Isınmak pahasına canlarını tehlikeye attılar

Isınmak pahasına canlarını tehlikeye attılar

Isınmak pahasına canlarını tehlikeye attılar

Isınmak pahasına canlarını tehlikeye attılar

Isınmak pahasına canlarını tehlikeye attılar
30 Kasım 2010 - 09:12

Geçtiğimiz günlerde etkisi altına alan yağışlı ve fırtınalı hava
koşullarından dolayı gazetemizde defalarca gündeme getirdiğimiz harabe
yapılar teker teker yıkılmaya başladı.

HABER MERKEZİ

Kırklareli Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde sorunlu olan harabe yapıların araştırılıp tespit edileceği, Kırklareli İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile temasa geçilerek tarihi bir değer taşıyıp taşımadığının öğrenileceği ifade edilmişti. Ayrıca tarihi değer taşımıyorsa yapı sahipleriyle görüşülerek, 2 hafta müddet verileceği, verilen müddet sonrasında da hiçbir çalışmanın yapılmadığı gözlemlenmesinin ardından belediye imkanlarıyla harabe yapıyı yıkarak, yapılan harcamaların yapı sahiplerine kesileceği belirtilmişti.
Yaz döneminden bu yana gündeme getirmemize rağmen merkez ilçede sorunlu olan harabe yapıların yapı sahipleri veya yetkililer tarafından yıkılmaması sonucu etkili olan yağışa ve fırtınaya yenik düşerek ayakta duramadı.
Kırklareli merkez ilçe Karakaş Mahallesi Hasanpaşa Caddesi üzerinde bulunan yapı 27 Kasım 2010 Cumartesi günü akşamüzeri iyice etkisini gösteren yağış ve fırtına neticesinde 130 yıllık tarihi binanın ön duvarı yıkılarak çevredeki vatandaşlara korkulu anlar yaşatmıştı.
130 yıllık binanın ön duvarın çökmesiyle oluşan göçük Hasanpaşa Caddesi’nin araç trafiğine kapanmasına neden olmuştu.
29 Kasım 2010 Pazartesi günü 130 yıllık tarihi binanın tahtalarını almak isteyen roman vatandaşlar kazma, kürek ve halat yardımı ile binayı yıktılar.
Velih Kuzu'ya ait 1880 yılında inşa edilen ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı sivil mimarlık örneği olarak koruma altına alınan tarihi bina roman vatandaşların gazabına uğradı.
Kadın, çocuk ve erkeklerinde bulunduğu yaklaşık 30 kişilik roman vatandaş evlerine yakacak olarak tarihi binayı yıktılar ve tahtaları toplayarak evlerine taşıdılar.
Bu binanın içerisine de giren bazı roman vatandaşlar evin avizelerini söktüler.
Tarihi binanın bulunduğu sokaktaki vatandaşlar ise yetkililerin neden gelmediklerini ve defalarca emniyet güçlerini aramalarına rağmen olay yerine gelmediklerini ileri sürdüler. Mahalle sakinleri roman vatandaşların tehlikeye meydan okuduklarını ancak hiç bir yetkilinin gelmediğinden yakındılar.
Mahalle sakinlerinin ihbarı ile olay yerine gelen Belediye kepçesi ise yola devrilen kerpiçleri temizledi.
Roman vatandaşlar ise yıkım sırasında Caddeyi trafiğe kapayarak yıkım işlemlerini sürdürüyorlar. Küçük çocuklar ise tehlikeden habersiz tarihi binanın içerisinde ve altında tahta toplamaya çalışıyorlar.
Yıkılan harabe yapının yan tarafında bulunan ve tarihi değer taşıyan diğer bir harabe yapı ise çevre sakinlerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Çevre sakinleri hem Belediye ye hem de emniyet müdürlüğüne tepkilerini gösterdiklerini ileri sürerek; “Belediye binanın güvenli bir şekilde yıkılması için çaba göstermiyor. Roman vatandaşlar yıkılan yapıdan ısınmak için kendilerine tahta parçaları alırken yan tarafındaki yıkılmak üzere olan binaya zarar veriyorlar” şeklinde tepkilerini gösterdiler.
Zaman zaman binanın yıkımı sırasında tehlike atlatan roman vatandaşlar her şeye rağmen yıkıma devam ettikleri görüldü. Yıktıkları binadan çıkan tahtaları ise at arabaları yardımı ile evlerine taşıdılar.
Velih Kuzu'ya ait tarihi binanın yıkımı sırasında yan tarafında Saim Dikbaş'a ait tarihi binanında yan duvarları yıkıldı. (ue)