İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

 İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT
26 Ocak 2011 - 09:03

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi üroloji uzmanı Op.Dr. Yavuz Özteke en sık karşılaşılan enfeksiyonlardan biri olan idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.



 
İdrarda normal şartlarda bakteri yoktur. İdrar yolu enfeksiyonları insanlarda tüm yaşlarda en sık görülen bakteriyel enfeksiyondur. Bayanların yaşamları boyunca yarısından fazlası en az bir kere idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Erkeklerde 50 yaşından önce nadirdir, 50 yaşından sonra büyüyen prostatın idrar akımını bozması nedeniyle görülme sıklığı artar.
 
Bakteri, idrar yollarında aşağıdan yukarı yayılım yoluyla, kan yoluyla başka bir organdaki enfeksiyondan veya lenf kanalları yoluyla yerleşip hastalık yapabilir.
 
Etken %80 E.Coli adını verdiğimiz bakteridir. En sık görülen idrar yolu enfeksiyonu sistittir.


Belirtileri nelerdir ?


       İdrar yaparken ya da yaptıktan sonra yanma ve sızı,
       Sık idrara çıkma,
       Kasıklara, yan boşluklara ve makata yayılabilen ağrı,
       Kusma, bulantı, iştahsızlık,
       Bulanık kötü kokulu idrar,
       Ateş, halsizlik, terleme


ENFEKSİYONA NEDEN OLAN ETKENLER
 
Bulaşma cinsel birleşme esnasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda gelişebileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menopoz dönemi, sonda takılması gibi girişimler veya anatomik sebeplerden kaynaklanabilir.
 
Sistitin en sık rastlanan sebebi Eschericha coli (koli basili) adlı bakteridir. Normalde bu bakteri herhangi bir hastalık yapmaksızın kalın barsaklarımızda bulunur. Ancak, genellikle tuvalet sonrasındaki yanlış veya eksik temizlenme alışkanlığı, bu bakterinin normalde olmaması gereken idrar yollarına ulaşmasına ve sonrasında da hastalığa neden olur.
 
KORUNMA İÇİN NELER YAPILABİLİR


       Tuvalet ihtiyacının giderilmesinden sonra temizliği daima önden arkaya doğru yapın,
       İdrarınızı gereksiz yere tutmayın,
       Cinsel ilişkiden sonra kısa bir süre içinde idrarınızı yapın,
       Bol su için,
       Kahve, çay, alkol gibi içecekleri az tüketin,
       Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin
       Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin.
 


İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI NASIL TEDAVİ EDİLİYOR
 
Yapılacak kan ve idrar tetkiklerine (Tam idrar tetkiki, idrar kültürü, hemogram) göre uygun antibiotik ve doktorunuzun önereceği diğer ilaçları düzenli kullanarak İYE kolaylıkla tedavi edilebilir. Tekrarlayan İYE altta yatan başka bir hastalık (Taş, prostat, şeker hastalığı, nörojenik mesane, idrar yolu darlıkları, kadın organ enfeksiyonları….gibi) olup olmadığı araştırılarak ortaya çıkarılmalıdır.