“Kalifiye eleman yetiştirmeye devam”

“Kalifiye eleman yetiştirmeye devam”

“Kalifiye eleman yetiştirmeye devam”

“Kalifiye eleman yetiştirmeye devam”

“Kalifiye eleman yetiştirmeye devam”
09 Aralık 2009 - 09:27

* Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektronik Bölümü kalifiye elemanlar yetiştirmeye devam ediyor.



HABER MERKEZİ
Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektronik Bölümü kalifiye elemanlar yetiştirmeye devam ediyor. Kırklareli Üniversitesi Kurulduğu günden bu yana öğrencilerine Diploma vermek yerine öğrencilerine bilgi, beceri, ahlak vermeyi tercih ediyor. Elektronik Bölümü göz önüne alınırsa yılda yaklaşık 4 veya 5 öğrenci mezun olabiliyor. Mezun olan bu 4–5 öğrenciden her biride kalifiye eleman olarak iş hayatına atılıyor.
Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatih Kocamaz yaptığı açıklamasında;  “Elektronik Teknolojisi programının amacı, sanayide, kullanılan elektronik araçların monte edilmesi, bakım ve onarımı işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Elektronik Teknolojisi teknikerleri kamu sektöründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışabilirler” dedi.
Kocamaz sözlerine şöyle devam etti; “Elektronik Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerin işletmelerdeki başlıca görevleri idari personel olmakla birlikte Endüstriyel kuruluşlardaki;
İş tezgahlarının motor kumandalarını yapar, Mevcut makine ve aletlerdeki elektronikle ilgili bozuklukları giderir, Makine, alet ve elektronik sistemlerin elektronikle ilgili bakımını yapar, Mevcut tesisi gelişen teknolojiye göre değiştirebilir parkur yeniler. İşletmelerde şef, şef yardımcısı, idari asistan, müdür yardımcısı, üretim amiri, kalite kontrol sorumlusu sistem denetim, ekip lideri gibi kadrolarda istihdam olurlar.
Elektroniğin sanayiye uygulanması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Teknik ilerledikçe hemen her makinenin kontrolü otomatik kontrole dönüşmekte, bu kontrolde de genellikle elektronik bir devre veya birçok devreler kullanılmaktadır.
Endüstri alanındaki gelişmeler elektroniğin bu dalının önemini artırırken bu alanda yetişmiş teknik eleman ihtiyacını da artırmaktadır. Dolayısıyla istihdam alanı oldukça geniş bir daldır. İşsiz kalma riski yok denecek kadar azdır. Tüm endüstriler içerisinde hitap ettiği alan sınırı olmayan nadir bölümlerden birisi elektronik teknolojisi bölümüdür. Çünkü var olan tüm işletmeler – gıda, kimya, tekstil, makine, otomotiv… v.b.- mutlak surette elektronik sistemlerle donatılmış ve bu sistemlerin devamı ile ilgilenecek kalifiye bir ekip kurmak zorundadırlar.
Özellikle Üniversitesimiz bölümünde verilen ileri düzey elektronik eğitimi ile öğrenciler kendi alanlarında çok iyi bir eğitim almakta, yıl boyunca birçok kendi tasarımları olan elektronik projeler geliştirmekte ve derste gördüklerini okul imkanları içerisinde diledikleri gibi uygulayabilmektedirler. Bu sayede öğrencide mesleğine karşı bir özgüven oluşmakta ve ideallerini ve vizyonunu da bu mihval altında genişletmektedir.
Özverili öğretim elemanları ders harici öğrencilerin projeleri ile ilgilenerek eğitim standardını her geçen gün arttırmaktadır. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı mezun olmadan iyi nitelikli ve gelirli iş garantisi altına girmektedir. Bu konuda en önemli faktör öğretim elemanları ile birlikte yapılan titiz bir araştırmadan sonra nitelikli staj yerleri bulmak ve öğrencilerin stajları boyunca yapmaları ve yapmamaları gereken konularda bilgilendirilmesi de bir faktördür.
Bilinçlenmiş bir öğrenci var olan teknik altyapısıyla gittiği tüm işletmelerde kendini –gerek teknik gerek ahlaki olarak- sevdirmekte ve sonrasında ekseriyetle iş yerinden iş teklifi alarak orada kalmaktadır.
Ayrıca bölüm olarak gerek Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri ve İstanbul gidi ticaret metropollerine yakınlığı da iş imkanları konusunda bir etkendir.
