“İstiklalin daim olsun Kırklareli”

“İstiklalin daim olsun Kırklareli”

“İstiklalin daim olsun Kırklareli”

“İstiklalin daim olsun Kırklareli”

“İstiklalin daim olsun Kırklareli”
11 Kasım 2009 - 09:27

* Kırklareli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 87. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu halkın bayramını kutlayarak; “İstiklalin daim olsun Kırklareli” dedi.

HABER MERKEZİ
Kırklareli düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yılı dün düzenlenen törenlerle büyük bir coşku içerisinde kutlandı. Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan konuşmasında kutlamaların ülkeler arasında düşmanlığın hatırlanması için değil, atalarımızın göstermiş olduğu kahramanlıkların hatırlanması için yapıldığını belirtti.
Kırklareli Kurtuluşunun 87. yıldönümünü düzenlenen tören ile büyük bir coşku ile kutladı. Düzenlenen törene Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Akkoç, Adalet Komisyonu Başkanı Hayri Uzel öğrenciler ve yüzlerce Kırklarelili katıldı. Tören Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Akkoç askeri araç ile törene katılan askeri birliklerin, öğrencilerin ve halkın kurtuluş gününü kutladı. Kutlama sırasında Vali Cengiz Aydoğdu “İstiklalin daim olsun Kırklareli” diye seslendi.
Selamlamanın ardından İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Kıt’a Komutanı tarafından Kurtuluş Kızı Zeynep Aybüke Altuntaş’ın elleri çözüldü. Elleri çözülen Kurtuluş Kızından alınan Türk Bayrağı Vali Aydoğdu’ya teslim edilirken Belediye Başkanı Çağlayan’a da Kurtuluş Kızı tarafından çiçek verildi. Vali Aydoğdu Kıt’a Komutanından aldığı Türk Bayrağını “Bayrağımızı Kırklareli’nin temsilcisi olan Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’a veriyorum” diyerek bayrağı Başkan Çağlayan’a teslim etti. Daha sonra Başkan Çağlayan Kıt’a Komutanı ve Kurtuluş Kızına hediye takdim etti.
Törenin devamında Kırklareli Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Vali Aydoğdu, Tugay Komutanı Akkoç ve Belediye Başkanı Çağlayan’a Atatürk posterlerini takdim etti. Daha sonra Belediye Halk Oyunları Ekibi gösterisini sergiledi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan yaptı. Çağlayan konuşmasında Anadolu’dan çekilen Yunan askerlerinin Trakya’dan ayrılmayacağını düşündüklerini, fakat kahraman ordumuzun bir günlük bozgunu ile Kırklareli’nin kurtulduğunu belirtti. Çağlayan konuşmasında; “Biz kutlamaları Yunanistan ile Türkiye arasında olan eski düşmanlığın tekrar hatırlanması için değil, atalarımızın göstermiş olduğu kahramanlık sonucu ilimizin kurtulduğunu hatırlamak ve onlara duyduğumuz minneti bu kutlamalarla dile getirmektir” dedi.
Çağlayan’ın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Topçu Binbaşı Murat Alparslan; “Bugün, Kırklareli'nin kurtuluşunun 87'ıncı yıldönümünü huzur ve güven içinde kutlamanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz.
Düşmana, Trakya'dan Çatalca'ya kadar işgal imkânı veren Sevr Antlaşması Türkiye'nin bölünme sürecini hızlandırmış, bunun üzerine itilaf devletleri yunanlılara Trakya'yı işgal ve Anadolu'da asayişi kurmak için saldırıya geçmesi izni vermişlerdir.
20 Mayıs 1920'de Trakya'da milli seferberlik ilan edilmiş ve 20 Temmuz 1920'den itibaren yunanlılar Trakya'ya asker çıkarma harekâtına başlamışlardır. Yunan harekâtı Trakya'da hızla gelişmiş ve 26 Temmuz'da Kırklareli işgal edilmiştir. İşgalden sonra Kırklareli çatalca arasında yunan işgal kuvvetleri ileri harekâtına başlamış, bunun üzerine çatalca savunma hattında ve Bulgaristan'ın Türk sınırlarına yakın yerlerde eğitilmiş Türk müfrezeleri düşmanla kahramanca bir mücadele başlatmıştır.
