İzmit’in meşhur Konak Pişmaniyesi Kırklareli’de

İzmit’in meşhur Konak Pişmaniyesi Kırklareli’de

İzmit’in meşhur Konak Pişmaniyesi Kırklareli’de

İzmit’in meşhur Konak Pişmaniyesi Kırklareli’de

İzmit’in meşhur Konak Pişmaniyesi Kırklareli’de
27 Mayıs 2010 - 21:56

20. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nde stant açan İzmit’in meşhur Konak Pişmaniye üreticisi Sinan Alyaprak...

HABER MERKEZİ
20. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nde stant açan İzmit’in meşhur Konak Pişmaniye üreticisi Sinan Alyaprak; “Pişmaniye denince akla ilk gelen tarihi meşhur Konak Pişmaniyesi’dir. Trakya genelinde festival etkinliklerinde aynı anda üretim yapıp satan tek pişmaniyeciyiz. Yağ, un, şeker, limon tozu, tahin, pekmez ve su ile yapılan ve İzmit ilimizle özdeşleşmiş bir tür helvadır. Aslen bir tatlı olmakla birlikte İzmit’e yolu düşen herkesten istenmesi nedeni ile hediyelik eşyada sayılabilen, sevenin çok sevdiği, sevmeyenin neredeyse nefret ettiği ülkemize has bir lezzettir” dedi.
Pişmaniyenin yapılışını anlatan Alyaprak şunları kaydetti;
“ Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış şeker soğutma tezgâhlarına dökülür. Şeker soğutma tezgâhlarında soğuyup yavaş yavaş macun halini alır.
Macun halini almış şeker daha sonra beyazlatma işlemine tabi tutulur. Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işi, günümüzde bu işi yapan özel beyazlatma makineleri vardır. Fakat biz o işlemi burada çekerek yapıyoruz. Bu işlemler bittiğinde şeker büyük bir sakıza benzer.
Diğer yandan un ve yağdan oluşan ve bir kazanda 7-8 saat pişen özel hamur, pişmaniye’nin çekileceği büyük tepsiye belli bir miktar yayılır. Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır.
Şeker, esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır. Bu işlem, hamur kaybolana ve şeker tel tel ayrılana kadar sürer. Bu işlem yaklaşın 20-25 dakikada kadar sürer.
Şeker tel tel ayrılıp hamur kaybolduktan sonra artık "Pişmaniye" olmuştur. 2 usta tarafından karşılıklı çekilerek koparılan pişmaniye halkası, soğutma tezgâhlarına serilerek soğutulur.
Çekilen pişmaniye’nin bir kısmı tel tel yemekten hoşlananlar için o şekilde paketlenirken, büyük bir kısmı sade, kakaolu ve şamfıstıklı olarak özel fincanlar ile top haline getirilir. Yaklaşık 1 saat süren işlemlerin ardından paketlenip satışa sunulur” dedi.
Pişmaniye yapılışını ilk kez görenler, İzmit Meşhur Konak Pişmaniyecisi önünde hayretle izlediler. (ue)