“İşsizliğin önlenmesi ile ilgili yapılanları kamuoyuna duyurun”

“İşsizliğin önlenmesi ile ilgili yapılanları kamuoyuna duyurun”

“İşsizliğin önlenmesi ile ilgili yapılanları kamuoyuna duyurun”

“İşsizliğin önlenmesi ile ilgili yapılanları kamuoyuna duyurun”

“İşsizliğin önlenmesi ile ilgili yapılanları kamuoyuna duyurun”
01 Ekim 2009 - 11:25

* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Kırklareli’ne yaptığı ziyaretinde AK Parti Kırklareli İl Teşkilatı’nda yaptığı konuşmasında işsizlikle ilgili olarak başlatılan uygulamaların kamuoyuna duyurulmasını istedi.

 
HABER MERKEZİ
Kırklareli Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katılmak üzere Kırklareli’ne gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti Kırklareli İl Teşkilatı’nı yaptığı ziyaretinde İşsizliğin önlenmesi ile ilgili olarak başlatılan uygulamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Dinçer yapılan bu uygulamaları parti mensuplarının her kesime, her ortamda anlatması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Bu yılbaşından itibaren yine küresel bir krizle karşı karşıya kaldık. Bir ki dar boğazın içindeyiz. Bu dar boğazında elimizden geldiği kadar iyi kararlarla üzerine çıkmaya çalışıyoruz. Hakikaten son yıllarda ben Avrupa Birliği Çalışma Bakanları Toplantıları’na katıldım bir kaç kez. Kriz döneminde alınabilecek bütün önlemleri bu ülke aldı. Avrupa Birliği ülkelerinin pek çoğu parça parça bu tedbirleri almışken biz neredeyse Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına yakının aldığı tedbirlerin hepsini bir arada bütünlük içerinde aldık.
Bizim ciddi sorunlarımız var, uzun yıllardan beri birikmiş önümüzde stok halinde duran büyük sorunlar vardı.
* Küresel krizden dolayı artan İşsizliğin azaltılması için çeşitli tedbirler alındı
Mesela bunların başında işsizlik sorunu var. Bizim işsizlik sorunumuz zaten yapısal olarak üzerimizde ağır bir yük. Yani yıllar yılı işsizliğimiz biliyorsunuz yüzde 9 ile yüzde 13 arasında oldu hep, hep ağır bir şekilde vardı. Ama küresel kriz sebebi ile bu daha da arttı yüzde 16’lara çıktı. Şimdi yeniden yüzde 13’e indi ama biz yinede yüzde 14 yüzde 14,5 alacağını var sayıyoruz. Bu ağır bir yüktü. Tabi niçin böyle dediğinizde iki temel sebebini görüyorum ben.
Onlardan bir tanesi bizim insanlarımızın çalışabilir insanlarımızın iş gücü arzı olarak sektörde bulunanların pek çoğunun ciddi bir mesleğinin olmayışıdır. Yani altın bilezik sahibi olup ta işsiz kalan bir insana rastlamadım bugüne kadar. Eğer bir işiniz varsa bir işi iyi biliyorsanız mesleğiniz varsa sala açıkta kalmazsınız ve işsiz olmazsınız. İster üniversite mezunu olun ister lise mezunu olun işsizler oranlar genellikle ne iş olursa olsun yapabilecek ama gerçekte hiç bir iş yapamayan arkadaşlardan oluşuyor. İkincisi ise genç bir nüfusumuz var yani ülke ekonomisi olarak yarattığımız istihdam alanından daha fazla istihdam arzına muhatabım. Yıllık yaklaşık geçtiğimiz 7 yıllık süre içerisinde biz neredeyse her yıl 550 bin kişiye iş ortamı yarattık. Ama daha önceden birikmiş stokların erimesi yine her yıl aşağı yukarı 400 bin kişinin iş gücü piyasasına girmesi bu stokları bütünle eritebilmemize izin vermemiştir. Ama çok önemli mesafe kat ettik.
* “Milletvekilim ve İl Başkanımda Kırklarelilinde hangi sektörlerde ve ne oranda teşvik edildiğine dair bilgileri üretmek burada sizlerle paylaşmak durumundalar”
