“Eczacılar sorunun bir parçası değil, çözümün ortağıdır”

“Eczacılar sorunun bir parçası değil, çözümün ortağıdır”

“Eczacılar sorunun bir parçası değil, çözümün ortağıdır”

“Eczacılar sorunun bir parçası değil, çözümün ortağıdır”

“Eczacılar sorunun bir parçası değil, çözümün ortağıdır”
30 Aralık 2009 - 09:12

Başbakan Recep Tayip Erdoğan 27 Aralık 2009 tarihinde eczanelerin geleceğini ilgilendiren bir açıklama yapmıştı.


HABER MERKEZİ
 Yapılan bu açıklama üzerine Kırklareli Eczacı Odası Yönetim Kurulu olağan üstü bir toplantı yaptı.
Yapılan bu toplantı ile ilgili olarak Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aytül Çiloğlu şunları kaydetti:
“Bu açıklamada ilaçların marketlerde ve süper marketlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi satışının yapılacağı Başbakanımız tarafından söylenmiştir. Açıklamanın, Eczacıların sözleşmelerinin kurum tarafından tek taraflı iptal edildiği cümlesinin akabinde dile getirilmiş olması bu onurlu mesleği yıllardır büyük bir mücadele ve özveri ile bilimsel normlarda sürdüren biz Eczacıları çok derinden yaralamıştır.
Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile devamlı değişen ilaç verme koşulları, muayene ücretlerinin tahsildarlığı, stok zararlarımız gibi yüzlerce sorunla boğuşurken ve Dönüşüm Projesi’ne omuz vererek destek çıkarken Başbakanımızın böyle bir açıklama yapması bize; kendi ülkemizde yabancılık hissi uyandırmıştır. Kaldı ki marketlerde satılacak olan ilaçlar ekonomik olarak hangi yabancı ülke sermayesinin ya da hangi büyük bir holdingin iştahını kabartıp cebine girecektir.
Kamuoyuna örnek sunulan, Amerika Birleşik Devletleri bu sistem nedeni ile ilaç harcamalarının en çok olduğu ve yanlış ilaç kullanıma bağlı ölümlerin en yüksek olduğu ülkedir.
İlaç bir meta değil, sağlık için en önemli tedavi aracıdır. İlaç = Zehirdir. Ancak uygun koşullarda, uygun dozda, uygun kişilere verildiğinde ilaç özelliğini taşır. Böyle önemli bir tedavi aracını market raflarına koymak çok sakıncalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını sağlıklı bir geleceğe taşımak için ilacın Eczanede eczacı tarafından sunumu gerekmektedir.
Sonuçta çözümü başka yerlerde aramaktansa Sosyal Güvenlik Kurumu 15 Ocak'a kadar birliğimizle sözleşme yapmalı, vatandaşımızı Eczanelerimizden nakit parayla ilaç almasını önlemeli, kurum önünde kuyruklar oluşturmamalıdır. Vatandaş ilaçsız, ilaç Eczacısız, Eczacı sözleşmesiz, sözleşme Türk Eczacılar Birliği olmadan olmaz. Eczacılar sorunun bir parçası değil, çözümün ortağıdır.” (s)