“Dünya Yürüyüş Günü”nde yürüdüler

“Dünya Yürüyüş Günü”nde yürüdüler

“Dünya Yürüyüş Günü”nde yürüdüler

“Dünya Yürüyüş Günü”nde yürüdüler

“Dünya Yürüyüş Günü”nde yürüdüler
05 Ekim 2013 - 09:45

Kırklareli İl Halk Sağlık Müdürlüğü ''Düzenli Fiziksel Aktivitenin Önemi ve Dünya Yürüyüş Günü'' nedeniyle bir etkinlik düzenledi. 




HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Halk Sağlık Müdürlüğü ''Düzenli Fiziksel Aktivitenin Önemi ve Dünya Yürüyüş Günü'' nedeniyle bir etkinlik düzenledi. 


04 Ekim 2013 Cuma günü saat 16.00’de İstasyon Gar Binası önünden toplanan vatandaşlar, İstasyon Caddesi'nden başlayarak Fevzi Çakmak Bulvarı, Cumhuriyet ve Karaumur Caddeleri’nden geçerek, 100. Yıl Caddesi’nde devam ederek yürüyüşlerini tamamladılar. Yürüyüşe; Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Nihat Kutluay, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Bozkır, Herkes İçin Spor (HİS) İl Temsilcisi İsmail Tırpancı ve vaetandaşlar katıldı.


Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Nihat Kutluay “Dünya Yürüyüş Günü” ile ilgili olarak şunları kaydetti:


“2010 tarihinde uygulamaya konulan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı temelinde topluma fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak, bilinçlendirmek ve farkındalığı arttırmak için 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü münasebetiyle Sağlıklı Yaşam yürüyüşü düzenledik. Fiziksel aktivite vücut düzgünlüğü ve postürün korunması, kalp ritmi ve kan basıncının düzenlenmesi gibi fiziksel etkilerinin yanı sıra depresyon ve kaygının azaltılması gibi ruhsal yararlar da göstermektedir. Haftada 5 gün 30 dakikalık orta şiddette egzersiz yaparak tüm bu etkilerden yaralanabiliriz. Ayrıntılı bilgi beslenme.gov.tr adresinden edinilebilir” dedi.


Dünya yürüyüş günü ile ilgili olarak T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık % 2’si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir.


Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. (Örneğin: Tempolu yürüyüş - saatte yaklaşık 5 km)


Bakanlığımızca gerçekleştirilen “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71,9’unun hareketsiz yaşadığı, gene Bakanlığımız tarafından 2011’de yapılan “Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre ülke genelinde kadınların %87’si, erkeklerin ise %77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlenmiştir. 


Ülkemizde obezite tüm dünyada olduğu üzere yaygın olup %30 olarak bulunmuştur. Bu rakam kadınlarda %41 erkeklerde %21dir. Bölgelere göre dağılımına baktığımızda ise en yüksek batı Anadolu, orta Anadolu, doğu Karadeniz ve İstanbul’da bulunmuş olup %33dür. En düşük orta doğu Anadolu da olup %21dir. Güneydoğu Anadolu %23, kuzeydoğu Anadolu %24, ege %28 Akdeniz %30 ve doğu ve batı Marmara %31 batı Karadeniz %31dir.


Bu nedenlerle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Geniş tabanlı ve çok sektörlü bir yaklaşımı benimseyen Program ile ilgili Başbakanlık Genelgesi 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Program aktivitelerinin %30’u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yer almaktadır.” (Serkan Koçtürk)