Hamitabat’ta üretim durmayacak

Hamitabat’ta üretim durmayacak

Hamitabat’ta üretim durmayacak

Hamitabat’ta üretim durmayacak

Hamitabat’ta üretim durmayacak
13 Nisan 2015 - 07:21


Yeni Hamitabat Santrali’nin yapım işini Gama Güç Sistemleri yüklendi.


Ekipmanı Siemens sağlayacak. Ancak bazı ekipmanlarda Belçikalı bir firmanın teknolojisi de kullanılacak.











* Özdemir, Hamitabat’ta yeni üniteler devreye alınıncaya kadar mevcut santralin çalışmaya devam edeceği bilgisini paylaştı. Bunun sebebi ise; Hamitabat’ın Avrupa Enterkonnekte Şebekesiyle Türkiye arasındaki bağlantının ve Trakya’da bölgesel şebeke dengesinin yönetildiği bir merkez olması. 


HABER MERKEZİ


Halen ortağı oldukları projeler dahil, elektrik üretiminde 3 bin MW’lık kurulu gücü kontrol eden Limak Holding, yenilemeler, satın almalar, yeni yatırımlarla birlikte bu rakamı 3-4 yıl içinde 5 bin MW’a yükseltmeyi hedefliyor. 


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şirketin faaliyetleri, yatırımları ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Grubun mevcut faaliyet alanları dışına çıkmayı düşünmediklerini ifade eden Özdemir, buna karşılık gerek yeni yatırımlar, gerekse satın almalarla birlikte işlerini büyütmeye devam etmeyi hedeflediklerini söyledi. 


Limak Grubu’nun geçen yıl 3 milyar doların üzerinde ciro sağladığını kaydeden Özdemir, bunun yarısının enerji alanındaki faaliyetlerinden geldiğini vurguladı ve 2017 yılında toplam ciroyu 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. 


* “Hedef 5 bin MW’lik Kurulu Güç” 


Elektrik üretimindeki kurulu güçlerini büyütmeyi düşündüklerini kaydeden Özdemir, iştirakleri de dahil edildiğinde mevcut kurulu güçlerinin 3 bin MW olduğunu, önümüzdeki 3-4 yıl içinde bunu 5 MW’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 


Bu yıl elektrik üretimi tarafına 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını anlatan Özdemir’in verdiği bilgiye göre, bu tutarın en büyük dilimini 1200 MW kurulu gücündeki Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali’nin yenilenmesi yatırımı oluşturacak. Limak Grubu, tek başına özelleştirmeden aldığı Hamitabat’ta, 600 MW’lık iki ünite kuracak.


Özdemir; “Yeni Hamitabat Santrali’nin verimliliği mevcut %38 seviyesinden %61-62’ye çıkacak. 750 milyon Dolarlık bu yatırım için Alman ve Belçika Eximbankları ile anlaştık. %30-35 özkaynak, geri kalan kredi olacak” dedi. 


* Hamitabat’ta üretim durmayacak 


Yeni Hamitabat santralinin yapım işini Gama Güç Sistemleri yüklendi. Ekipmanı Siemens sağlayacak. Ancak bazı ekipmanlarda Belçikalı bir firmanın teknolojisi de kullanılacak. Özdemir, Hamitabat’ta yeni üniteler devreye alınıncaya kadar mevcut santralin çalışmaya devam edeceği bilgisini paylaştı. Bunun nedeni ise Hamitabat’ın Avrupa Enterkonnekte Şebekesiyle Türkiye arasındaki bağlantının ve Trakya’da Bölgesel Şebeke Dengesi’nin yönetildiği bir merkez olması. 


Özdemir, yine özelleştirmeden aldıkları 1050 MW kurulu güce sahip Yeniköy-Kemerköy termik santralini de modernize edeceklerini belirterek, “Yeniköy-Kemerköy’ün 300 milyon dolarlık rehabilitasyon yatırım kredisi de hazır. İki sene içinde bu yatırım tamamlanarak, santralin verimi artırılacak” dedi. 


* Dağıtım’da yılda 1.5 milyarlık yatırım 


Limak Holding, elektrik dağıtımında Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel EDAŞ’ların işletmesini yürüten Cengiz-Limak-Kolin Konsorsiyumu’ndaki 3 eşit ortaktan biri. CLK, 11 İl’deki faaliyetleriyle elektrik dağıtımında yüzde 35 pa’ya sahip. Çalık Grubu ile Kosova’nın elektrik dağıtımını da ortak olarak yapan Limak, burada da yıllık 4.5 milyar kWh elektrik dağıtıyor. Nihat Özdemir, sahip oldukları dört elektrik dağıtım bölgesinde halen 500 milyon lira olan yıllık yatırım tutarının 2016’dan itibaren yıllık 1.5 milyar liraya çıkarılacağını açıkladı. 


* Kanal İstanbul İhalesi’ne hazırlık 


Türkiye’nin gündeminde mayıs ayında ihaleye çıkarılması beklenen Kanal İstanbul, 3 katlı tüp geçit ve 3. Köprü Bağlantı Yolları’nın yapımı gibi çok büyük Altyapı Projeleri olduğunu söyleyen Özdemir; “Bunların hepsiyle ilgileniriz, ihaleye girip girmeyeceğimiz ise yaptığımız fizibilite sonrası belli olur” dedi.


* “Bugün elektrik ucuz ama 2017’de arz açığı çıkar”


Nihat Özdemir, enerjide arz fazlası oluşması nedeniyle elektrik fiyatlarının beklentilerinin altında seyrettiğini söyledi. Özdemir, bunda ekonomik büyümenin seçim atmosferi nedeniyle yavaşlamasının da etkisi bulunduğunu ifade ederek; “Ancak seçim sonrasında talebin artacağını ve yıl toplamında talebin yüzde 5 artacağını öngörüyorum. Bizim projeksiyonlarımıza göre 2017 sonrasında enerjide arz açığı ortaya çıkacak” dedi.