İnece çiftçileri Tarım Müdürlüğü tarafından bilgilendirildi

İnece çiftçileri Tarım Müdürlüğü tarafından bilgilendirildi

İnece çiftçileri Tarım Müdürlüğü tarafından bilgilendirildi

İnece çiftçileri Tarım Müdürlüğü tarafından bilgilendirildi

 İnece çiftçileri Tarım Müdürlüğü tarafından bilgilendirildi
13 Ocak 2011 - 18:06

* Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nün 2011 Yılı Kış Dönemi Gece Eğitim ve
Yayım Çiftçi Bilgilendirme Toplantıları’na merkez ilçeye bağlı İnece
Beldesi’nde devam edildi.


HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Tarım Müdürlüğü çalışmaları kapsamında üreticilerimize yönelik gelişmeleri, yenilik ve duyuruları aktarabilmek amacıyla İl Tarım Müdürlüğümüz ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz  tüm köy ve beldeleri kapsayan gece bilgilendirme toplantıları programı hazırlayarak uygulamaya başladı.
Kırklareli merkez ilçeye bağlı İnece Beldesi’nde 12 Ocak 2011 Salı günü saat 19.00’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına; İnece Belediye Başkanı İlyas Yılmam, İl Müdürü Hasan Çebi, İl Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özcan, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Ayhan Çelik, Proje Şubesi’nden Teknisyen Mahmut Durmuş, Hayvan Sağlığı Şubesinden Veteriner Şerafettin Uçar, Destekleme Şubesi’nden Tekniker Rahmi Ocak, Bitki Koruma Şubesi’nden Ziraat Mühendisi Ali Top ile Tarım danışmanı Duygu Akıncıoğlu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Hasan Çebi; İçinde bulunduğumuz çağın iletişim araçları yönünden oldukça gelişmiş olduğunu, televizyon, internet, yazılı ve görsel iletişim araçlarından toplumun büyük bir kesiminin yararlandığını,  ancak bire bir ve karşılıklı bilgi alışverişinin, dolayısıyla çiftçi toplantılarının oldukça faydalı çalışmalar olduğunun yanında, üreticilerimizin tarımsal danışmanlık hizmeti almanın önemi, damlama sulamanın yararlarını, geçmişte görev yaptığı proje ve çalışmalardan örneklendirerek önemine vurgu yaptı.
Çebi konuşmasına şöyle devam etti:
“Çalışmaları anlatmak için buradayız. Anlatmaktan ziyade sizin dertlerini dinlemek dertlerinize, sorunlarınıza çözüm bulmak için buradayız.
Tarım Bakanlığı olarak yaptığımız çalışmaların en başında gelen tabii ki tarımsal üretimdir. Tarımsal üretimden kasıt üretim verimliliğinin arttırılmasıdır. Bakanlık olarak yaptığımız çalışmaların en başında yayım çalışmaları geliyor. Yani biz tüm teşkilat olarak köylerimizi birebir geziyoruz. Kırklareli’nin 194 Beldesi’ni her akşam bir köyde olmak üzere 194 yerleşim yerini gezmiş olacağız. Bu yerleşim yerlerinde anlatacağımız konular genellikle tabiî ki üretime yönelik konular, desteklemeye yönelik konular ve bunların arasında sizlerinde problemlerini çözmeyi ve bu konuları sizlerle paylaşacağız.
Üretim 2 ye ayrılır hayvansal üretim ve bitkisel üretimdir. Bitkisel üretimde şuanda Türkiye tarihinde kendi kendine yeten bir ülke olarak bahsediliyordu. Bugün 75 milyon olan Türkiye yanında da her yıl 30 milyon turist alıyor. Yaklaşık olarak 100 milyon vatandaşı besliyor. 10 yılda 11.2 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç ediyor. Bizim ekim alanlarımız aynı, üretim yerlerimiz aynı. Biz bu kadar insanı eskiden de doyuruyorduk ama yine doyuruyoruz ve 11.2 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç ediyoruz. Bu tarımda yeni teknik ve teknolojilerin uygulanmasından, bilgilerin karşılıklı olarak aktarılmasından, sertifikalı tohum kullanılmasından, kaliteli makinelerin kullanılmasından ve verim yükseltilmesinden kaynaklanıyor. Bundan 50 yıl önce bir dönüm tarladan tahminim 100 kilo dersiniz. Şimdi ne kadar 400-500 Kilo civarında bir ürün alıyorsunuz. Ama bu ürünü şuan ki şartlarda teknolojiyi kullanarak 700-800 kilo dekardan almayı çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Ama bu bizim sizlere anlatacağımız doğru bilgileri sahada uygulamakla olur. Kendi atadan görme bilgileri uygulamaya devam ederseniz bu değerleri bulamazsınız. Baktığımız zaman devlet su işleri çok güzel sulama kanalları yapmış, arazilerin tamamına yakını sulu arazi. Ama baktığımız zamanda sulu arazide gereği gibi istifade edilemiyor. Bunun için bakanlığımızın uygulamış olduğu desteklemeler var. Burada 100 kilodan 400-500 kiloya çıkartmanız verim artışıdır. Eski metotta uygulasaydınız 5 dönümde alacağınız verimi bu gün bir dönümden alıyorsunuz.
