Dr. Porsuk; “Anne sütü bir hazinedir”

Dr. Porsuk; “Anne sütü bir hazinedir”

Dr. Porsuk; “Anne sütü bir hazinedir”

Dr. Porsuk; “Anne sütü bir hazinedir”

Dr. Porsuk; “Anne sütü bir hazinedir”
01 Ekim 2014 - 07:21

T.C. Lüleburgaz Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. A. Önder Porsuk 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan..




HABER MERKEZİ


T.C. Lüleburgaz Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. A. Önder Porsuk 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan “Emzirme Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:


“Anne sütü bir hazinedir,  annenin bebeğine vereceği ilk ve en güzel hediyedir. Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalı ve ilk altı ay sadece anne sütü verilmeli, altı aydan sonra iki yaşına kadar tamamlayıcı besinlerle birlikte emzirmeye devam edilmelidir. Emzirmenin faydaları ek beslenme döneminde de devam etmektedir. Anne sütü en doğal, en taze ve bebeğe en uygun besindir. Her bebek için kendi annesinin sütü idealdir ve bebeğin ihtiyacına göre mükemmel üretilir. Bebeğin erken yada geç doğmuş olmasına, gelişimine, gün içerisindeki öğünlerine göre bileşimi değişmektedir. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının %100’ünü, 6-12 ay arası %50’ sini ve 12. aydan itibaren de % 30’ nu karşılar. Bir emzirme seansında gelen Ön Süt sulu ve şekerli Son Süt proteinli ve yağlıdır. Bu nedenlerden dolayı bir emzirme seansında göğüsteki sütün hepsinin emzirilmesi gerekmektedir. Ön sütteki su oranın yüksek olması nedeni ile bebeğe ilk 6 ay su dahi hiçbir gıdanın verilmesine gerek yoktur. Son sütteki yağ ve protein bebeğin büyümesini ve kilo almasını sağlar. Günde 10-12 kez bir meme tamamen boşalana kadar emzirilmelidir. İlk haftada %7-10 oranında kilo kaybı normaldir. İlk gün yeni doğan bebeğin midesi bir bilye kadar (5 ml) İkinci gün bir pinpon topu kadar (20 ml) 10. gün bir yumurta kadardır. ( 50 ml)


Anne sütü anne ve bebek arasında vazgeçilmez duygusal bir bağ oluşturur. Her yerde hazırdır, bedavadır. Anne sütü büyüme faktörleri içerdiğinden dolayı bebekler daha iyi büyürler. Özel bir kokusu vardır, bebeğin gözü kapalı dahi olsa emmeye başlayabilir. Bebeğin doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emmeye başlaması, plasentanın (eşin) çabuk ayrılmasını ve doğum sonu kanamanın çabuk durmasını sağlar. Annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği sütü olan kolostrum (halk arasında ağız sütü diye bilinir) bebek için çok önemlidir. Kıvamı koyudur,  rengi sarımtırak veya berraktır.


Kolostrum bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Bağırsakları temizleyicidir, sarılığın önlenmesine yardımcı olur. İçerdiği büyüme faktörleri ile bağırsağın olgunlaşmasına yardım eder, alerjileri önler. A Vitamini’nden zengindir. Hastalıkların ağırlaşmasını ve göz hastalıklarını önler. İlk günlerde ağız sütü azdır, fakat bebeğin bütün besin ihtiyacını karşılar.


Anne sütünün içerdiği maddeler bebeği rahatlatır, gevşetir, ağrıyı azaltır ve daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Bebekler anne sütünü tamamen ve kolaylıkla sindirir, anne sütü alan bebeklerde; konuşma problemi, şeker hastalığı, lenf kanseri, kansızlık, diş çürükleri, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü bebeğin zekasını arttırır, anne sütü alan bebekler, diğer besinler ile beslenen bebeklerden daha zeki olurlar. Uzun süre emzirme ile orta kulak iltihabı riski azalır, solunum yolu hastalıkları daha az görülür, alerjiye karşı ve pişiklere karşı koruyuculuk artar.


Emzirmenin anneye faydaları; meme kanseri, rahim kanseri, kansızlık, osteoporoz (kemik erimesi) gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Emzirme hormonları anneyi gevşetir, daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Emziren anne eski kilolarına daha kısa sürede döner.


Doğru emzirmek için; anne rahat bir yere oturmalı, bebeğin başı annenin dirseğinin içinde olmalı, bebek tamamen anneye dönük ve en yakın temasta olmalıdır. Bebeğin ağzını kocaman açması ve ağzına bolca kahverengi kısmı doldurması gerekmektedir. Bebeğin yeterli süt alamadığını gösteren en güvenilir bulgu; bebeğin ayda 500 gr’ dan az kilo almasıdır. Eğer bebek ayda 500 gr ve üzeri kilo alıyorsa anne sütü yeterli demektir ve ilk altı ay içerisinde ek bir besin vermeye gerek yoktur.


Bebeğin yeterli anne sütü alamama nedenleri şunlardır; Emzirmeye geç başlama, sık emzirmeme, gece emzirmeme, kısa emzirme, memeye kötü yerleştirme, biberon, yalancı emzik ve ek besinler verme, özgüven azlığı, kaygı, stres, yorgunluk, emzirmeden hoşlanmama gibi nedenlerdir. Sütünüzün yeterince gelmesi için bebeğinizi sık sık emzirin, bebeğiniz her ağladıkça ve her istedikçe emzirmeyi sürdürün. Anne bebeğinden çeşitli nedenlerle ayrı kaldığında (örneğin çalışan anneler) sütünü sağarak süt oluşumunu ve emzirmenin sürekliliğini sağlayabilirler. Sağılan anne sütü bebeğe kaşık veya bardakla verilmeli, biberonla verilmemelidir. Çünkü biberon ile verildiğinde bebek anne memesini reddedebilir. Biberon emziğine alışan bir bebek, memeyi iyi kavrama alışkanlığını da kaybedebilir. Anne sütü sağıldıktan sonra; Oda sıcaklığında 3 saat, Buzdolabı rafında 3 gün, Derin dondurucu buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir. İdeal bir besin olan anne sütü ile beslenme her çocuğun en doğal hakkıdır.(Hacer Gökkaya)