk bu konuda şu açıklamalarda bulundu.
"Çocuklarda demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık; büyümeyi yavaşlatmakta, zeka gelişimini olumsuz etkilemekte, enfeksiyonlara yakalanma riskini artırmaktadır. Bu nedenle anemide tedavi çok önemlidir.
Kansızlık tedavisinde doğru seçilmiş bir beslenme modelinin de önemi büyüktür. Demir kaynaklı besinlerin yanı sıra, her öğünde bol yeşillik tercih edilmeli, demir kaynağı ıspanak yumurta ile pişirilmeli, kalsiyumdan zengin besinler ara öğünde tüketilmelidir."
Selçuk, demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinler hakkında şu bilgileri vererek şu besinlerin tüketilmesini istedi.
Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti,yumurta,üzüm ve pekmez,kuru baklagiller,kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, pazı ), fındık, fıstık ve susam..
Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimi artırmaktadır. Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlamaktadır.  Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur.Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır.
Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir. Ayrıca bu besinler kıyma, parça et ya da tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır.  Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır. Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir.
Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketmek gerekir.
Özellikle çayda bulunan fitat ve tanenlerin demir emilimini azaltmamaları için, çayı açık ve limon sıkarak içmekte yarar vardır. (v.i.)