Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, “Astım” hakkında bilgiler verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, “Astım” hakkında bilgiler verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, “Astım” hakkında bilgiler verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, “Astım” hakkında bilgiler verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, “Astım” hakkında bilgiler verdi
16 Aralık 2009 - 09:23

Özel Bir Nefes Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, “Astım” hakkında bilgiler verdi.


Lüleburgaz

Turut; “Astım hava yollarının aşırı duyarlı olmasıdır. Kronik hava yolu inflamasyonu ile oluşan bronş hiperreaktivitesi ve nöbetler şeklinde öksürük(genellikle kuru ve nöbetler şeklinde gece uykudan uyandırabilir), dispne, hışıltılı/hırıltılı solunum, göğüste sıkışma yakınmalarının bir veya birkaçı ile seyreden diffüz, genellikle değişken hava yolunun tıkayıcı hastalığıdır” dedi.
* “Kimler astım hastalarıdır? Bu hastalık genetik midir?”
Mahmut Turut, risk faktörlerinin Kişisel Faktörler ve çevresel faktörler olarak; 2 ana başlıkta toplanabileceğini belirtip “Kişisel faktörler;
Genetik(anne ve baba tarafından astım bulunabilir yâda hem anne hem babasına astım bulunan insanlarda alerjinin rolü vardır.(Ancak her astımlı insanda alerji olmadığı gibi, her alerjik bünyeli insanda da astım olmayabilir.), atopi (alerjik bünye) bronş hiperreaktivitesi kişisel faktörlerdendir.
Çevresel faktörler;
Alerjenler(ev tozu akarları-polenler-tüylü hayvanlar-hamam böceği) meslek, sigara, hava kirliliği(sisli hava-egzoz gazları-soba dumanı), solunum yolu enfeksiyonları, sosyoekonomik durum, aile büyüklüğü, diet, ilaçlar, obesite Astım ataklarına veya yakınmaların sürmesine yol açan nedenler; allerjenler, ev içi ve dışı hava kirliliği, solunumsal infeksiyonlar, egzersiz, hipervantilasyon, hava değişimleri(soğuk hava), sülfürdioksit, besinler, katkı maddeleri, ilaçlar, psikolojik etkenler, sigara, irritanlar, ağır eforlardır
 Sigara, özellikle çocukluk çağında maruziyet ile astıma yatkınlık oluşturan bir etkendir. Aktif ve pasif içicilik kesinlikle önlenmelidir. Soba, fırın yakıtları, kızarmış yağlar, oda spreyleri, boya ve ciladan kaynaklanan gazlar. İç ortamda irritan maddelerle (çamaşır suyu, tuz ruhu) temizlik. Semptomlar çoğunlukla tekrarlayıcı karakterde; nöbetler halinde. Daha çok gece ve/veya sabaha karşı. Kendiliğinden veya ilaçlarla hafifler veya kaybolur. Yakınmaların olmadığı dönemler vardır, mevsimsel değişkenlik gösterebilir. Bazı faktörlerle (allerjen, irritan, egzersiz, virüs inf., stres vs.) uyarılır.
Tanı da en önemli yardımcı tanısal araç solunum fonksiyon testidir(SFT) Akciğer filmi çoğunlukla ayırıcı tanı da yardımcı olup çoğunlukla normaldir. Diğer tanısal olarak önemli ögelerden biri de cilt testleridir(Prick testler). Bu tanı yöntemleri Bir Nefes Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde uygulanmaktadır” dedi.
Hastalığa karşı alınması gereken önlemleri de sıralayan Turut; “Evde hayvan beslenmemeli, ev içinde sigara içilmemeli, evde sprey, kokulu deterjan, parfüm kullanılmamalı, Sentetik yatak malzemeleri kullanılmalı.(kuş tüyü yastık, battaniye vb kullanılmamalı). Özellikle yatak odasında kilim, halı, mobilya, yastık ve minderler bulundurmamalı. Yatak şiltesi ince basit ve sentetik olmalı,Çarşaf ve örtüler çok sıcak suyla yıkanmalı çift durulanmalı ve güneşte kurutulmalıdır.Ev havalandırılmalı,Polenlerin arttığı dönemde, ev içinde kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır” dedi.
Mahmut Turut tedavinin amaçlarını da şu şekilde sıraladı; Kronik semptomları önlemek, ‘Normal’ akciğer fonksiyonları sağlamak, Normal günlük yaşantıyı sağlamak, Astım ataklarını önlemek, İlaç yan etkilerinden kaçınmak, tedavi programı.
Tedavi programımızda
1) Hasta eğitimi
2) Tetikleyici etkenlerin uzaklaştırılması
3) Hastalığın ağırlığının belirlenmesi
4) Uzun süreli tedavi için plan yapılması
5) Atak için tedavi planı yapılması
6) Hastanın düzenli takibi bulunuyor.
Astım hakkında bilgiler veren Mahmut Turut; “Türkiye’nin ilk ve tek  Özel Bir Nefes Göğüs Hastalıkları  Hastanesi olarak yaşamınıza değer katmak için varız. Bizim için “Bir nefes”, bir hayattır” dedi. (gk)