Emniyet uyarıyor;

Emniyet uyarıyor;

Emniyet uyarıyor;

Emniyet uyarıyor;

Emniyet uyarıyor;
11 Şubat 2015 - 08:21

“Cep Telefonu ile yapılan dolandırıcılıklara dikkat!”










HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü teknolojinin ilerlemesi ile birlikte Cep Telefonu ile yapılan dolandırıcılıklarda son yıllarda çok büyük artış olduğu belirtilerek şu açıklamalarda bulunuldu:


“Günümüzde geleneksel suç türleri gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermektedir. Dolandırıcılık da bu süreçte değişim gösteren bir suç türüdür. Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep etmektedirler veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para talebinde bulunmaktadırlar. Emniyet Genel Müdürlüğü diğer suçlarda olduğu gibi telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı da vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam etmektedir. Bu kapsamda, EGM tarafından cep telefonlarına belli aralıklarla “Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. www.asayis.pol.tr-155” , “Hiçbir Polis, Savcı ve Kamu Görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155’i arayın.www.asayis.pol.tr” şeklindeki bilgilendirme ve uyarı mesajları gönderilmektedir. 


 Bu bağlamda aşağıda yer alan hususların vatandaşlarımız tarafından bilinmesinde fayda bulunmaktadır:


 - Adli mercilerimiz ve Polis hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler.


 - Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dahil edilmez.


 - Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.


 - Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.


 - Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelidirler.


 - Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.


 Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 Polis İmdat Telefonunu arayarak bilgi vermelidirler.” (Savaş Eskici)