Biliyorsunuz 2008 yılının sonlarında doğru yüzde 8,8’e kadar düşmüştü işsizlik oranı. Ama kriz sebebi ile tekrar yükseldi. Bakın ne tür tedbirler aldık ben onları kısa kısa söylemek istiyorum. Bir kere yapısal işsizlik sebebi ile biz kendimize bir teşvik sistemi hazırladık. Bu teşvik sisteminde Kırklareli de dahil. Burada bu kentte hangi tür yatırımların yapılabileceğinin yapılırsa ne tür teşvikler olabileceğini beyan ettik. Benim sizden ricam özellikle Sayın Milletvekilim ve İl Başkanımda Kırklarelilinde hangi sektörlerde ve ne oranda teşvik edildiğine dair bilgileri üretmek burada sizlerle paylaşmak durumundalar. İş adamlarına duyurmalıyız. Biliyorsunuz geçen sene istihdamla ilgili yani bunları size tek tek anlatıyorum ki kamuoyu ile paylaşın diye istihdamla ilgili sosyal güvenlik prim yüklerini 5 puan düşürmüştük. Yani başka bir deyişle iş gücü maliyetlerini sosyal güvenlik payını 25’den 30’a düşürdük bu aşağı yukarı tam net bir ifade ile aşağı yukarı yüzde 17 yüzde 18’lik bir maliyet düşüşü demektir. Bu bizim hazinemize her yıl aşağı yukarı 4 milyar liralık bir yük getirdi. Biz çünkü işverenlerin vermesi gereken Sosyal Güvenlik Primi’nin 5 puanının hazineden olarak veriyoruz. Bunu yaparken bize şu söylenmiştir. Bizim iş gücü maliyetlerimiz çok yüksek dolayısıyla bunu azaltırsanız istihdamı artırırız yeni işçilerin alınması için tereddüt etmeyiz diyorlardı. Ama Maalesef bu 4 milyarlık yeni yüke rağmen istihdam oranlarında artışlık olmadı.
* “Yapısal işsizliği çözmekle alakalı teşviklerimizde var”
Şimdi mesela bizim başka teşviklerde var bu alanda yaptığımız yapısal işsizliği çözmekle alakalı. Herhangi bir pozitif ayrımcılık yapıyoruz burada. Her hangi bir kadını hangi yaşta olursa olsun çalışabilir yaşta olması şartıyla eğer herhangi bir işverenimiz işe alırsa bunun beş yıllık primini biz ödüyoruz haberiniz var mı? Hanımlar biliyorlar yani bunu tekrar söylüyorum hangi yaşta olursa olsun bir kadınımızı bir kızımızı işe alırsa işveren tabi iş kur üzerinden gitmeniz gerekir. Beş yıl süre ile azalan oranlarda sosyal güvenlik primini biz ödüyoruz.
Yine genç işsizlerimizin çok olduğunu var sayarak 19 ile 29 yaş arasında her hangi bir gencimiz işe alan bir işveren olursa onlarında sosyal güvenlik primini beş yıl süre ile azalan oranla biz ödüyoruz bilginiz var mı? Bence bunları lütfen zihninize yazın. Ve bunları kamuoyu ile özellikle işverenler ile paylaşalım. Yine bu kriz sebebi ile Nisan ayının sonuna kadar işten çıkarıldıysa işçiler onları yeniden işe almaları halinde 6 ay süre ile hangi yaş hangi statüde olursa olsun hiç fark etmez onun Sosyal Güvenlik Primi’ni de biz ödüyoruz. Bu da yetmiyor eğer Meslek Lisesi Mezunu ise Meslek Yüksek Okulu Mezunu ise o arkadaşlar bir yerlerde staj yapmak kendini geliştirmek istiyorlarsa yine 6 ay süre ile alacakları maaşı onların Sosyal Güvenlik Primleri’ni biz ödüyoruz. Yaklaşık 330-340 lira cebine harçlık koyuyoruz ve ayrıca Sosyal Güvenlik Primleri’ni ödüyoruz. Bunları lütfen duyurun. Çünkü bunlar özellikle bizim krizden kaynaklanan işsizlik sebebi ile olumlu katkılar yapabilecek şeyler.
* “İşsizliğin temel sebeplerinden birisi de mesleksizliktir, bunu çözmeye çalışıyoruz”
Ama tabi sadece bundan ibaret değil mesela biz özellikle son yıllarda son bir iki yıldır bu mesleksizlik sorununu çözmek için çok yoğun çaba sarf ediyoruz. Bugün buradaki İş-Kur’daki arkadaşlar bize ayrıntılı bilgi verdiler. Çok sayıda kurs düzenlemişler. Yaklaşık 7-8 bin insanımız Kırklareli’de eğitimden geçmiş meslek kazanma çalışmalarından geçmişler. Meslek eğitimlerinde 2009 ve 2010 yılı için tüm Türkiye çapında 200 bin insanı eğitmeye karar verdik. Bu insanları eğitirken onlara sadece belirli bir meslek eğitmeye çalışmıyoruz aynı zamanda cebine harçlıkta koyuyoruz. Geliş gidiş masrafını öğle yemeğini karşılasın diye eğitim alan insanlara bu sorunu kökten çözelim diye 330-340 lira cebine harçlık veriyoruz aynı zamanda bir meslek öğretiyoruz. Bunu çevremizdeki insanlara duyuralım ve gelip bundan yararlansınlar. Bu konuda neye ihtiyacınız varsa onunla ilgili eğitimi de açmaya hazırız biz.
