“En temiz tarım alanları yok edilmek üzere”

“En temiz tarım alanları yok edilmek üzere”

“En temiz tarım alanları yok edilmek üzere”

“En temiz tarım alanları yok edilmek üzere”

“En temiz tarım alanları yok edilmek üzere”
23 Temmuz 2010 - 09:26

Edirne İl Genel Meclisi Tarım  Komisyonu Üyeleri Erdal Akgün, Selim Sağdıç  ve Aslan Kıyunak Necatiye Köyü’nü ziyaret ederek, köylülerin her platformda dile getirdikleri yol hakkındaki  şikayetlerini yerinde incelediler.


HABER MERKEZİ
 Konuyu Meclis gündeminde yeniden tartışılması gerektiğini dile getirdiler.
Necatiye Köyü merasını ortadan ikiye bölecek olan çevre yolunun yapılmaması için büyük gayretler gösteren, kendisi de Necatiyeli olan Bağımsız Tarım Orman Sendikası (BATOÇ-SEN) Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Bizlerde köyümüzün haklı davasında yanımızda olmalarından ve gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ettik ve şunları dile getirdim.
2010 özel bir yıl: "Dünya Biyolojik Çeşitlilik Yılı" 2002 yılında bir araya gelen dünya liderleri bir karar verdiler. 2010 yılına kadar canlıların yüzleşmekte olduğu hızlı yok oluşu yavaşlatacağız. Bu nedenle bir geri sayım başladı. Birçok dünya ülkesi bu konuda yoğun çalışmalar gerçekleştirdi. Bazı ülkelerse neredeyse hiçbir şey yapmadı. Sonuçta canlıların yok oluşu hala devam etmekte. 2010 hedefi tutmadı. Şimdi dünya hükümetleri şu soruyu soruyor; Hedefleri neden tutturamadık?
* “Önümüzdeki on yılda ne yapmalıyız ki bu kez başarılı olalım?”
Biyolojik çeşitliliği tehdit eden beş temel neden var: Canlıların yaşam alanlarının yok olması (Buna da parantez içinde bir iki örnek verirsek), Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve kirlilik, yabancı türlerin yayılması ve küresel iklim değişikliği. Birleşmiş Milletler bu yılın mayıs ayında yayınladığı Küresel Biyolojik Çeşitliliğe Bakış 3 (Global Biodiversity Outlook) raporunda bu tehditlerde herhangi bir azalma olmadığını, aksine bazı tehditlerin biyolojik çeşitliliği giderek daha olumsuz etkilediğini belirtiyor. Son otuz yılda dünyada yaşayan omurgalı hayvanların nüfusu üçte bir oranında azalmış. Tüm bu tehditlerin aslında tek bir nedeni var: İnsanın, yani benim, sizin, hepimizin yaşam şekli, tercihlerimiz. Yanlış tercihler nedeniyle yaşam alanlarımızı besin kaynaklarımızı tertemiz doğamızı ovamızı derelerimiz yok ediyoruz. Bunun en son örneği mevcut proje nedeniyle Necatiye Köyü’nün ve Havsa ilçe çevresinin en temiz tarım alanları yok edilmek üzere. Sulama yapılan Darıdere Istırancalar’dan gelen içme suyu kalitesinde her türlü canlının yaşamını sürdürmeye devam ettiği dere, yol yapımı nedeniyle yok edilmek üzere. Üstelikte 250 metre yanında mevcut yol kullanılmaya devam ederken. Kaybettiğimiz tarım toprakları her geçen gün artan nüfusun açlıkla  daha hızlı bir şekilde yüz yüze gelmesine neden olacaktır. Biz bu şekilde yaşadıkça ve sayımız her geçen gün arttıkça dünyamızı paylaştığımız diğer yaşamlar için işler daha da kötüye gidecek.
Buna birde bölgedeki hayvancılığı göz önüne alarak bakarsak; meralar hayvanların ve mera bitkilerinin  son doğal yaşam yerleri. Meralara yol yapmakla hem hayvancılığın sonunu getireceğiz hem de flora bakımından en zengin meralardan biri olan Necatiye Köyü merasını yok edeceğiz. Hayvan ithal ettiğimiz günlerde meralara yol yapmak daha fazla ithalat demektir.” (s)