Kanalet sistemi değiştirilmeyecek

Kanalet sistemi değiştirilmeyecek

Kanalet sistemi değiştirilmeyecek

Kanalet sistemi değiştirilmeyecek

Kanalet sistemi değiştirilmeyecek
23 Eylül 2010 - 09:33

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut
Dibek’in Kayalıköy ve Kırklareli Barajları ile ilgili olarak Çevre ve
Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM
Başkalığı’na verdiği soru önergesinin cevabı geldi.


HABER MERKEZİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Milletvekili Av. Turgut Dibek’in TBMM’ye sunduğu soru önergesinde yer alan sorular ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından verinle cevaplar şu şekilde:
“Soru-1: Kayalıköy ve Kırklareli Barajlarının sulama sisteminin borulu yağmurlama şebekesine dönüştürülerek daha az su tüketilecek ve daha ucuz sulama yapılacak bir sisteme geçilmesi düşünülmekte midir?
Cevap-1: Bahse konu sulama tesislerini devralan kuruluşların, "Rehabilitasyon Projesi"yle alakalı olarak, Bakanlığımıza yapılmış herhangi bir başvurusu bulunmamaktadır.
Soru-2: Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nda çok düşük olan sulama oranının arttırılması için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Sulama sahasındaki arazilerin sulanamama kayıplarından hangi kurum ve kuruluşlar sorumludur?
Cevap-2: Kırklareli ve Kayalıköy sulama alanlarında yoğun olarak buğday ve ayçiçeği ekimi yapılmaktadır. İklim koşullarından dolayı buğday sulaması yok denecek kadar azdır. Sulama sezonunda yağışların çok olduğu yıllarda ayçiçeği için ilave sulama suyu talebi olmaması sebebiyle, sulama oranı iki sulamamızda da düşük olmaktadır.
Soru-3: Kayalıköy ve Kırklareli Barajları göl sahaları balıkçılık için çok elverişli olduğu halde neden bu konuda teşvik edici önlemler alınmamaktadır?
Cevap-3: Baraj göllerindeki su ürünleri faaliyetleri; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü) ile DSİ Genel Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokoller çerçevesinde yürütülmektedir. Bu bağlamda; Kayalıköy ve Kırklareli baraj gölleri, su ürünleri istihsaline açılmış durumdadır. Kayalıköy Barajı 'na ait kira teklif dosyası ve kira teknik şartnamesi, son olarak 2003 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Talep gelmesi durumunda, yeniden oluşturulacak "Avlanabilir Su Ürünleri Kira Teknik Şartnamesi "ne uyulması şartıyla, su ürünleri avlanma hakkı kiralanabilecektir. Söz konusu Baraj, 1997 yılında projeye dayalı su ürünleri yetiştiriciliğine de açılmış bulunmaktadır.
Ancak, Kırklareli Barajı ise, sulama maksadına ilave olarak; %14 içmesuyu hizmet hissesine sahip olduğundan, "İçme ve Kullanma Suyu Temin Edilen Kıta İçi Yüzeysel Sularla İlgili Kirletme Yasaklarına" ve "Baraj Gölü Avlanabilir Su Ürünleri Kira Teknik Şartnamesine" uyulması şartıyla, kiralanmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Söz konusu Barajın içmesuyu maksadından dolayı, projeye dayalı olarak kiraya verilmesi ve kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği projelerinin uygulanmasının uygun görülmediği, 1998 yılında TÜGEM'e bildirilmiştir.
Soru-4: Kayalıköy ve Kırklareli Barajlarından Ergene Nehrine su bırakılarak, sulamaya uygun olmayan Ergene 'nin kirli suyu ile karıştırılıp sulamaya izin verilmekte midir?
Soru-5: Barajların, Çevre Kanunu uyarınca koruma bantları düzenlenmiş midir? Su kirliliği açısından zaman zaman sıkıntı yaşanan, gelecekte de riskli durum yaratabileceği tahmin edilen, Kırklareli 'ne içmesuyu temin eden Kırklareli Barajında su tutulmadan önce, göl sahası bitki örtüsünden ve ağaçlardan temizlenmiş midir?
Cevap 4 ve 5: Kayalıköy ve Kırklareli barajlarından, Ergene Nehrine su bırakılmamaktadır.
Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğince, içme suyu maksatlı baraj rezervuarlarında mutlak, kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında alınması gereken tedbirler ve koruma alanlarının kamulaştırma işlemleri, barajı devralan ilgili belediye başkanlıklarının sorumluluğundadır. 23.08.2001 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğümüz ile Kırklareli Belediye Başkanlığı arasında düzenlenen bir protokol ile Kırklareli Barajından, Kırklareli İline içmesuyu tahsis edilmiştir. Protokolün 7.2.7 maddesi uyarınca, "Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği"ne göre koruma alanlarının denetlenmesi ve koruma alanındaki yasaklama faaliyetleriyle alakalı hususlar, Kırklareli Belediye Başkanlığı sorumluluğundadır.
Soru-6: Barajların dere yataklarına yüzde 10 su bırakılma zorunluluğu Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nda uygulanmakta mıdır? Uygulanmıyorsa neden uygulamamaktadır?
Cevap-6: Kırklareli ve Kayalıköy Barajları’ndan dere yatağına, son on yıllık yağış otalamasının %10'u oranında su bırakılmaktadır.” (s)