İlk Yardım Hayat kurtarır

İlk Yardım Hayat kurtarır

İlk Yardım Hayat kurtarır

İlk Yardım Hayat kurtarır

İlk Yardım Hayat kurtarır
23 Eylül 2013 - 09:21

Kırklareli Üniversitesi,  Sağlık Bakanlığı Sürekli Eğitim Uygulama merkezi ve Kırklareli İş Adamları Derneği (KİAD)’ın ortaklaşa düzenlediği İlk Yardım Kursu 21-22 Eylül Cumartesi günü Kırklareli Üniversitesi......

HABER MERKEZİ


Kırklareli Üniversitesi,  Sağlık Bakanlığı Sürekli Eğitim Uygulama merkezi ve Kırklareli İş Adamları Derneği (KİAD)’ın ortaklaşa düzenlediği İlk Yardım Kursu 21-22 Eylül Cumartesi günü Kırklareli Üniversitesi Rektörlük binası Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kırklareli Üniversitesi,  Sağlık Hizmetleri ve Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Ali Karakoç’un verdiği derslerde 25’e kişi yer aldı. 


Öğretim görevlisi Ali Karakoç İlk yardım’ın son derece önemli olduğunu söyleyerek devamında şunları kaydetti: “Ülkemizde meydana gelen trafik ve iş kazaları nedeniyle binlerce kişi ölmekte, yüz binlerce kişi yaralanmak ve sakat kalmaktadır. Ayrıca ülkemizde deprem, sel yangın v.b afetler nedeniyle de binlerce kayıplar verilmektedir. İş yeri olarak anılan yerlerde olası bir acil ve kaza durumunda olay yerinde bulunan kişilerce yapılan ilk yardım müdahaleleri hayat kurtarıcı olmaktadır. Ülkemizde buna ilişkin yayınlanmış olan mevzuatlar aşağıda yer almaktadır. 


Tüm iş yerlerinde iş yerinin özellik durumuna göre ve iş güvenliği kapsamında çalışanların İlk yardım eğitimi almaları gerekmektedir. İlimizde bulunan tüm işyerleri sahipleri, yöneticileri bu konuda hassasiyet göstermeleri, olası bir acil durumda kendi hayatlarının da kurtarılması anlamında önem arz etmektedir. İlkyardımcı sertifika eğitim programı Sağlık Bakanlığından ilkyardım eğitimi verme ve ilkyardımcı sertifikası programı düzenleme yetkisi olan kurumlar tarafından düzenlenir. Sertifika, Sağlık Bakanlığı sertifikalı İlkyardımcı eğitim programına katılan ve kurs sonunda başarılı olan kişilere verilir. Kurs bitiminde Sağlık Bakanlığı yetkililerince hem teorik hem de pratik uygulamalı olmak üzere iki aşamalı sınav yapılır. Teorik sınavdan 85 ve üstü puan alan katılımcılar aynı gün uygulamalı sınava girmektedirler. Her iki sınavda da 100 tam puan üzerinden 85 puan alan kişilere İl Sağlık Müdürlüğünce ilkyardımcı sertifikası ve ilkyardımcı kimlik belgesi düzenlenir. Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.


İlk Yardımın Öncelikli Amaçları Nelerdir?


• Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak,


• Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,


• Yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek,


• İyileşmeyi kolaylaştırmak.


İlk Yardımın Temel Uygulamaları Nelerdir?


İlk yardımın temel uygulamaları; Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.


Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.


Bildirme: Olay/kaza, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde iletişim araçları veya kaza yerinde bulunan diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.


Kurtarma (müdahale): Olay yerinde hastalara/yaralılara müdahale, hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.(Serkan Koçtürk)