EMITT’te Trakya Rüzgarı esti

EMITT’te Trakya Rüzgarı esti

EMITT’te Trakya Rüzgarı esti

EMITT’te Trakya Rüzgarı esti

EMITT’te Trakya Rüzgarı esti
28 Ocak 2013 - 09:41

Trakya Bölgesi’nin her yönüyle tanıtılması açısından her yıl olduğu gibi bu yıl da Trakya Kalkınma Ajansı’nın da destekleri ile Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) Fuarı’nda stant kuruldu.




HABER MERKEZİ





Kültür’den Tarih’e, Doğa ve Doğa Sporları’ndan Gastronomi Alanı’na kadar her yönüyle Trakya Bölgesi’nin tanıtımı İsitanbul’un Beylükdüzü Semti’nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kurulan EMITT Fuarı’nda Trakya Rüzgarı estirildi.


Dünyanın 5. Büyük Fuarı olan ve 3 gün süren (EMITT) East Mediterranean İnternational Tourism And Travel (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) 24 Ocak 2013 Perşembe günü açılmıştı.


Trakya Kalkınma Ajansı’nın Trakya Bölgesi’ni tanıtmak için EMITT Fuarı’nda açtığı stant yerli ve yabancı katılımcılardan yoğun ilgi gördü. 70 Ülkeden binlerce kişinin katıldığı fuarda, Trakya Kalkınma Ajansı 12 Numaralı salonda 350 metrekarelik bir stantta Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ı Kültür ve Tarih, Doğa ve Doğa Sporları ile Gastronomi olmak üzere 3 ana başlık altında tanıttı. 


Yoğun ilgi gören standı; Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Edirne Valisi Hasan Duruer, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Tekirdağ Belediye Başkanı Opr. Dr. Adem Dalgıç, Vize Belediye Başkanı İnş. Müh. Selçuk Yılmaz, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Behçet Şen, Kırklareli İl Genel Meclisi Üyeleri, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmettin Kurt, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Elmas Cankurt, Kırklarelili sanatçılar Burhan Öçal, Ünlü Kemancı Nedim Nalbantoğlu, Kanun virtüözü Göksel Baktagir ve çok sayıda davetli ziyaret etti.


* “Kırklareli doğasıyla, tarihiyle Türkiye’nin önde gelen güzel illerinden bir tanesidir”


Kırklareli’nin doğasıyla, tarihiyle Türkiye’nin önde gelen güzel illerinden bir tanesi olduğunu belirten Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, burada yaptığı konuşmasında şunları söyledi;


“Bu yıl Trakya’da bulunan Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ Trakya Kalkınma Ajansı tarafından EMITT’te güçlü bir şekilde temsil ediliyor. Bu üç ilin özellikleri, dışarıdan gelen turistlere, tur operatörlerine, turizm ajanslarına tanıtılıyor. Kırklareli doğasıyla, tarihiyle Türkiye’nin önde gelen güzel illerinden bir tanesidir. İstanbul’a yakın olmasının yanı sıra gelişmişlik seviyesinin yüksek olması ve coğrafi güzelliği Kırklareli’yi önemli kılıyor. Kırklareli ayrıca sanayi ve tarım faaliyetlerinin de çok iyi yapıldığı, kültür tabiat varlıklarının çok zengin bir il. Burada bu ayrıcalıklarımızın hepsi herkesle paylaşılıyor. Birkaç ayır süren bir çalışma sonrası bu yıl çok iyi bir organizasyon yapıldı. Türkiye’nin önde gelen Kırklarelili 3 sanatçısı da standımızı ziyaret ederek renk kattılar.” 


* “Trakya Bölgesi’nde pazar ve pazara servis edilebilecek hizmetler bir araya getirilmelidir”


Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün ise, Trakya Bölgesi’nin turizm için çok potansiyelli bir bölge olduğunu belirterek, Trakya Bölgesi’nin Pazar ve pazara servis edilebilecek hizmetlerin bir araya getirilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.


