Hayvanların ölçüleri lazerle belirlenecek

Hayvanların ölçüleri lazerle belirlenecek

Hayvanların ölçüleri lazerle belirlenecek

Hayvanların ölçüleri lazerle belirlenecek

Hayvanların ölçüleri lazerle belirlenecek
16 Temmuz 2010 - 09:13

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder ile Araştırma Görevlisi Ahmet Refik Önal tarafından geliştirilen ''Lazer Ölçüm Metodu'', evcil, yarı evcil ve yaban hayvanlarının incelenmesine ışık tutacak.

 


Özder, proje ile ilgili yaptığı açıklamasında hayvanların vücut ölçülerinin hayvan ıslahı açısından önemli yer tuttuğunu belirterek, vücut ölçülerinde ''klasik ölçüm metodu'' yerine ''Lazer Ölçüm Metodu''nu kullanmanın daha pratik, kolay ve doğru olacağını söyledi.
Araştırma Görevlisi Önal'ın doktora tezini de oluşturan ve geliştirilen metoda, ''Lazer Ölçüm Metodu'' adını verdiklerini belirten Özder, bunun işleyişini hayvanlar üzerinde denediklerini kaydetti.
Özder, ''Hayvanların ırk özelliklerini tanıyabilmemiz için hayvanların dış görünüşlerinden yararlanmaktayız. Aynı zamanda bu hayvanların gelişimini izlememize olanak tanımaktadır. Hayvanların dış görünüşlerinin ölçülmesinde ve değerlendirilmesinde, belirli vücut ölçüm noktaları bulunmaktadır. Biz bu noktalardan yararlanarak hayvanların nasıl bir gelişim izlediğini ortaya koyuyoruz'' dedi.
Metodu, Uluslararası kongrelerde de tanıttıklarını ifade eden Özder, şöyle konuştu:
''Katıldığımız uluslararası kongre ve sempozyumlarda Lazer Ölçüm Metodu yoğun ilgi gördü. Amerika'da 36. Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi'nde (ICAR) Amerikan Çiftçi örgütleri tarafından klasik metoda alternatif olarak gösterildi. Fransa'da ise, Akdeniz Ülkelerinde Hayvancılıkta İnovasyon Kongresi'nde ciddi ilgi gördü.''
Araştırma Görevlisi Ahmet Refik Önal ise Türkiye'de bugüne kadar yapılmış bilimsel çalışmalarda genel olarak klasik ölçüm metotlarının kullanıldığını belirtti.
Hayvancılıkta görüntü işleme ve bilgisayar teknolojisi kullanarak hayvanların vücut ölçümlerini yaptıklarını anlatan Önal, ''Klasik Ölçüm Metodu'' ile ''Lazer Ölçüm Metodu'' arasındaki farkları şöyle açıkladı:
''Klasik Ölçüm Metodu'nda hayvanlar belli bir yerde sabitlenerek ölçü bastonu ve şerit metrelerle ölçülmektedir. Bu metotta hayvanlara direk temas edildiğinden hayvanlarda belirli kasılmalar olmaktadır. Bu da sağlıklı ölçüm yapılmasını zorlaştırmaktadır. Ancak Lazer Ölçüm Metodunda hayvanla temas halinde olunmadığından hayvanın doğal ortamında ölçüler elde edilmektedir. Bu da, daha doğru ölçümlerin elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
Lazer Ölçüm Metodu, bir video kamera, lazer düzeneği ve bir görüntü işleme yazılımından oluşmaktadır. Seçilen dalga boylarını, Uluslararası Hayvan Refah Kuralları ve belirli standartlara göre seçtik. Bu amaçla standartlara göre kullanılan lazerlerin dalga boyları 5'in üzerinde kullanılamaz. Biz de lazerde, 3 buçuk dalga boyunu kullanıyoruz. Ölçüm mesafesi görüntü alan cihazın yakınlaştırma özelliğine bağlıdır. Kameranın çözünürlüğüne göre bir kilometre uzaklıktaki hayvanları dahi incelememiz mümkün olabilmekte.''
Manda, sığır ve koyunlarda bu metodunu denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyleyen Önal, bu metodun yaban hayvanlarının tanımlanmasında da önemli bir yöntem olabileceğini ifade etti.
Türkiye'de yaban hayvanlarının tanımlanması ve izlenmesinde Lazer Ölçüm Metodunun güvenli bir şekilde kullanılabileceğini belirten Önal, ''Bundan sonraki çalışmalarımızda ülkemizdeki yaban hayvanlarını incelemeyi hedeflemekteyiz. Türkiye'de yaban hayvan türleri ve bunların vücut özellikleri çok iyi bilinmemektedir. Örneğin, yaban domuzu ve koyununun vücut ölçüleri net olarak tanımlanmamıştır. Biz, yaban hayvanların yapılarını bu metotla ortaya koymayı düşünüyoruz'' dedi. aa