İkinci Ürün Kuru Fasulye Ekimi yapıldı

İkinci Ürün Kuru Fasulye Ekimi yapıldı

İkinci Ürün Kuru Fasulye Ekimi yapıldı

İkinci Ürün Kuru Fasulye Ekimi yapıldı

İkinci Ürün Kuru Fasulye Ekimi yapıldı
25 Temmuz 2011 - 08:40

Tekirdağ’da Kuru Fasulye Yetiştiriciliği’ni geliştirmek üzere Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüyle ile işbirliği içersinde yapılan Kuru Fasulye Üretimini Geliştirme Projesi uygulamaya konuldu.




HABER MERKEZİ


 


Hayrabolu İlçesi Şalgamlı Köyünde Hasan Erdem ve Hilmi Çolak’ın tarlalarında ülkemizin farklı yerlerinden toplanan  fasulye genotiplerinden adına uygun verimli ve kaliteli olanlarından, İspir, Noyanbey, Zülbiye, Göynük 98,Tokat Cevdetbey, Önceler 98,Yunus, Kocaşehir, Şehirali, Akman 98, Güngör, Göksun; kuru fasulye çeşitleri adaptasyon denemesi alanları 1.nci ürün ekilişi olarak gerçekleştirildi.


Yapılan uygulama ile ilgili olarak Tekirdağ İl Gıdra, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’Nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 


“Bu çalışmanın devamı olarak Hayrabolu Susuzmüsellim Köyü’nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi işbirliğinde yapılan çalışmada; Celali Yılmaz isimli gönüllü çiftçimizin arazisinde buğday hasatı sonrası ülke genelinden toplanan 18 kuru fasulye çeşidinin ikinci ürün ekimi yapıldı. Demonstrasyon çalışmasına Çiftçi Eğitim Yayım Şubesi Müdürümüz Necmettin Köşkeroğlu, Hayrabolu Tarım İlçe Müdürü Murat Gökçe Üngör, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Orak, Yrd. Doç. Dr. Nezih Sağlam, Hayrabolu Tarım İlçe Müdürlüğü’nden Danışman Mühendislerden Elif Yazar, Mehtap Vural, Tuğba Karacapınar, Mesut Üner ve Tekniker Dinçay Yılmaztürk ve Susuzmüsellim Köyümüzün üreticileri katıldı.


Ekim İl Müdürümüz Erdem Karadağ ile yapılan görüşmede; “Çiftçiyi bilgilendirmek, ilimize yeni ürünleri getirmeyi ve topraklarımızı korumayı amaç edindik. Hayrabolu Bölgesinde, Ziraat Fakültemizle İşbirliği içersinde kuru fasulye üretimini geliştirmek için bu projeyi başlattık. Şalgam köyünde birinci ürün ekilişini Haziran ayında gerçekleştirdik. Susuzmüsellim Köyü’nde de buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak kuru fasulye ekimini de Çiftçi Eğitim Yayım Şube Müdürlüğümüz ve Hayrabolu İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile Ziraat Fakültemiz gerçekleştirecek. Amacımız, ilimizde ürün çeşitliliğini ve toprak verimliliğini baklagilleri münavebeye sokarak arttırmaktır. Ben iş yoğunluğu sebebiyle ekişe katılamıyorum. Tüm emeği geçenlere teşekkür eder üreticimize de bereketli ürünler dilerim” dedi. 


Demonstrasyon tarlasında tohum ekimi Çiftçi Eğitimi yayım Şube Müdürümüz Necmettin Köşkeroğlu ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Orak kontrolünde yapıldı. Daha sonra tarla sahibi tarafın arazide pişirilen kuru fasulye ekim çalışmasına katılanlara ikram edildi.  Ekimi yapılan 18 çeşit hasat sonunda değerlendirilerek İlimiz için en uygun çeşit tespit edilip yaygınlaştırılması yapılacak.” (s)