Eski büyükbaş hayvanlara baktığımız zaman 20 sene önce 85 kiloydu ortalama. Bu gün 235 kiloyu geçmiş durumdadır. Birim hayvan başına elde edilen gelirin yükseldiğini gösteriyor. Bunun en büyük etkenleri kaliteli yem kullanmak, çevre şartlarına çok iyi optime etmek. Yeni gelen tarımla ilgili teknolojileri kullanırsanız verimi arttırmanız mümkün. Bunları yaparken masrafımız olacak. Bunu da en düşük seviyeye ne kadar çekebilirsek o kadar da karımız olduğunu elde edeceğiz. Bunun için tarım bakanlığı destekler veriyor. Bugün çoğu üründe üretim maliyetinin yüzde 50’sine yakın destekler sağlıyoruz. Kırsal kalkınma yatırılmaları var, ekonomik destekler var bunlarında yüzde 50’sini hibe olarak veriyoruz. Bu bölgemizde sulama kanalları var ama yeterince yararlanamıyoruz. Biz arkadaşlarımızda konuştuğumuzda dediler ki basınçlı sulama sistemi yeterince kullanılmıyor. Sebzecilik bu bölgede ağırlıkta, dane mısır yetiştiriliyor, buğday, ayçiçeği var. Bunlarda damlama sulamayı bir kenara bırakalım ama diğerlerini de hem dane mısırda, hem kanola da, meyvecilikte, ayçiçeğinde basınçlı sulama sistemini kullanabilirsiniz. Buğday’ı yağmurlama sulama sistemi kullanılıyor. Yağmurlama sistemi de basınçlıdır ama yağmurlama kullanıldığı zaman daha elverişli olur. Bunlara yönelik tarım bakanlığının uygulamış olduğu 2 tane kredi sistemi var. İlki kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programında yüzde 50 hibe desteklemesi veriyoruz. Diğeri ise ziraat bankasına gidip tarla içi basınçlı sulama sistemi için kredi isterseniz ondan da faizsiz kredi verecekler.
Banka aslında faiz alıyor ama tarım bakanlığından alıyor. Banka faizini alıyor ama size yansıtmıyor.
Hayvancılık kredilerimiz var. Yüzde 0 faizli hayvancılık desteğimiz var ve bu bugünde devam ettiği gibi artık süresi kaldırıldı ve önü açıldı. Belki bakanlık dur diyebilir buna ama şuanda krediler devam ediyor. Bunun yanında tarımsal kredilerde geçen gün yayımlanan yönetmelikle tüm desteklerini tarımsal kredi kullanımında yüzde 10’a kredi faizi düşüyor. Bununda yüzde 50’sini tarım bakanlığı olarak tekrardan destekliyoruz. Yıllık faiz oranı yüzde 5’tir. Otomatikman size yansıyan kısım sadece yüzde 5’tir. Buda sizlere verilmiş olan bir destek. Destek miktarı nedir birazda ondan bahsedelim. Mesela hayvancılık desteğinde 2002 yılında yaklaşık olarak 8 milyon lira Kırklareli’ne destek verilirken, 2010 yılında 2009 yılı sonu itibariyle 79.9 milyon lira destek veriliyor. Aradaki oranı düşünün. Bizim vermiş olduğumuz destekler en az 3 kat 4 kat giderek artmaktadır. Bu da ne için sizin üretiminizi arttırmanız için yapılan çalışmalar. Yoksa boşu boşuna verilmiyor.
Onun için size verilen desteklerin karşılığını görüyor muyuz? Tabii ki görüyoruz tarım bakanlığı olarak Türkiye olarak yaptığımız desteklemelerden, sizin yaptığınız çalışmalardan üretim miktarımız arttır. Üretim miktarı sonucunda da 11.2 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç ediyor.”
Toplanhtıya katılan personel tarafından;  Tarımsal Desteklemeler, Tarım Sigortaları, İl Özel İdaresi Destekli Meyvecilik ve Bağcılık Projeleri, Hayvanların Kayıt Altına Alınmaları, Küpeleme ve Ön Soy Kütüğü Çalışmaları, Kimyasal İlaçların Reçetelendirilmesi, Kooperatifçilik ve Kooperatif Projeleri gibi konular anlatılacak olmakla birlikte Bakanlığımız görev alanı ile ilgili çiftçilerimizden gelebilecek soru ve sorunlarda cevaplandırıldı.
İlimiz genelinde; 19 Belde ve 175 köyde olmak üzere toplam 194 yerleşim birimimizde çiftçilerimizle buluşmayı hedefleyen söz konusu toplantılar, özellikle  üreticilerimizin köylerde olduğu bu kış döneminde Tarım ve Hayvancılık konularında varsa sorunlarını tespit etme ve çözüme ulaştırma, yenilikleri kendilerine haberdar etme, İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje ve çalışmaları onlarla paylaşma şeklinde süre gidecek olup programa Ocak ve Şubat aylarında geceleri saat 19.00-22.00 aralarında devam edilecek. (s)