Her şey muhteşemdi

Her şey muhteşemdi

Her şey muhteşemdi

Her şey muhteşemdi

Her şey muhteşemdi
02 Temmuz 2011 - 09:29

*9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları final etkinliği Kırklareli’de görkemli bir şekilde gerçekleştirildi.










HABER MERKEZİ


9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında yapılan il etkinliklerinin sonuncusu 30 Haziran 2011 Perşembe akşamı Kırklareli Vilayet Meydan’ında yapıldı. Yağışlı hava nedeni ile geç başlayan programa Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Kırklareli Milletvekili Av. Şenol Gürşan, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, çok sayıda daire müdür ile vatandaşlar katıldı.


Programın sunuculuğunu İlker Gültekin ve geçen yılın birincilerinden Afganistanlı öğrenci Şaire Osmanî yaptı.





*“Türkiye bizim için ağlıyor”


Şaire Osmanî programın başında duygu dolu bir konuşma yaparak; “Yağmur yağarken içerde “acaba program iptal mi olacak?” diye konuşup, iptal olmaması için dua ettik. Sonra başka bir arkadaşım içerde bana “bugün final gecesi olması nedeni ile Türkiye bizim için ağlıyor.” dedi. Bizim son gecemiz olması nedeni ile bizde Türkiye için ağlıyoruz.” Şeklinde konuşarak üzüldüğünü ifade etti. Şaire Osmanî, sunucu İlker Gültekin’in ısrarları üzerine ufak bir dize okudu ve alkış aldı.


Program öğrencilerin koro halinde Anadolu Türküsü’nü seslendirmeleri ile başladı. Devamında Moğolistanlı bir öğrenci Ayna Grubu’nun şarkısı olan “Mevsim” şarkısını seslendirdi.





*Öğretmenlerine alkış istedi


Şaire Osmanî kendi gibi tüm öğrencilere Türkçe öğreten ve 130 ülkede öğrencileri yetiştiren mukaddes insanlar olan öğretmenlerine büyük bir alkış istedi.  Programda Gürcistan’dan gelen Sopia Toradze isimli öğrenci “Zeytinyağlı Yiyemem Aman” isimli şarkıyı seslendirdi. Ardından Irak’tan katılan öğrenciler roman havası ekibi olarak sahne aldılar ve muhteşem bir roman havası oyunu sergilediler. Gürcistan’dan katılan Artiom Zavarschy isimli öğrenci "Bursa'da Zaman" isimli şiiri seslendirdi. Daha sonra Moldova Halk Oyunları Ekibi Giresun Yöresi’ne ait bir halk oyunu gösterisi sergiledi. Mısır’dan gelen Muhammet İslam isimli öğrenci “Antep’in Kalesi” isimli türküyü seslendirdi. Endonezya’dan gelen Toga Ardian Saputra, “Sevdan Olmasa” isimli şarkıyı seslendirdi. Tüm öğrenciler koro halinde “Kalem Bastı” Türküsü’nü seslendirdiler. Azerbaycan’dan gelen Elmira Ashurov ve Ramin Ashurov kardeşler Azerbaycan Halk Oyunları gösterisi sergiledi. Balkan Türküleri Halk Oyunları Ekibi Balkan Halk Oyunu gösterisi sergiledi.


Programda etkinliğin yapılması için katkı sağlayan sponsorlara onurluk takdimi yapıldı. Plaketleri takdim eden Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Kırklareli Milletvekili Av. Şenol Gürşan ve Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan birer konuşma yaptı.





*“Türkçenin barış ve kardeşlik dili olduğunu bizlere gösterdiler”


Kırklareli Valisi Mustafa Yaman yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Değerli misafirler, çok heyecanlanıp, çok gururlandığımı belirtmek istiyorum. Günlerdir takip ediyorsunuzdur. Dünyanın 130’u aşan ülkesinde binden fazla genç kardeşimiz ülkemizin 30’dan fazla ilinde etkinliklerini bizler ile paylaşıyorlar. Yerel müteşebbislerimiz, iş adamlarımız, hayırseverlerimizin maddi ve manevi destekleri ile önden giderek bir sürü genç kardeşimiz dünyanın değişik ülkelerinde hizmet vererek, bu genç kardeşlerimize ve bu kardeşlerimizde bize bu akşam sunduğu şekli ile Türkçenin bir Dünya dili olduğunu, Türkçenin barış ve kardeşlik dili olduğunu bizlere gösterdiler. Tüm emeği geçenlere takdir ve şükranlarımı arz ediyor, saygılar sunuyorum.”





