“Engellilerin sorunlarını çözmek temel hedefimizidir”

“Engellilerin sorunlarını çözmek temel hedefimizidir”

“Engellilerin sorunlarını çözmek temel hedefimizidir”

“Engellilerin sorunlarını çözmek temel hedefimizidir”

“Engellilerin sorunlarını çözmek temel hedefimizidir”
13 Mayıs 2010 - 10:13

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sosyal İşlerden Sorumlu Kırklareli İl Başkan Yardımcıları Rükna Hümmet ve Sebahat Özcan Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Genel Sekreter Yardımcısı ile birlikte 12 Mayıs 2010 Çarşamba günü saat 10.30’da AK Parti Kırklareli Merkez İl Binası Toplantı Salonunda basın açıklaması yaptı.

 




* HABER MERKEZİ
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sosyal İşlerden Sorumlu Kırklareli İl Başkan Yardımcısı Rükna Hümmet ve Sebahat Özcan, Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Palabıyık ve İl Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Canan AK Parti Kırklareli Merkez İl Binası Toplantı Salonu’nda basın açıklaması yaptı.
AK Parti Kırklareli Sosyal İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Rükna Hümmet Engelliler Haftası ile ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Nüfusumuzun yüzde 12’sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak, kendilerine yetebilen bireyler olarak hayatlarını sürdürmek için gerekli olan her desteği sağlamak "Sosyal Devlet" olmanın önemli bir gereği olduğu kadar AK Parti olarak bizim de temel hedefimizdir.
Özürlü vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetebilmeleri bilgi ve kültür düzeylerini yükseltmeleridir meslek sahibi olup bu meslekte iş edinmeleri ve diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurup toplumun her alanına katılabilmeleri için Genel Merkez, İl ve İlçe teşkilatlarımız olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Amacımız özürlü özürsüz bütün vatandaşlarımızı ayırmadan hak ettiği ya da ihtiyaç duyduğu hizmeti iyi bir şekilde alabilmesi. Bu noktada her gün adım adım daha iyiye gidiyoruz, gideceğiz.
Tüm dünyada özürlülere yönelik yapılan çalışmaların ana hedefi; özürlülerin toplumsal yaşamda tam ve eşit katılımının sağlanması ve özürlü vatandaşlarımızın güçlendirilerek fırsat eşitliğinin sağlanmasıdır. İçinde yaşadığımız toplumda ise, özürlülerin kendi problemlerinin yanında var olan toplumsal ön yargılar en az özrün kendisi kadar önemlidir ve mücadele edilmesi gereken bir konudur.
İlk defa iktidarımız döneminde çıkarılan "Özürlüler Kanunu" ve beraberinde getirdiği yenilikler ile özürlü vatandaşlarımızın şartlarında önemli iyileşmeler kaydedilmiştir. Sosyal yaşamın her alanında olduğu gibi özürlü çalışmalarının da bilincinde olan AK kadrolar, özürlü politikalarında dönemimizde kaydedilen başarıdan güç alarak tüm engeli vatandaşlarımızın ve ailelerinin yanında olup, çalışmalar yürütmenin gururu içerisindedir.
Politika ve söylemlerini yalnız bir güne sığdırmayan, kaydedilen ekonomik başarılardan güç alıp sosyal alandaki gelişmeyi amaçlayan AK Parti, bünyesinde bulundurduğu "Özürlüler Koordinasyon Merkezi" ile çalışmalarını tüm il ve ilçe teşkilatlarıyla koordineli hale getirmiştir.
Partimiz Sosyal İşler Başkanlığına bağlı oluşturulan ve Türkiye genelinde AK Parti İl teşkilatlarında var olan Özürlüler Koordinasyon Merkezleri, engelli vatandaşlarımızın refah ve huzurunu sağlamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek adına çalışmalarını yürütmekte, ülkemizde engelli vatandaşlarımız için yeni projeler geliştirip çalışmalarına devam etmektedir.
2004'ten beri devlete ait özel eğitim okullarına giden öğrenciler ücretsiz servislerle taşınmaktadır. Bu servislerin ücreti Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Genel Müdürlüğü tarafından ödenmektedir. 65 yaş üstü muhtaç aylığı alan 85 yaşına gelmiş vatandaşlar ile özürlülük oranı yüzde 70'in üzerinde olan vatandaşlardan talep edenlere 3 ayda bir aldıkları maaşların evlerinde teslim edilmesi uygulaması başlatılmıştır. 24 Temmuz 2003 tarihinde çıkan bir kanunla, babasından dolayı SSK ve Bağ-Kur güvencesi olan özürlü bayanların, evlenseler dahi maaşlarının kesilmemesi ve sosyal güvencelerinin de deva devam etmesi sağlanmıştır. Bakıma Muhtaç Özürlü Çocuğu Bulunan Kadınlara 5 yıla kadar Erken Emeklilik Hakkı getirilmiştir Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı mensupları için de motorlu malul arabası alabilme imkânı sağlanmıştır. Özürlü vatandaşları ilgilendiren diğer bir gelişme ise emekliliklerinin üç aşamalı hale getirilmesidir. Özür grubu; % 40-% 60 oranında olan özürlüler 20 yılda, %60 -%80 oranında olan özürlüler 18 yılda, %80'nin üzerinde olanlar 15 yılda emekli olabilecekler. Büyükşehir belediyelerince engellilerin toplum hayatıyla bütünleşmelerini sağlayıcı ve kolaylaştırıcı çalışmalarını yürütmesi için "Büyükşehir Belediyeleri Özürlü Hizmet Birimleri Yönetmeliği" çıkarılmıştır.
