“İtfaiyeciler mutlaka bu işin okulundan mezun olmalıdır”

“İtfaiyeciler mutlaka bu işin okulundan mezun olmalıdır”

“İtfaiyeciler mutlaka bu işin okulundan mezun olmalıdır”

“İtfaiyeciler mutlaka bu işin okulundan mezun olmalıdır”

“İtfaiyeciler mutlaka bu işin okulundan mezun olmalıdır”
30 Eylül 2010 - 09:52

İtfaiye Haftası dolayısıyla Kırklareli İtfaiye Müdürlüğü’nü ziyaret eden
Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli Üniversitesi
bünyesinde İtfaiyecilik Bölümü’nün açılması için Rektör Prof. Dr.
Mustafa Aykaç’a teklif götürdüğünü söyledi.

HABER MERKEZİ

Kırklareli İtfaiye Müdürü Kenan Gürbüz ve itfaiye personeli tarafından karşılanan Belediye Başkanı Çağlayan tüm personelinin haftalarını kutladı. İtfaiye personeli ile oturup sohbetlerde bulunan Başkan Çağlayan yaptığı açıklamasında İtfaiyecilik Mesleğini yapacak olanların bundan sonra mutlaka bu işin okulundan mezun olanlardan seçilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu konu ile ilgili olarak Kırklareli Üniversitesi bünyesinde İtfaiyecilik Bölümü açılması teklifinde bulunduğunu belirten Başkan Çağlayan, İtfaiye Teşkilatı olarak Kırklareli’ne yetecek durumda bulunduklarını ve herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek şunları kaydetti:
“İtfaiye Teşkilatı olarak araç bakımından fena durumda değiliz. Çok süper olmasak ta fena durumda değiliz. Yeterli araçlarımız var. Bunun yanında gerek maske sayısı gerek yanmaz elbise sayısı bakımından, gerekse ilave olarak birkaç yıldır yaptığımız dalgıç kurtarma ekibimizde var.
İtfaiye denince akla hep yangın akla geliyor. Ama aynı zamanda kurtarma işlerini de yapıyor. Bu anlamda kurtarma aracımızda mevcuttur. Birkaç sefer kurtarma aracı işlerini yaptı. Ayırma-kesme işleri ile can kurtardığımız, içeriden insan çıkardığımız kazalar oldu. İtfaiye pek gözükmez ama olay olduğunda belediyenin en önemli kuruluşlarından biri olur. Çünkü can ve mal güvenliği itfaiyenin elindedir. Yangınlar çıktığında itfaiyenin becerisine, itfaiyenin araç durumuna kalmış bir olaydır. En önce can güvenliği, ondan sonrada mal güvenliği bakımından Kırklareli’nde şuana kadar bizden kaynaklanan her hangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Basına da pek bir şey yansımadı itfaiyenin gecikmesi veya itfaiyenin becerikli olsaydı can kurtulurdu kurtaramadılar gibi bir olay benim dönemimde olmadı. Daha öncede pek hatırlamıyorum zaten olduğunu. Allah’ta öyle bir şey göstermesin deriz. Personelimizin eğitimlerini de yapıyoruz.
Hem bilgi, hem de tatbikat anlamında işte bu hafta devamlı tatbikatlar olacaktı. Tatbikatlar çok önemli bir yangında en kötü şey telaşa kapılmaktır. Beceriksizlik ve telaş en kötü şeylerdir. Bunlarda tatbikatlar ile giderilebilir. Bu yüzden tatbikatlara da önem veriyoruz. Toplam 27 itfaiye personelimiz var. Daha genç, daha bilgili, bilhassa bu işin okullarından mezun olmuş elemanlar almak istiyoruz. Ülke genelinde üç okul mevcut bulunuyor. Kırklareli Üniversitesine’de bu konuda tavsiyem olmuştur. İtfaiyecilikte neredeyse iş garanti, itfaiyecilik iki yıllık yüksek okulunu bitir, belediye o elemanı almak için şartlarını zorlar. Her belediye böyle davranır. Rektörlükte kurmak problem değil o konuda öğretim görevlisi bulmakta zorlanırız diye düşünüyor.
Bulgaristan’da mesela itfaiye mühendisliği bulunuyor. Biz o konuda çok zayıfız diye düşünüyorum. Eğer bu konuda bilgili elemanlar yetişmiş olsa her belediye alır. Çünkü bir canın kurtarılması her şeye değer. İtfaiye mekanımız fena değil. Geçen yıl yeniledik daha önce soba idi kalorifer sistemine geçildi. Yatakhane, çarşaflar hepsi yenilendi. Binamızda merkezi bir konumda bulunuyor.
Vatandaşlara uyarım şu olacaktır. Yangınların önemli bir bölümü bacalar yüzünden çıkıyor. Yangından önce baca temizliğini halen yapılmıyor. Temizlenmeyen bacalar yangına davetiye çıkarıyor. Birde eski elektrik sistemlerinin yenilenmesi gerekiyor. Elektrik kontağından çok sayıda yangınlar çıkıyor. Bu konulara özenle yaklaşmamız lazım. Fakat insanımız bir olay olmadan önlemini almıyor.” (s)