Üstün; “Kalkınma Ajanslarının belirli görevleri var. Görevlerinin içinde de bölgenin potansiyelini ortaya çıkartmak bu potansiyellerin değerlendirilmesini sağlamaktır. Bu görevden yola çıkacak olursak Trakya Bölgesinin bir potansiyeli var ve buda turizm. Bölgeye baktığımızda denizle ilgili potansiyelimiz var, extreem sporlar potansiyeli var, özel yemek kültürü var, Edirne gibi payitaht şehri ve diğer bölgelerde de tarihi kültürel eserlerimiz var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde aslında turizm için çok potansiyelli bir bölgeyiz ve hemen yanı başımızda da muazzam bir Pazar olan İstanbul var. Bizim Pazar ile pazara servis edilecek hizmetleri bir araya getirmemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için yaptığımız en büyük etkinliklerden birisi de EMITT Fuarı’dır. Burada Kırklareli’nin değil, Tekirdağ’ın değil, Edirne’nin değil Trakya’nın tanıtılması gibi ortak amacımız var. Neden derseniz, tek başına Tekirdağ’ı tanıttığınızda bazı konularda eksi kalıyorsunuz, Edirne’yi tanıttığınızda bazı konularda kısa kalıyorsunuz ve yine sadece Kırklareli’yi tanıttığınızda ilgiyi yeterince uyandıramıyorsunuz. Ama üç ili bir olarak Trakya diye tanıttığınızda üçüne de bir ilgi uyandırabiliyorsunuz. Bundan yola çıkarak ta biz Trakya’yı tanıtıyoruz dedik.  Bugünkü katılım beklentinin çok üzerinde oldu. En güzel şekilde bölgemizi tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.


* “Kırklareli, doğası ve tarihi yerleriyle öne çıkıyor”


Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ise yaptığı açıklamada; “Trakya tarihi ve kültürel bakımdan çok zengin bir bölgedir. Kırklareli de bu bölgenin önemli bir parçası. Kırklareli, doğası ve tarihi yerleriyle öne çıkıyor fakat bu değerlerimizin tanınmaya olduğu kadar korunmaya da ihtiyacı var. Tanıtımında birlik olduğumuz gibi korunmasında da birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiğine inanıyorum. Trakya Kalkınma Ajansı’nın düzenlemiş olduğu bu organizasyon bölge açısından çok önemli. Bu organizasyonun amacına ulaşacağına inanıyorum” dedi.


* Trakya Standı’nı ziyaret edenlere; Hardaliye, Köfte, Badem Ezmesi ve Boza ikram edildi


Trakya Standını ziyaret edenler kişilere; Kırklareli’nin milli içecek olması için büyük çaba gösterilen hardaliye ve Kırklareli’nin meşhur yiyecekleri; köfte, badem ezmesi, boza gibi bölgesel yiyecek ve içecekler ikram edilirken, turizm alanları da görsellik ve anlatımla tanıtıldı. Kırklareli’nin doğası, denizi, doğa sporları dağıtılan broşürlerle de tanıtılırken, büyük bir şekilde hazırlanmış olan Babaeski Mimar Sinan Köprüsü dikkat çekti. 


Trakya Köprüsü’nde gerçekleşen yöresel kıyafet defilesi ile başlayan açılış kokteyli renkli görüntülere sahne olurken, canlı müzik eşliğinde bölge oyunları da sergilendi. Çalan oyun havalarında halk oyunları ekibine ziyaretçilerde eşlik etti. Ziyaretçiler dolaştıkları birçok standın arasında en eğlenceli standın Trakya Standı olduğunu söylerken, standı dolaşarak Trakya’nın bilmedikleri birçok özelliğini öğrendiklerini kaydettiler. 


Kırklareli Hardaliyesi’nin değişik bir tat olduğunu söyleyen ziyaretçilerin bazıları daha önce hardaliyenin ismini dahi hiç duymadıklarını ve nasıl temin edebileceklerini sordular. Ziyaretçilerin en çok beğendikleri bir diğer içecek ise boza oldu. İlerleyen saatlerde Ünlü Kemancı Nedim Nalbantoğlu, Kanun virtüözü Göksel Baktagir ve Hakan Konyar stanttaki ziyaretçilere Müzik Şöleni yaşattı.


27 Ocak 2013 Pazar günü sona eren EMITT Fuarı’nın ilk gününe, Trakya Kalkınma Ajansı’nın kurduğu Trakya Standı yüzlerce kişinin ilgisini çekerek EMITT Fuarı’na damgasını vurdu. (Ufuk Ertop)