Özürlü vatandaşlarımıza, resmi sağlık kurumundan sevk almadan, doğrudan özel muayenehanelerde diş tedavilerini yaptırma imkânı getirilmiştir.
Mesleki olan özürlü devlet memurlarının mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması sağlanmakta ve mesleklerini icra ederken kullanacakları yardımcı araç ve gereçleri kurumlarınca karşılanmaktadır Özürlü vatandaşlarımıza, resmi sağlık kurumundan sevk almadan, doğrudan özel muayenehanelerde diş tedavilerini yaptırma imkânı Özürlülere yönelik mesleki rehabilitasyon hizmetleri yaygınlaştırılmıştır Özürlü üniversite öğrencilerine araç-gereç temini yapılmakta, özel ders materyalleri hazırlanmakta, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barınma ortamlarının hazırlanması sağlanmaktadır Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na yapılan ekle, yayımlanan eserlerin özürlülerin kullanımına uygun bir kopyası yoksa eserin bu kişilerin erişimine uygun bir versiyonunun telifsiz olarak hazırlanması hüküm altına alınmıştır. Özürlünün işini yapabilmesine yönelik tedbirler alınması ve fiziki çevre düzenlemeleri yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Malul sayılma oranını da aşağı çekmiş, daha evvel çalışma gücünün 2/3'nün (% 66,6) kaybedilmesi durumunda kişiler malul sayılırken, bu oran % 60'a özürlülerin hayata daha umutla baktığı bir dönem olan bu dönemde, eğitimden sağlığa, rehabilitasyon (iyileştirme) hizmetlerinden ulaşıma, istihdamdan, vergi muafiyetlerine kadar bir çok alanda Partimiz, büyük beğeni gören ve destek alan icraatları gerçekleştirmiştir. Özetlemek gerekirse İktidara geldiğimiz günden bu yana hep ötelenmiş görmezden gelinmiş engellilerimizin hayat standartlarını yükselten, sosyal hayata katılımlarını dengeleyen düzenlemeler başlıklar halinde aşağıdaki gibidir.
AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında Özürlü Vatandaşlarımıza devlet tarafından ödenen aylık 24.48 TL iken, 2010 yılı itibariyle bu aylık %40-69 arasındakiler 194.38 TL (275.028 kişi Aralık 2009),%70 -100 arasındakiler 291.57 TL (142.288 kişi Aralık 2009 ). 2009 verileri itibariyle 417.316 bin olarak düzenlenmiş,
İlk kez AK Parti Hükümeti döneminde uygulamaya konulan Özürlülerin evde bakımı için Türkiye Genelinde Mart 2010 İtibariyle 231.697 Bin'i aşmış bulunmaktadır. Kişi başına ödenen Bakım Ücreti yine Mart 2010 itibariyle Aylık 521.89 TL’dir.
AK Parti İktidarı döneminde, özürlülerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmeye dönük düzenlemelerden, ilk kez 18 yaşın altındaki özürlü çocuklarımız da yararlanmış ve kendilerine de özürlü aylığı bağlanmıştır.
AK Parti iktidarında hayata daha güvenle bakabilme imkanı bulan özürlü vatandaşlarımız için yapılan en önemli düzenlemelerden biri de destek eğitimi alanında olmuştur, özürlülerin destek eğitimlerinin devlet tarafından karşılanmasıyla, on binlerce aile ücretsiz olarak özürlü çocuğuna destek eğitimi aldırma fırsatı yakalamıştır, özel eğitime ihtiyacı olan bireylere, velisinin sosyal güvencesine bakılmaksızın, 2010 Şubat ayı verilerine göre 205.435 özürlü için 69.923.097 TL ödeme yapılmıştır.2010 yılı için özel eğitim için yapılan öğrenci başına ödeme:
Bireysel eğitim için 311TL+ KDV, Grup eğitimi için 89 TL+ KDV'dir. Ayrıca haftalık eğitim 3 saat olmak üzere ayda 12 saattir. Otomobil, ev, özel araç gereç ve bilgisayar programları gibi özürlülerimizin yaptığı çeşitli harcamalara vergi muafiyeti getirilmiştir. %90 ve üzerinde özürlü olanlar ile özel tertibatlı araç kullanan kişilerin, 5 yılda bir olmak üzere, alacağı 1600 motor silindir hacmini geçmeyen arabalardan özel tüketim vergisi ve bu araçların yıllık motorlu taşıtlar vergisi kaldırılmıştır Karayolları Yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle, karayolu taşımacılığında ücretler özürlülere %40 oranında indirimli uygulanmaya başlanmıştır. Elli ve üzerinde personel çalıştırmakta olan kurum ve kuruluşlarda özürlü çalıştırma zorunluluğu en az %3'e çıkartılmıştır. Kamuda ise bu oran yüzde 4'e çıkartılmıştır. Özürlü çalıştırmayan işverenlerden alınan aylık para cezası caydırıcı bir orana çıkartılmıştır.
Bu önemli hafta vesilesiyle, tüm engeli vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir gelecek diliyor, Belirlenen gün ve haftalarda değil özürlü vatandaşlarımızla akıp giden hayatın her gün ve her safhasında birlikte olduğumuzu belirterek "10-16 Mayıs Sakatlar haftasını" kutluyorum” dedi. (ue)