Yeter ki Kırklareli kendisinin açık pozisyonunu belirlesin hangi mesleğe ve kabiliyete ihtiyacı var bunu tespit etsin. Bununla ilgili eğitimi bizden talep etsin. Biz o alanda insan yetiştirmeye hazırız her türlü masrafı da çekeceğiz. Onun dişında mesela toplum yararına çalışma diye bir proje ürettik. Özellikle son dönemde burada da 403 kişi yeniden istihdam edilebilir hale geldi. Bütün toplum yararına çalışmada sadece işçilerin ücretlerini karşılıyoruz neredeyse bütün okullarımızın yaz döneminde boyasını badanasını yapma kış dönemlerinde de temizliğini yapmak üzerine insanlar tasdik ettik. Geçici süre ile çalışacaklar buda bazı insanlarımızın evlerine ekmek götürmeleri için düzenlediğimiz bir proje idi. İşsizliği belki çözmeyecek ama hiç olmazsa insanlarımız evlerine ekmek götürebilecekler. 2010 yılı sonuna kadar tüm Türkiye çapında yüz yirmi bin insanımızı bu şekilde istihdam edeceğiz.
* “Kırklareli’ne 1 milyon liradan fazla para gönderdik”
Kırklareli’ne 1 milyon liradan fazla para gönderdik bu maksatla bilginiz var mı? Bir milyon liradan fazla para geldi ve bu kentte hem toplum yararına çalışma için kullanılıyor ayrıca istihdam yaratmak üzere eğitim programları yürütülüyor. Şimdi arkadaşlarımızla bugün görüştük Üniversitemiz ile bütün bölümleri ile Enformel Eğitim Programları düzenlenecek. Ve o eğitim programları ile insanlarımızı iş sahibi yapmak için çaba sarf edeceğiz. Bu açıdan bunları ben bilmenizi istiyorum. Ve bunları Kırklarelilin diğer vatandaşları ile de paylaşmanızı istiyorum. Bunları eğer siz paylaşırsanız biz yaptıklarımızı duyurabiliyoruz çünkü aksi taktirde çoğunu çoğu kere dile getirdiğimiz halde bile size bile ulaştırma imkanımız olmuyor.
* “Kısa Çalışma Ödeneği Programı’da devrede”
Kısa Çalışma Ödeneği diye bir programımız var bizim yine krizim etkileri sebebi ile bu işsizliğin önüne geçmek  için kısmen yaptığımız bir çalışma herhangi bir iş yeri veya işletme şayet pazarı daraldığı için veya başka bir sebeple şimdi sel sebebi ile mesela üretim yapamaz hale gelmişse veya üretim kapasitesi düşmüşse sen işçini işletmenden çıkarma senin işletmende kalsın. Ona ne kadar üretim kapasiten düştü yüzde 30 mu bunu 7 günlük süre içinde 3 gün mü çalıştırıyorsun işletmende veya yüzde yüz mü hiç mi çalıştıramıyorsun işletmende çalıştıramadığın kadar onun ücretini biz ödeyelim.
Buna biz Kısa Çalışma Ödeneği diyoruz ve bizden çok sayıda kişi bu maksatla ödenek alıyor. 100 binden fazla insan ödenek alıyor. 167 bin falan diye hatırlıyorum. Şimdi bu program doğrultusunda İstanbul’da sel felaketinden maruz kalmış işletmelere durumlarını bize ispat etmeleri halinde kısa çalışma programı tahsis ettik. Onlardan da rica ediyoruz elemanlarını çıkarmasınlar onların ücretlerini biz ödeyeceğiz. 1. si o 2. yine aynı bölgede sel sebebi ile çalışamayacak olan işverenlerimizin Sosyal Güvenlik Primleri’ni geçmişte 45 aylık primi ile selden sonraki 3 aylık Sosyal Güvenlik Primleri’ni 1 yıl tehir ettik. O bir yıl süre sonra faiz ve ceza ödemeden ödeyebilecekler.
Toplum Yararına Çalışma Primi ile selden sonra o bölgenin düzeltilmesini yapılmasını ve tahribatın etkilerini ortadan kaldırılmasıyla ilgili projeleri destekleyeceğimizi söylemiştik. Belediyelerin yaptığı programları destekliyoruz ayrıca kaynak veriyoruz yaklaşık 17 milyon liralık bir katkı ayırdık.” (s)