Anadolu'da Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun taarruzları dünyayı hayrete düşüren bir süratle devam ederken yunanlılar Trakya'da bulunan 40.000 kişilik işgal kuvvetlerini takviye etmeye başlamışlardı.
Yunanlılar, Anadolu'da yenilme korkusuyla Trakya’da endişeye kapıldılar. Ancak yine de umutla Anadolu yitirilse bile Trakya'da kalacaklarını düşlemekteydiler. Anadolu'da kesin yenilgileri üzerine itilaf devletleri 22 Mart 1922'de TBMM hükümetinden resmen mütareke isteğinde bulundular. Ateşkes teklifindeki 4. maddede Trakya'da Tekirdağ'ın Türkiye'ye, Kırklareli, Babaeski ve Edirne'nin Yunanistan a bırakılması yönünde istekleri yer almaktaydı.
30 ağustos zaferinin kazanılması, Türk ordusunun 9 Eylül 1922'de İzmir'e girmesi üzerine düşman Türk ordusunun savaşı Trakya'da da sürdüreceği korkusuna kapıldı ve alelacele ateşkes antlaşması yapılmasını istedi.
Başkomutan Mustafa Kemal'in bu öneriyi kabul etmesi üzerine 3 Ekim 1922 tarihinde "Mudanya antlaşması" görüşmeleri başladı. O sıralar Trakya iki yıldan beri işgal altındaydı ve burada yaklaşık 60–65.000 civarında yunan askeri bulunuyordu. Mustafa kemal'in amacı Trakya'yı savaşmadan ve kan dökülmeden geri almaktı. Mudanya görüşmelerinde Türk tarafını batı cephesi komutanı ismet İnönü, düşman tarafını da İngiliz, Fransız ve İtalyanlar temsil etmiştir. Yunanlılar bu görüşmelere katılmamıştır. Görüşmeler 11 Ekim 1922 tarihinde antlaşma ile sonuçlandı.
Anlaşmada düşmanın 15 gün içerisinde Trakya'dan çekilmesi öngörülmüş ve hazırlanan çekilme takvimine göre Kırklareli 10 Kasım 1922 tarihinde Türk ordusuna teslim edilmiştir.
Mudanya anlaşması uyarınca, yunanlılar 10 Kasım'dan 3–4 gün önce şehri Fransız temsilcisine teslim etmişlerdi. Bu sırada Türk ordusunun önce jandarma birlikleri Vize 'den Şeytan Dereye gelip 10 Kasım gününü beklemeye başlamışlardı. Nihayet 10 Kasım günü geldiğinde Yzb. Talat Ayverdi, Tğm. Abdülkadir Konday, Tğm. Nusret Somay komutasındaki birliklerimiz kurtuluş caddesi'nden gece saat 22.00 -23.00 civarında halkın büyük coşkusu ve sevinci arasında şehre girmişlerdir. Bunun üzerine Kırklarelililer büyük kurtarıcı Mustafa Kemal 'e bağlılık, sevinç ve şükran telgrafı çektiler.
Şehirden çekilirken halka maddi ve manevi zarar veren, şehri adeta yağma eden Yunanlılara İnece Kasabası'nın batısında kalan Saksağan Derede büyük bir ders verildi. Ütğm. Murat komutasındaki silahlı müfreze Yunan işgal konvoyunu Edirne yolu Saksağan Derede pusuya düşürmüş ve büyük zayiat verdirmiştir. Bundan sonra bu dereye Kanlı Dere adı verilmiştir.
Türk birlik komutanları ve sivil hükümet yetkilileri şehri 10 Kasım günü şimdiki Kocahıdır İlköğretim Okulunda düzenlenen törenle Fransız ve İtalyan temsilcilerden teslim almışlar. Kocahıdır okulunda düşman bayrağını indirerek şanlı Türk Bayrağını göndere çekmişlerdir. Kocahıdır Okulu Yunan işgali sırasında işgal kuvvetleri karargâhı idi. Şehir düşmandan alındığında da şehrin ilk hükümet merkezi olmuştur.
Kırklareli'nin kurtuluşu günlerce sevinç ve kurtuluş gösterisine sahne olmuş, şehir uzun zaman bayraklarla donatılmıştır.
Bugün Kırklareli'nin kurtuluşunun 87'ncı Yıldönümünü sevinç ve coşku ile kutlarken, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere canlarını bu vatana adayan aziz şehitlerimizi ve hayata veda eden gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyor, kahraman gazilerimize, yüce Türk ulusuna şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okul öğrencilerinden Sena Özcan Türk’ün Sesi adlı şiiri okurken Berk Ateş’te Kırklareli adlı şiiri okudu.
Şiirlerin okumasının ardından okul ve askeri birliklerin tören geçişi gerçekleşti. Tören geçişinde tören alanından geçirilen Sancak ayakta selamlandı. Tören geçişlerinin ardından kutlama töreni sona erdi. (yy-ue)