İl Genel Meclisi'nin gündemi çocuklar Sonuç; “Çocuklar sahipsiz”

İl Genel Meclisi'nin gündemi çocuklar Sonuç; “Çocuklar sahipsiz”

İl Genel Meclisi'nin gündemi çocuklar Sonuç; “Çocuklar sahipsiz”

İl Genel Meclisi'nin gündemi çocuklar Sonuç; “Çocuklar sahipsiz”

İl Genel Meclisi'nin gündemi çocuklar Sonuç; “Çocuklar sahipsiz”
12 Kasım 2011 - 09:31

Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç TBMM  Şiddet Araştırma Komisyonu’nun yaptığı araştırmada Kırklareli’nin çocuk suçları sıralamasında 3.58’lik puan ile dördüncü sırada bulunduğunu öne sürdü.







HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Genel Meclisi 6. birleşimi 11 Kasım 2011 Cuma günü yapıldı. Birleşimde gündem dışı söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç, kenti ilgilendiren ilginç bir açıklama yaparak Kırklareli’nin çocuk suçları sıralamasında 3.58’lik puan ile dördüncü sırada bulunduğunu ileri sürdü.


* “Çocuk suçlarında Türkiye ortalaması 2.43”


Meclis Üyesi Karakoç gündem dışı söz aldığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi;


“Anlatacağım konuyu ben şahsım adına önemli görüyorum. Bana göre bu konu çözüme kavuşturulması gereken acil bir konudur. Farklı vatandaş ve yurttaşlarımızdan bana ve diğer arkadaşlara bu konu hakkında anlatımlar oldu. Çocuk suçluluk düzeyi en yüksek iller sıralaması adı altında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Şiddet Araştırma Komisyonu Uzmanı Adem Solak 2 yıl süren bir araştırma yaparak bazı sonuçlar elde etmiş. Yani TBMM adına bir araştırma yapılmış, bu araştırmada Türkiye’nin suç haritası ve çocuk suçluluğu, bunun yanında diğer konularda, 12 tane madde komisyon olarak incelenmiş. Bu incelemelerde adliye kayıtları baz alınmış. Adliyeye intikal eden ve adliye sonrası alınan sonuçlar araştırmada yer alıyor. Arkadaşlar yapılan araştırmada çocuk suçlarında Türkiye ortalaması 2.43, bu puan bazı ile alınmış. Bu konun İl Özel İdaresi ile ne ilgisi var. Bana göre dolaylı olarak ilgisi var. Sonuçlara göre ilk sırada İzmir, 3.78, ikinci sıra Eskişehir, 3.67, üçüncü sıra Edirne, 3.66, dördüncü sıra Kırklareli, 3.58, beşinci sıra Aydın, 3,53, altıncı sıra Karaman, 3.51, yedinci sıra Iğdır 3.50, sekizinci sıra Tunceli 3.49, dokuzuncu sıra Çanakkale, 3.46, onuncu sıra Uşak, 3.41, bu bizim düşünmemiz gereken konular içerisinde ciddi bir konudur.


* “Taşımalı eğitim gören öğrencilere Rehber Öğretmen yok”


Çocuk suçları sıralamasında, uyuşturucu ve cinsel suçlar alanında ilk onda Kırklareli yok. Bununla birlikte en çok çocuk suçu işlenen bölümde de Kırklareli yok. Siyasi suçlarda da aynı şekilde Kırklareli yok. Başta söylediğim sıralamadaki nedenin ne olduğunu raporun tamamen açıklanması ile öğreneceğiz. Ben şuna dikkatinizi çekmek istiyorum; bizim taşımalı eğitim merkezlerimiz var. Köylerdeki çocuklarımızı şehir merkezlerine taşıdığımız ve burada okuttuğumuz merkezlerimiz var. Kanununa göre taşımalı eğitim gören çocuklar için muhakkak bir Rehber Öğretmen bulundurma zorunluluğu var. Bu bir kanuni hükümdür. Ama maalesef bu çocuklar öğle saatlerinde ve sabahın erken saatlerinde boş kalıyor. Neden? Rehber Öğretmen olmadığı için, bunla birlikte sadece bir tek okulda belirli öğrencileri topladık. Bir tek okulda bu öğrencileri toplamayalım. Öğrenciler bir tek okula getirilmesin. Onlarda bizim evlatlarımız.


* “Bu sorun ufakken çözüm bulmalıdır”


Bu konu incelenmelidir. Bizim Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz var. Toplum Merkezi Müdürlüğümüz var. Bu kurumlar ne şekilde araştırmalarını yapıyor. Bu bahsi geçen konularda sosyal ve psikolojik incelemeler yaptılar mı? Eğer biz bu sorunu ufakken çözemezsek, ileride Kırklareli’nin başına çok büyük sorunlar açılacaktır. Bu konunun muhakkak bilimsel bir incelemesi yapılarak, çözüm yöntemleri üretilmelidir. Kırklarelinin çocuk suçluluğu sıralamasında dördüncü olmasının nedenleri açıklanmadığından nereden kaynaklandığını şuan için bilemiyorum. Çocuk suçlarının nereden kaynaklandığını niçin olduğunu, neden olduğunu, çözüm yöntemlerinin ne olduğunu araştırarak bulmak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğümüzün görevleri arasındadır.


* “Meclis olarak üzerimize düşen görevi yapalım”


10 yıl önce her ilköğretim okulunun içerisinde 10 adet spor faaliyeti yapan takım vardı. Her spor branşına ait takımlar vardı. Öğrenciler bu takımlara katılarak boş zamanlarını spor ile değerlendiriyordu ve suça itilmiyorlardı. Beden Eğitimi öğretmenlerine sordum. Şimdi bu tarz takımlar olmadığını öğrendim. Bu çocuklar ne yapıyor. Tabiî ki sokaklarda, saat 15.00’da okul bitiyor. Saat 17.00’a kadar çocuklar sokaklarda ne yaptıkları bilinmiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuya eğilerek her okulda sportif faaliyetleri etkin bir hale sokması lazım. Araştırdım, halen sportif faaliyetlerin faaliyet raporu açıklanmamış. Eskiden sportif faaliyetlerin çalışmaları uzun sürerdi. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz biran önce bu konunun üzerine eğilmelidir. Tabiî ki bizlerde bu konunun üzerinde duralım. Meclis olarak üzerimize düşen görevi yapalım. Bu konuya bir çözüm bulalım. Görev hepimizin görevidir. 


Daha sonra söz alan AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Tomris Turan Aydın Karakoç’a bir soru yönelterek; “Van depreminde Gençlik ve Spor Bakanımız ile yapılan bir konuşmanın özetini okudum. Gençlerin boş kalan zamanlarının çok değişik aktivasyonlar ile değerlendirileceğini söylüyordu. Çeşitli kurslar, spor faaliyetleri, tiyatro faaliyetleri ile öğrencileri internet kafelerden kurtarma gibi bir programın önlerinde olduğunu okudum. Kırklareli’nin hangi suçta önde olduğunu neden söylemediniz?” dedi.


Aydın Karakoç; “Konu kitap halinde TBMM’e sunulacak raporlar halen hazırlanıyor. Ben basında yer alan kısmı ile burada anlatım yaptım. Diğer alanlarda Kırklareli ilk onda değil. Sadece çocuk suçlarında ilk onda Kırklareli var. Bu sosyal bir incelemedir” ifadesini kullandı. (cs)