İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 89. Yıldönümü TOBB Lisesi’nin programı ile kutlandı

İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 89. Yıldönümü TOBB Lisesi’nin programı ile kutlandı

İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 89. Yıldönümü TOBB Lisesi’nin programı ile kutlandı

İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 89. Yıldönümü TOBB Lisesi’nin programı ile kutlandı

İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 89. Yıldönümü TOBB Lisesi’nin programı ile kutlandı
13 Mart 2010 - 09:30

“İstiklal Marşımız taşıdığı derin anlam bakımından diğer milli marşlardan üstündür”
* Kırklareli Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lisesi tarafından hazırlanan program ile İstiklal Marşı’nın Kabulünün 89. Yıldönümü kutlandı, Mehmet Akif Ersoy da yâd edildi. TOBB Lisesi Tarih Öğretmeni Gül Koç, İstiklal Marşımızın taşıdığı derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumda yer aldığını belirtti.

HABER MERKEZİ
Kırklareli TOBB Lisesi tarafından 12 Mart 2010 Cuma günü saat 10.00’da Kırklareli Kültür Merkezi’nde hazırlanan bir program ile İstiklal Marşı’nın Kabulünün 89. Yıldönümü kutlandı, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy da anıldı. P
rograma Kırklareli Vali Vekili Abdurrahman İnan, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Yiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından TOBB Lisesi Tarih Öğretmeni Gül Koç’un günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Koç konuşmasında; “İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilişinin 89. Yıldönümü için toplanmış bulunuyoruz. Hepimiz biliyoruz ki Mehmet Akif’i ve İstiklal Marşımızı anlatmaya sayfalar yetmez. İstiklal Marşı taşıdığı derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumdadır. Onun bu üstünlüğü yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dolu bir şairin. milletinin ruhunda yansıyan derin ıstıraba tercüman olmasından ileri gelir. Bu nedenledir ki istiklal Marşı milli mücadelenin bütün heybelisi ve canlılığını başarıyla yansıtan yegâne örnektir.
Her ülke milletinin duygu ve heyecanım yansıtan bir marşı, Milli Marş olarak kabul etmiştir. Bu marş, o ülke inşam için bayrağı kadar kutsaldır. TBMM’nin açılışı ile milli devletini fiilen kurmuş olan Türk milleti de, bir milli marşa sahip olma ihtiyacını hissetmiştir.
İstiklal Marşı'nın yazıldığı tarihte Anadolu işgal altodaydı ve Türk milletinin bağımsızlığı tehlikedeydi. Milli mücadele ile ilgili hazırlıklardan biri de moral gücümüzün yükselmesi idi. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da', başlayan heyecanı alevlendirecek, vatan sevgisini ve inancını canlı tutacak bir marşımız olmalıydı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışma düzenledi. Yarışmaya yaklaşık 724 şiir gelmesine rağmen hiçbiri milli marş olarak kabul edilmedi. Dostları ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, bu yarışmaya Mehmet Akif Ersoy'un da katılmasını istemektedirler. Ancak Mehmet Akif surecin yarışma biçiminde düzenlenmesi sebebiyle katılmayı düşünmemekte, para ödülünü de böylesi onurlu bir iş için uygun bulmamaktadır. Neticede ikna edilir ve ödülün de başka bir yere bağışlanabileceği bildirilir. Bu gelişmelerden sonra Mehmet Akif milli marşımızı kaleme alır. Bu marş, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de tüm milletvekilleri tararından ayakta dinlenir, her kıtası her mısrası heyecanla alkışlanır ve nihayet milli marşımız olarak kabul edilir.
Kurtuluş savaşımızın buhranlı günlerinde yazılan İstiklal Marşı “Korkma” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük şairin hisli kalbinde terennüm edilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. Öyle de oldu. Ezelden beridir hür yaşamış ve hür yaşayacak olan milletimiz, vatanına ve bağımsızlığına yönelmiş olan bu çılgınca ve bu hayasızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti.
İstiklal Marşımız o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif: "O, şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz o günleri yaşamak lazım, o şiir artık benim değildir, milletimin malıdır." diyerek durumu ifade etmiş ve İstiklal Marşı'nı Safahat adlı eserine almamıştır. Yine istiklal şairimizin 'Allah milletimize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın* diye dua etmesi özgürlüğümüzü kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.
İstiklal Marşı. Türk ulusunun bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren, Türk milletini ortak düşünce ve değerler etrafında buruşturan, milli karakterimizi, tarihimizi, millî mücadele heyecanımızı içinde taşıyan ve taşıdığı tüm değerleri nesilden nesile aktaran emsalsiz bir eserdir. Bu esere gereken saygıyı göstermek hepimizin borcudur.
Konuşmama son verirken İstiklal Marşımızın TBMM'de kabulünün 89. Yıldönümünü tıpkı o günkü gurur ve mutlulukla kutluyor, ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü, aziz şehitlerimizi ve istiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u huzurlarınızda şükran ve minnetle yâd ediyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından okul öğrencilerinin İstiklal Marşımızın yazılışı konulu tiyatro sahnelendi.
Tiyatro gösterisinin ardından ise yine okul öğrencilerinden Elif Özleyen Bülbül adlı şiiri seslendirdi.
Daha sonra ise Başak Akbıyık İstiklal Marşı’nı mükemmel bir şekilde okudu. İstiklal Marşı’nın okunması sırasında duygusal anlar yaşandı.
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ise programda okul korosunun sunumu ve “Kurtuluş Savaşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirilmesi yer aldı.
Yarışma sonuçları şu şekilde oldu;
* Resim Yarışması
1. Dilhan Çolakoğlu (İstiklal İ.Ö.O)
2. Tarık Korkmaz (Ahmet Yener İ.Ö.O)
3. Arzu Beyza Ay (Hamdi Helvacıoğlu İ.Ö.O)
* Şiir Yarışması
1. Büşra Büyğkdere (Ziya Gökalp İ.Ö.O)
2. Selay Trak (Hamdi Helvacıoğlu İ.Ö.O)
3. Sevde Gider (Cumhuriyet İ.Ö.O)
* Kompozisyon Yarışması
1. Burcu Kılıç (Ticaret Meslek Lisesi)
2. Ecem Sincap (Kız Teknik Meslek Lisesi)
3. Tuğba Yılmaz (Anadolu İmam Hatip Lisesi) (yy)