Hedef Şekerpancarı Üretimi’ni artırmak

Hedef Şekerpancarı Üretimi’ni artırmak

Hedef Şekerpancarı Üretimi’ni artırmak

Hedef Şekerpancarı Üretimi’ni artırmak

Hedef Şekerpancarı Üretimi’ni artırmak
18 Şubat 2015 - 08:21

“Sulu Tarım Alanlarında Sürdürülebilirlik” Çalıştayı Kırklareli’de yapıldı.







HABER MERKEZİ 


Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Gene Müdürlüğü tarafından Küresel İklim Değişikliği çerçevesinde, Türkiye’deki toprak ve su kaynaklarının korunarak sürdürülebilir ve etkin kullanımı ile sulu tarım alanlarında üretilen başta şekerpancarı olmak üzere, alternatif ürünler dikkate alınarak üretim politikalarının değerlendirmesi amacıyla Kırklareli’de “Sulu Tarım Alanlarında sürdürülebilirlik” çalıştayı yapıldı. 


* “Pancar üretimi Alpullu Şeker Fabrikası’nın çalıştırılmasına yetmiyor.” 


Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı ile Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin’in de katıldığı Çalıştay, 17 Şubat 2015 Salı günü saat 09.30’da Bilgiç Hotel’de Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlamasının ardından Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci programın açılış konuşmasını yaptı.


Kırklareli’nin Tarım ve Hayvancılık bakımından öne çıkan ve üst sıralarda yer alan bir şehir olduğunu söyleyen Keçeci şunları kaydetti;


“Kırklareli Tarın ve Hayvancılık bakımından Ülkemizin öne çıkan ve üst sıralarda yer alan şehirlerimizden biridir. İlimizin toplam yüzölçümü 655 bin hektardır. Bunun 257 bin 220 hektarı tarım alanı olup, 35 bin 555 hektarı da çayır meralarından oluşmaktadır. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 17 bin 666 kişi, ÇKS’ye kayıtlı arazi varlığımız 175 bin 930 hektardır. Tarım alanlarımızın sadece 46 bin 250 hektarı sulanabilir durumdadır. Dolayısıyla böyle bir zorunluluk sulu arazilerin daha verimli kullanılmasını birden fazla ürün ekilmesini veya şeker pancarı gibi daha fazla kar getiren ürünleri tercih etmeyi gerekmektedir. İşte bu sebeple Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı olarak bizler bu konunun önemini vurgulamak, yerel dinamikleri hayata geçirmek ve konuyu hayata geçirmek amacıyla ilimizde böyle bir çalıştay yapmayı planladık. 2 gün boyunca şehrimizde üretilen ağırlıklı bitkisel ürünler buğday, ayçiçeği ve mısırın yanı sıra esas stratejik ürünümüz olan şeker pancarını ve diğer katma değer yaratacak çeşitleri tartışacağız. Bölgesel olarak Trakya’ya baktığımızda şeker pancarı üretimi şuan yaklaşık 50 bin ton civarındadır. Bu üretim ne yazık ki bölgemizde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası’nın çalıştırılmasına yetmemektedir. Yapacağımız Sulu Tarım Alanlarında sürdürülebilirlik çalıştayı ile birlikte ilimizin ve bölgemizin mevcut üretimini değiştirmek, üreticilerimizin birim alandan elde edeceği geliri artırmak, Şeker Fabrikamızı verimli bir şekilde çalıştırmak amacındayız.” 


* Sunumlar yapıldı


Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin ve Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı’nın yaptığı konuşmaların ardından sunumlara geçildi. Çalıştay da ilk olarak Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’den Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir “Bitkisel Üretim Sektöründe Yaşanan Gelişmeler” ile ilgili sunum yaptı.  Daha sonra sırayla; Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci “Kırklareli’de Tarımsal Üretim”, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Arslan “Dünya’da ve Türkiye’de Şekerpancarı Yetiştiriciliği” İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan “Toprak ve Su Kaynaklarının önemi ve İklim Değişikliklerinin Etkileri” son olarakta Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan “Sürdürülebilir Tarımda Yem Bitkilerinin Yeri ve Önemi” konulu sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi. Verilen öğle yemeği molasının ardından, Sulu Tarım Alanlarında Alternatif Ürünler çalışma gurubu ve Toprak ve Su Kaynaklarının Korunması çalışma gurubu oluşturularak, çalıştayın amacına yönelik çalışmalar yapıldı. (Kadir Sinici)