*“Final etkinliğinin Kırklareli’de olmasından ötürü gurur duydum”


AK Parti Kırklareli Milletvekili Av. Şenol Gürşan yaptığı konuşmada şunları kaydetti; “Kırklareli’de düzenlenen Türkçe Olimpiyatları etkinliğine katıla bilmek için Ankara’daki toplantıdan hemen ayrılıp koşarak Kırklareli’ne geldim. Türkçe Olimpiyatları’nı ilk yapıldığı zamandan bu yana takip ediyorum. Büyük guru duyuyor ve duygulanıyorum. Bu akşam Kırklareli’de final etkinliğinin olmasından ötürü gurur duydum. Kırklareli’de olimpiyatların yapılmasına sebep olan sponsorlara teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu yapan ve emek veren herkese tek tek teşekkür ediyorum. Dünyanın birçok yerinde Türkçe okullarının açılmasına sebep olan ve bu okullarda öğrenciler yetiştiren aynı zamanda Türkçe olimpiyatlarının alt yapısını oluşturan bütün idareci ve öğretmenlerimizi kutluyor, kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.” 





*“130 ülkede Türkçe dilinin konuşulması bana gurur verdi”


Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan yaptığı konuşmada şunları söyledi; “9. Türkçe Olimpiyatları Etkinliği’nin Kırklareli’de olmasından dolayı çok büyük memnuniyet duyuyorum. Bu etkinliğin Kırklareli’de olmasına katkı sağlayan Kırklareli İş Adamları Derneği’ne özel olarak teşekkür ediyorum. Bizlere bu güzel programı sunan öğrenci kardeşlerimize Kırklareli’ne hoş geldiniz diyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. En özel teşekkürü de bu öğrenci kardeşlerimizi yetiştiren öğretmenlerine yapmak istiyorum. Yurt dışı gezilerimde Türk okullarını gezme ve inceleme fırsatım oldu. Okullardaki öğretmen arkadaşlarımız ile sohbetlerimiz oldu. Gerçekten fedakârca çalıştıklarını gözlemledim. Bu arkadaşların yeteneklerini gözlemlediğimde Türkiye’ye nazaran en az üç kat fazla maaş alabilecekleri kanaatine vardım. Ama bir kısmı vatanından, bir kısmı ailesinden uzak ve fedakârca çalışıyor. Bunu da maddi menfaat karşılığında yapmıyorlar. Bu öğrenci kardeşlerimizi yetiştiriyorlar. Türkiye dışında 130 ülke’de Türkçe dilinin konuşulması, Türk halk oyunlarının oynanması, Türk şiirlerinin okunması, Türk şarkılarının söylenmesi bir Türk vatandaşı olarak bana mutluluk ve gurur veriyor. Bu gururu burada özel olarak yaşamaktan ötürü çok memnun oldum.”





*“Türkçe bir dünya dili oluyor”


Programda öğrencilerin etkinliklerinin sona ermesinin ardından sunucu İlker Gültekin bir kapanış konuşması yaparak şunları söyledi;


“Gençlerimiz 150 kelime ile Türkçe konuşuyor, birçok köşe yazarı bile Türkçeyi çok iyi kullanmıyor. Televizyonlarda Türkçemizin çok iyi kullanılmadığını düşünüyoruz. Kelli, felli koca koca insanlar çıkarak “Türkçe sanat dili ve yazım dili değildir” diyorlar. Hâlbuki Türkçe yazan insanlar artık Nobel Edebiyat Ödülü alıyorlar. Türkçe bir dünya dili oluyor. Türkçe konuşan çocuklar dünyanın dört bir tarafından gelerek, Türkiye’de bize neredeyse Türkçe öğretiyorlar. Artık Türkçe bir dünya dili oluyor diye düşünüyoruz. Türkçe ile beraber yeni bir dünya kuruluyor diye düşünüyoruz. Bununda emarelerini görmeye başladık. Işığı gördük, inşallah devamı da gelecektir diye düşünüyoruz.”


Şaire Osmanî; “Türkçeyi biz sevgi dili ve barış dili olarak biliyoruz. Bu vesile ile inşallah birkaç yıl sonra Dünya’da savaş kalmaz.” temennisinde bulundu.


İlker Gültekin; “Bizde öyle ümit ediyoruz. Bunu başaracak olan sizlersiniz. Türkçe Olimpiyatları sayesinde birbirinizi tanıyorsunuz. Başka ülkelerin kültürlerini tanıyorsunuz. Türkiye’de bir dostluk ve kardeşlik ikliminde bir arada bulunuyorsunuz. Büyüyünce bunu devam ettireceksiniz.” dedi.


Programın finalinde öğrenciler koro halinde “Yeni Bir Dünya Kuruyorlardı” şarkısını hep bir ağızdan seslendirdiler. Koro halinde söylenen şarkı esnasında tüm protokol sahneye davet edildi. Havai fişekler atıldı. Kimi öğrencilerin 9. Türkçe Olimpiyatları’nın sona ermesinden ötürü duygulu anlar yaşayarak gözyaşı döktüğü görüldü. Renkli başlayan program yine aynı şekilde renkli noktalandı. (cs)