İnşaat Ustaları 1 Ocak’tan itibaren belgeleniyor

İnşaat Ustaları 1 Ocak’tan itibaren belgeleniyor

İnşaat Ustaları 1 Ocak’tan itibaren belgeleniyor

İnşaat Ustaları 1 Ocak’tan itibaren belgeleniyor

İnşaat Ustaları 1 Ocak’tan itibaren belgeleniyor
18 Aralık 2011 - 08:41

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdür Vekili B. Cem Aygıt; “Yetki belgeli usta çalıştırma zorunluluğu sayesinde kaliteli ustalar çalıştırılacak” dedi.







HABER MERKEZİ


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yönetmelik gereği sertifika alma zorunluluğu getirilen inşaat ustaları, bu sayede hem daha iyi hizmet verebilecek hem de sertifikaları sayesinde yurt dışında da kolaylıkla iş bulabilecekler.


Yetki belgeli usta çalıştırma zorunluluğu sayesinde kaliteli ustaların çalıştırılacağını, işlerin “Yık, yap, yeniden kontrol et” şeklinde yürümeyeceğini bunun da zaman kaybını ve israfı önleyeceğini belirten  Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdür Vekili B. Cem Aygıt şunları kaydetti:


“Belediye imar sınırları içerisinde yer alan 200 metrekareye kadar olan binalar yapı denetimine tabi olup, belediye imar sınırları dışında yer alan 500 metrekareye kadar inşaatlarını kişiler kendileri yapabilecekler. Belirttiğimiz bu birimlerin dışında yer alanlar yapı denetimine tabi olacaklar. Yeni çıkan bir genelge ile tarımsal amaçlı hizmet veren binalar bunlardan hariç tutulacak. Onların kontrollüğü de Özel İdare ve bizim müdürlüğümüz tarafından yapılıyor. Diğer şeyler için kişiler kendi yerlerini yapım müteahhidi olmak kaydı ile yapabilecekler.


* “Müteahhitlik Belgesi vermiyoruz, daha önce bu belgeyi almış olanlara Ticaret Sicil Numarası veriyoruz”


Önümüzdeki yılbaşından itibaren “Müteahhit ve Müellif Bilgi Sistemi” diye bir sistem ile birlikte Müteahhitlik Karnesi olan kişilere Sicil Numarası vereceğiz. Bu numaraları bize başvuru belgelerini getirenlere vereceğiz. Bu numarayı almayan  müteahhitler 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren işlerini yapamayacaklar. Biz müdürlük olarak Müteahhitlik Belgesi vermiyoruz, daha önce bu belgeyi almış olanlara Sicil Numarası veriyoruz. Bundaki amaç Müteahhitleri kayıt altına almaktır. Kimin nerede ne iş yaptığını takip edebilmektir.


* “Usta elemanlarla sağlam ve kaliteli binalar yapılacak”


Ruhsat vermeye yetkili kuruluş ruhsat sahibi kuruluşlar (Belediyeler, Özel İdareler, Serbest Organize Sanayi Bölgeleri) ve biz müdürlük olarak Yapı Ustaları’na “Geçici Ustalık Belgesi” veriyoruz. Geçici Ustalık Belgesi Uygulaması 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren başlayacak. Müdürlüğümüze dilekçeleri ile başvuranlara verilecek. Bu belgelerin geçerlik süresi 01 Ocak 2017 tarihidir. Bu tarihe kadar Geçici Ustalık Belgesi alanlar bunları mutlaka Ustalık Belgesi’ne dönüştürmelidirler. Aksi takdirde belirtilen tarihten sonra hiçbir yerde ellerindeki Geçici Ustalık Belgesi ile iş yapamayacaklardır. Bu belgeleri olmayanları çalıştıran Yapı Denetim Şirketleri’ne 2 bin TL ceza kesilecek. Böylelikle Yapı Denetim Şirketleri’nin Belgeli Eleman çalıştırmaları sağlanmış olacak. Yapılacak olan işlerle ilgili sözleşmeler imzalanırken, tüm ustaların belgelerini koymak zorundalar. Bu uygulamadaki amaç çalışanları kayıt altına almanın yanında işin ehli ustalar ile sağlam ve kaliteli binalar yapmaktır.” (s)