Hardaliye için Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı

Hardaliye için Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı

Hardaliye için Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı

Hardaliye için Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı

Hardaliye için Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı
30 Aralık 2009 - 09:11


* Kırklareli’nin tanıtımı ve ekonomik gücünün arttırılması için hardaliyeyi kullanmayı düşünen Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası hardaliye için Coğrafi İşaret Tescili başvurusunda bulundu.

HABER MERKEZİ
Kırklareli’nin Osmanlı Dönemi’nden kalma alkolsüz içeceği hardaliye, zaman içerisinde özelliğini yitirmiş, üretim ve tüketimi azalmıştı. 2009 yılı içerisinde eşsiz tadı ve seri imalatı düşüncesiyle sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin çalışmaları sayesinde tekrar gündeme gelen Hardaliye ile ilgili en önemli adımı Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası attı. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş hardaliye için Türkiye Patent Enstitüsü’ne Coğrafi İşaret başvurusunda bulunduklarını belirterek hardaliyenin ve Kırklareli’nin tanıtımı için önemli bir adım attıklarını belirtti. Çetintaş; “Geçtiğimiz günlerde hardaliyenin Coğrafi İşaret Tescili için gerekli evrakları tamamlayarak Türkiye Patent Enstitüsü’ne yolladık. Talebimiz onaylandığı takdirde Kırklareli’de hardaliye üreten ve Coğrafi İşaret Tescilimizi kullanarak üretim ve satış yapmak isteyen firmalar bizim belirlediğimiz standartların dışında üretim yapamayacaklar. Bu Coğrafi İşaret Tescili ürünün belirli standartlarda yapıldığını göstererek ürünün güvenirliğini arttıracak. Hardaliye ilimizin reklamında önemli bir yere sahip olacak” dedi.
* “1850’li yıllarda tarım arazilerinin %65’i bağ ekiliydi”
Geçmiş yıllarda Kırklareli’de bağcılığa büyük önem verildiğini hatırlatan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş; “1850’li yıllarda Kırklareli’deki tarım arazilerimizin %65’i bağcılıkta kullanılıyordu. Günümüzde ise toplam 268 bin 311 hektar arazi tarım amaçlı kullanılıyor. Bu arazilerin sadece 539 hektarı bağ ekiciliğinde kullanılıyor ve buda %0,2 gibi bir değere denk geliyor. Bağcılık yapılan arazilerden ise toplam 4 bin 136 ton üzüm elde ediliyor. Bu rakam hardaliyenin seri üretimi için gerçekten çok düşük bir rakam. İlerleyen günlerde mutlaka hardaliye seri üretime geçecektir ve Kırklareli bu durumda seri üretimin ihtiyacını karşılayacak durumda değil. İlimizde üzüm yetiştiricilerinin artması gerektiği düşüncesindeyim.
Eğer hardaliyeyi iyi tanıtırsak Türkiye çapında satışı yapılabilir. Bunun yanı sıra alkolsüz olması nedeniyle Orta Doğu ülkelerinden de rağbet görebilir. Üzüm köfte her yerde var ama Hardaliye’nin sadece Kırklareli’de olduğunu unutmamak gerekir” dedi. (yy)