“İklim Değişikliği ve Tarım” Kırklareli’de masaya yatırıldı

“İklim Değişikliği ve Tarım” Kırklareli’de masaya yatırıldı

“İklim Değişikliği ve Tarım” Kırklareli’de masaya yatırıldı

“İklim Değişikliği ve Tarım” Kırklareli’de masaya yatırıldı

“İklim Değişikliği ve Tarım” Kırklareli’de masaya yatırıldı
22 Mayıs 2013 - 09:24





* T.C. Kırklareli Valiliği ve Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı”nda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yücer; “Her şey değişim içerisinde. Bu hayatımızın bir gerçeğidir. Değişmemeye inat etmek dünde kalmak gibi bir şey” dedi.





HABER MERKEZİ


T.C. Kırklareli Valiliği ve Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı” 21 Mayıs Salı günü saat 09.30’da başladı.


Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü konferans salonunda başlayan çalıştayda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Yücer, değişmenin insanların kendi ilkelerinden taviz vermesi anlamına gelmediğini ifade eden Yücer, değişmeye inat etmenin dünde kalkmak gibi olduğunu söyledi.


Günümüzde olan değişimlere ayak uydurulması gerektiğini savunan Yücer; “Zaman akıyor. Sürekli bir değişim içerisindeyiz. Her şey değişiyor. Biyolojik olarak farkında olarak yada olmayarak bizlerde değişiyoruz. Etrafımızdaki çevre değişiyor. Yani kısacası her şey değişim içerisinde. Bu hayatımızın bir gerçeğidir. Değişmemeye inat etmek dünde kalmak gibi bir şey. Değişmek köklerimizden ilkelerimizden taviz verilmesi anlamına da gelmiyor. Esas olan değişime ayak uydurmaktır” dedi.


Türkiye’deki tarım sektörünün gelişmesi ve iyileşmesi adına 3 temel değişikliklerinin yapıldığını anlatan Yücer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;


“Dünya değişirken tarım sektörü de değişiyor. Tarım sektöründe değişimle ilgili 3 ana temel üzerinde değişimler yaptık. Bunlardan ilki tarımı bir sisteme bağladık ve bir mevzuat çıkartıldı. Eskiden destelemeler siyasal politikalara göre değişiyordu. Bunu kaldırarak çiftçilere desteklemelerin ne zaman verileceği konusunda düzenlemeler getirdik. Bir diğer değişimimiz finansal olarak altyapı yatırımlarına ciddi destekler verdik. Son olarak da araştırmalara yani AR-GE Sistemi’ne ciddi kaynak ayrıldı. Şuanda son derece güzel çalışmalar yapılıyor. Kaynak sıkıntısı büyük oranda aşılarak seralarımız, laboratuarlarımız, arazilerimiz, fiziki altyapımız elden geçmeye başladı. Bu değişimleri en basit Trakya’da yapılan çeltikten anlayabiliriz. Tohumu dışardan alıyorduk, şimdi dışarı tohum satıyoruz. İklim değişikliği toplulukları bir coğrafyadan öteki coğrafyaya sürükleyen hadiselerdir. Dünya farklı dönemlerde farklı iklim değişiklikleri yaşanmış.”


Kırklareli Valisi Mustafa Yaman da, iklim değişikliklerinin günümüzde en önemli problem haline geldiğini ifade etti.


Türkiye’de iklim değişiklikleri ele alınarak tarım konusunda yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Yaman; “Hızla artan dünya nüfusu kontrolsüz sanayileşme, sağlıksız ve plansız kentleşme, verim arttırmak için kullanılan gübre ve ilaçlar ayrıca artan kimyasal atıklar sonucunda dünyada olduğu gibi ülkemizde de çevre kirliği yaşamaya başladık. Bu problem küresel iklim değişikliklerini de tetikledi. İklim değişikliği pek çok canlının üreme ve yaşama alanlarını etkilemekte, dolayısıyla bitki örtüsünde değişiklikler olmakta, verimde olan düşmeler, üretici ve tüketiciyi de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu değişiklik yüzölçümünün yarısının tarım alanı olan ülkemizde de çok büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu nedenle de iklim değişikliği konusu değerlendirmeye alarak ülkemizde tarım konusunda yeni stratejiler geliştirmek zorundayız. İklim değişikliği günümüzün en önemli problemleri haline gelmiştir. Gelecekteki sıcaklık, yağış, buharlaşma, toprak ve su gibi faktörlerin değişiminin tarımsal üretimimizi nasıl etkileyeceğini bilmek, azalan gıda kaynaklarının düşünülmesi ve tarımsal planlama açısından da önem arz etmektedir” dedi.


Düzenlenen çalıştay, gün boyu devam etti. (Ufuk Ertop)