“Hardaliye” Milli İçecek olma yolunda

“Hardaliye” Milli İçecek olma yolunda

“Hardaliye” Milli İçecek olma yolunda

“Hardaliye” Milli İçecek olma yolunda

“Hardaliye” Milli İçecek olma yolunda
25 Haziran 2010 - 09:27


* Mustafa Kemal Atatürk’ün 21 Aralık 1930 yılında Kırklareli’ne yaptığı ziyarette kendisine sunulan ve Milli İçecek olması talimatı verdiği Hardaliye 80 yıl sonra Milli İçecek olma yoluna girdi.
 
HABER MERKEZİ
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından 23 Haziran 2010 Çarşamba günü saat 11.00’da Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Toplantı Salonu’nda “Hardaliye Standardizasyonu, Üretimi ve Hayata Geçirilmesi” konulu toplantı düzenlendi.
TÜBİTAK’ın KTSO toplantı Salonu’nda düzenlediği toplantıya; Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit
Çağlayan, Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, İl Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Başkan Yardımcıları Sebahattin Karalar, Gürkan Oras, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Öztürk, Ersan Gürdal, Mehmet İkizlerli, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Gökay Üstün ve Uzman Ayşem Batur, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turan Altıntel, Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası adına Başkan Yardımcısı Sayit Lütfü Gür, , Kırklareli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (KLÜ MYO) Gıda Bölümü Başkanı Sadık Uçar, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Gıda Enstitüsü Uzmanı Birdem Çetinkaya, Uzman Gül Löker, Prof. Dr. Filiz Açkurt, Hardaliye Üreticileri ve Üzüm Üreticileri Birliği katıldı.
KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş toplantı bitiminde yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Hardaliyenin Kırklareli’deki gerek üretiminin çoğaltılması ve standardizasyonda üretim standardının belirlenmesi, arttırılması gerekse bölge ve ülke çapında tanıtımının desteklenip Kırklareli’nin ekonomisine olan faydasını çoğaltmak. Bu bir ön toplantıydı, bu konuyla ilgili yapılacak adımları tespit edip o adımlara göre yol haritası çizme amaçlı bir toplantıydı. Burada TÜBİTAK’ın bu konuda odamızla geçmişte olan irtibatı ve bu konunun işlenmesi için iş birliği teklifine istinaden toplantıyı yaptık. Konuyla ilgili ilimizdeki kurum ve kuruluşları istişare konusu olarak tespit edip TÜBİTAK’la hem kendi hem de bizim için yapabileceği projeyle ilgili çalışmaları anlatacağı toplantıda diğer kurumlarında bulunması gerektiğini düşündüğünden dolayı çeşitli kurumları da burayı davet ettik. TÜBİTAK toplantı içeriğinde katılan heyete 3 bölümlük barkovizyon sunumu yaptı. İlk sunum TÜBİTAK’ın tanıtılması, TÜBİTAK’ın içerisindeki Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü’nün tanıtımı, hardaliye ile ilgili onların edindikleri bilgileri topladıkları ile ilgili 3 sunum gerçekleştirdi. Sunumlar sonrasında gerek hardaliyenin ve üretiminin standardizasyonu, gerek besin değerlinin yapısını bilimsel incelemek, üçüncü aşamada da bunun klinik olarak insan sağlığı ve kan değerleri üzerindeki etkilerin araştırılıp sonuçlarının bilimsel bir rapor halinde sunulmasıdır. Eğer ki proje teklifi gelip bizim onaylamamız ve anlaşmamız halinde TÜBİTAK Gıda Enstitüsü 7 ay sürecek 3 aşamalı projeyi hayata geçirecek. Proje sonuçta bilimsel veridir, bilimsel veride hardaliyenin Türkiye’deki tanıtımı ve pazarlanmasında büyük destek olabilecek bir çalışmadı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel sekreteri ve bir uzmanla toplantıya katıldı. Trakya Kalkınma Ajansı önümüzdeki aylarda proje çağrıları yapacak. Hardaliye konusu da iyi bir proje olursa Trakya Kalkınma Ajansı’nın da bu projeye destek olabileceğini ifade etti” dedi.
Toplantı sonrası TÜBİTAK heyeti ve Üzüm Üreticileri Birliği temsilcileri ile beraber, Üzüm Üreticileri Birliğinin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinin gezildiğini belirten Başkan Çetintaş, tesis üretime geçtiği zaman miktarsal olarak üretim artacağını ve projeye katkısı olacağını ekledi.
* İktisadi Teşekkül çalışmaları sürüyor
Ayrıca Temmuz ayında TÜBİTAK Gebze Merkezde bir toplantı yapılıp, konuyla ilgili Kırklareli’de hardaliye üretimi yapan kişilerinde katılacağı 2. bir toplantı yapılmasına karar verildiğini açıkladı.
Toplantı hakkında verdiği bilgilerin ardından Kırklareli’de oluşturulacak İktisadi Teşekkül hakkında çalışmaların devam ettiğini, üreticiler haricinde halkında katılabileceği ileriye dönük kurulup hardaliye, gıda gibi Kırklareli’ni tanıtıcı, ekonomiye fayda getirmek amaçlı yapılan proje olduğunu ve somutlaşma yolundaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. (ue)