“İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?”

“İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?”

“İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?”

“İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?”

 “İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?”
08 Mayıs 2010 - 09:44

* Yıldız Dağları Biyosfer Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek; “İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?” diye sordu.



HABER MERKEZİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, Türkiye- Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı Çerçevesinde yürütülmekte ve AB fonlarından desteklenmesi konusunda TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Dibek, Çevre ve Orman bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemi ile verilen soru önergesinde şunları kaydetti:
“Yıldız Dağları’nın biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynaklarının korunması ve Yıldız Dağlarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla oluşturulan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, Türkiye- Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı Çerçevesinde yürütülmekte ve AB fonlarından desteklenmektedir.
Proje kapsamında 15.09.2009 tarihli çalıştayda hidrojeolojik araştırmalar yapan Prof. Dr. Yusuf Serengil, bölgedeki su kaynaklarının bölgenin doğal yapısı için çok önemli olduğunu vurgulayarak, bölgedeki suyun kullanılması ile ilgili projelerin kaygı yarattığını bildirmiştir.
15.10.2009 tarihli çalıştay katılan Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. Neriman Özatay, Prof. Dr. Mustafa Sözen, Dr. Emrah Çoraman ve Dr. Korhan Özkan bölgedeki suyun kuş, hayvan çeşitliliği, mağara yapıları, bitki çeşitliliği, yarasalar gibi konularda hayati önemi olduğunu vurgulamıştır.
Tüm bunlara karşın, Bakanlar Kurulunun 15.08.1990 tarih ve 775 kararı ile bu bölgedeki su İstanbul’a içme suyu sağlamak üzere İSKİ’ye tahsis edilmiştir.
Buna göre,
Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, Yıldız Dağlarının biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynaklarının korunması ve Yıldız Dağları’nın sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bakanlığınızın yürütücülüğündeki bu uluslararası proje ile ilgili olarak bundan sonra neler yapılacaktır?
Projenin 14.12.2009 tarihinde davetiyeleri bile dağıtılmış kapanış toplantısı neden iptal edilmiştir? Projenin kapanış toplantısı ne zaman yapılacaktır?
Yıldız Dağları’nın ekolojik yapısını yok edeceği tüm uzmanlar tarafından dile getirildiği halde, neden bu bölgenin suyunun İSKİ’ye tahsis kararı halen yürürlüktedir?
Bakanlığınızın, çevreye katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuş projeye destek vermesi yerine, ekolojik yapının zarar göreceği uygulamaları desteklemesinin nedenleri nelerdir?
İstanbul’un içme suyu sıkıntısı Yıldız Dağları’nın ekolojisi bozulmadan halledilemez mi? İstanbul için Yıldız Dağları ve çevresinin feda edilmesi şart mıdır?
Bakanlığınızca, Bakanlar Kurulu’nun 15/08/1990 tarih ve 775 sayılı İSKİ’ye tahsis edilen Yıldız Dağları ve çevresindeki su kaynakları kararının iptali için bir çalışma yapılmakta mıdır?” (s)