“Hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını unutmayın”

“Hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını unutmayın”

“Hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını unutmayın”

“Hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını unutmayın”

“Hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını unutmayın”
24 Mayıs 2010 - 09:49

Hiçbir kaynağın sonsuz olmadığının unutulmaması gerektiğini belirten Kırklareli Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, insan hayatının sürülebilmesinde en önemli yeri kaplayan Suyunda tasarruflu kullanılması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:


HABER MERKEZİ
“Bozuk bir musluktan saniyede bir damla akan su, yılda 3 m3’lük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 Lt. su harcanmaktadır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre % 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Traş olurken, ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, bulaşıkları yıkarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 Lt suyun boşa akmasına sebep olur. Otomobilinizi, halınızı ve balkonlarınızı hortumla yıkamak, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Sifon çekildiğinde suyu renklendirmesi ve temizlemesi için tuvalete asılan maddeler kanalizasyona karışarak çevre kirliliğine neden olur. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunan temizlik ürünleri alglerin oluşumunu arttırarak su kaynaklarının kirlenmesine neden olur.
* Su tüketimini azaltmak için siz ne yapabilirsiniz?
Sadece tarımsal sulamada değil, kullanma ve içme suyunda da tasarruf yapabilirsiniz.
Musluklarınızı ve sifonlarınızı daima bakımlı tutabilir ve bozuk olanları hemen onarabilirsiniz.  Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp, kısa programları tercih edebilirsiniz.  Küveti doldurmak yerine, duşu tercih edebilirsiniz.  Evinizce ve işyerinizdeki tuvalet rezervuarlarının boyutunu küçültebilirsiniz.  12-20 Lt. yerine 6-7 Lt. ve kademeli rezervuarları tercih edebilisiniz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirmesi ve temizlemesi için tuvalete asılan maddeleri kullanmayabilirisiniz. Traş olurken, ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken ve bulaşıkları yıkarken musluğu ihtiyaç duyduğunuzda açarak suyun boşa akmasını engelleyebilirisiniz.  İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanabilirisiniz.  Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri, bahçeyi sulayabilir ve temizlik yapabilirisiniz.  Otomobilinizi,halılarınızı ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebilirsiniz.
Suların kesilmesi durumunda muslukların kapatılıp kapatılmadığından emin olamadığımızdan, su basmalarını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatabilirisiniz. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürdüğünden çamaşır suyunu olabildiğince az kullanarak doğaya olumlu katkıda bulunabilirisiniz. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini tercih edebilirisiniz.
Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabilirisiniz.
Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih ederek, su tüketimini azaltabilirsiniz.  Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanabilirsiniz.” (s)