Ayrıca yine aynı bölgelerde anlaşma yapılmış birçok büyük fabrika ve iş yeri ile devamlı görüşme halindedir. Bu işletmelerden bir kısmı herhangi bir eleman ihtiyaçları olduğunda öncelikli olarak bölümümüze bildirmekte uygun referanslı öğrencileri iş yerine sevk etmektedir.
Bölümümüze gelen öğrenciler ilk günden itibaren piyasa ihtiyaçlarına uygun olarak eğitimlerine başlarlar. Bölümümüz uygulamalı eğitim prensibiyle eğitim vermektedir. Bu bağlamda eğitim süresi boyunca özgün projeler üzerinde çalışmalar yapılır. Bu projelerde amaç ortaya bir fikir atmak ve bu fikri elektronik olarak tasarlayabilmektir.
Bu amaçla öğrenciler 1. Sınıftan itibaren gruplara bölünerek araştırma yapmaları istenir ve etraflarında gördükleri veya esinlendikleri bir konuda proje üretmeleri beklenir. Öğretim elemanları ile birlikte yaklaşık 1 dönem boyunca proje fikirsel olarak tartışılır ve araştırılır.
Diğer dönemlerde sistemin mekanik ve kontrol alt yapısı sağlanır, bu arada öğrenciler dünyanın en popüler gömülü sistemleri olan PIC (MICROCHIP CORP:) mikrodenetleyicileri konusunda temel ve ileri düzey dillerde programlama eğitimi alırlar. Ve sonraki dönemlerde gerekli eğitimler projelerini gerçeklemek için çalışırlar.
Bu çalışmaları yapmak için bölüm laboratuarı devamlı olarak açık tutulur ve öğrencilerin istedikleri zaman gelip çalışma imkanları sağlanır.
Bölüm laboratuarı olarak yapıla bilecek tüm elektronik sistem tasarımları için gerekli kompanent ve teçhizat alt yapısına sahiptir.
Bölüm öğrencilerinin bakış açılarını değiştirmek amacıyla her sene kış ve bahar dönemlerinde mesleki faaliyetler yapılır. Kış aylarında mesleki fuarlar takip edilir ve otobüs tutularak tüm fuarlar takip edilerek öğrencilerin meslekleri ile ilgili son gelişmeleri takip etmesi için imkan hazırlanır.
Ayrıca bahar dönemlerinde Trakya ve çevre illerde olan bir çok anlaşmalı fabrikalara eğitim gezileri düzenlenilerek buradaki imkanlar, iş olanakları ve fabrika sistemleri tanıtılır.
Bölümümüz eğitim prensibi ”piyasanın ihtiyaçlarına göre eğitim aldığı eğitimle kendini yetiştirebilen özgüvenli teknik donanımlı kalifiye eleman yetiştirmektir.” Bu prensip ışığında öğrencilerimizden beklentilerimiz şu şekilde sıralanabilir:
Okula gelmekte tek bir amaç olduğunu düşünmek,Eğitim hayatını mesleki tecrübesini en üste çıkarmak için geçirmeyi planlamak ,Okul derslerinin önemini anlayıp maksimum performans göstermek ,Okul hayatı boyunca sağlam ve disiplinli bir eğitim alarak aynı kavramları iş hayatında da sergileyebilme yeteneği kazanmak ,Derslerde ve projelerde çalışmaktan zevk almak tembelliğe düşman olmak ,İdeal ve amaç ve vizyon edinebilmekle geleceğini planlama yeteneğini geliştirme arzusu içinde olma ,Öğrenmekte sınır olmadığına inanmak ,Zorluklarla karşılaştığında üstesinden geleceğini bilerek adım atmak ve asla yılmamak,Okul eğitimindeki her bir dersin geleceğini şekillendiren bir unsur olduğunu bilerek derslerine ilgili olmak
Bilindiği üzere, 2006-2007 öğretim döneminden itibaren Meslek Yüksek Okulu Elektronik Teknolojisi Bölümünden mezun olan öğrencilere Açık Öğretim Fakültesine 3. sınıftan başlamak üzere sınavsız geçiş hakkı tanımıştır. Böylece bölüm mezunu öğrencilerimizden bir kısmı okul bitiminde iş hayatına girmekle birlikte aynı zamanda açık öğretim fakültesini de bitirmektedir.
Ayrıca DGS sınavında kazanılması en zor olan bölümlerin başında gelen elektronik mühendisliği ve elektronik öğretmenliği bölümlerine her sene başarıyla öğrenci göndermektedir. Bu amaçla ilk günden itibaren öğrenciler bu konuda bilinçlendirilmektedir.
Bunun yanında maddi imkanları el veren öğrencilerimizden bir kısmı da yakın olması avantajıyla Bulgaristan’da elektronik, telekomünikasyon,  mekatronik ve otomasyon mühendisliği gibi birçok bölümde okuma hakları vardır.  Her yıl bu üniversitelere de öğrenci göndermektedir. Öğrenciler okulumuzun referansıyla bölümde okudukları dersleri orada iptal ettirerek tekrar almak zorunda kalmadan dil eğitimsiz olarak yaklaşık 2 senede mühendislik eğitimi almaktadırlar.” (s)