Doğalgaz’da gazlanmamak için Son müracaat 23 Ocak 2011

Doğalgaz’da gazlanmamak için Son müracaat 23 Ocak 2011

Doğalgaz’da gazlanmamak için Son müracaat 23 Ocak 2011

Doğalgaz’da gazlanmamak için Son müracaat 23 Ocak 2011

Doğalgaz’da gazlanmamak için Son müracaat 23 Ocak 2011
03 Ocak 2011 - 18:28

* Vatandaşların dilekçelerinin kabul edilmediğinden şikâyetçi olduğu
GAZDAŞ Firması Müdürü Halil Ay, Kırklareli’nin her cadde ve sokağında
şebeke geçsin ya da geçmesin vatandaşların gelip abone müracaatında
bulunabileceklerini ve dilekçelerinin mutlaka alınacağını belirtti.


HABER MERKEZİ
Kırklareli merkez ilçede Doğalgaz Aboneliği konusunda yaşanan soruna sahip çıkan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Meclis Başkanı Mehmet Sağ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sebahattin Karalar, Gürkan Oras, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersan Gürdal, Mehmet İkizlerli, Hasan Hüseyin Kayan 23 Aralık 2010 Perşembe günü  Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’ı makamında ziyaret ederek, yaşanan sorunları gündeme getirdiler.
Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur’un da yer aldığı ziyarette; KTSO Başkanı Çetintaş Belediye Başkanı Çağlayan’a Doğalgaz çalışmalarını yapan GAZDAŞ Firması tarafından vatandaşların Abonelik dilekçelerinin alınmadığı yönünde şikayetlerini iletti. Bu konuya bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’da Kırklareli merkez ilçede Doğalgaz çalışmalarını yürüten GAZDAŞ Firması Müdürü Halil Ay’ı arayarak makamına çağırdı. Başkanın aramasının ardından Başkanlık makamına gelen Halil Ay, burada bulunan heyet tarafından kendisine iletilen şikayetlerle ilgili bilgiler verdi.
Karşılıklı diyaloglar halinde yaklaşık 35 dakika süren konuşmalar şu şekilde gerçekleşti:
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Mutlaka yazılı bir Alıntı Belgesi verilir. Dolayısı ile o yurttaşın aboneliğinde size başvurduğu tarih esas alınmalıdır.”
Başkan Çağlayan; “Başvuru dilekçesi mi? Talep mi?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Tabi dilekçe, dilekçesini alıyoruz ve kendisine alıntı belgesi veriyoruz.”
Başkan Çağlayan; “Peki dilekçeleri alıyor musunuz?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Tabi alıyoruz. Dilekçe almamak diye hiçbir kurumun bir hakkı olamaz. Böyle bir şey olur mu?”
Mehmet SAĞ; “Noter’den gelen dilekçe var mı?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Noter’den gelmesine gerek yok ki.”
Mehmet Sağ; “Gelen dilekçe var mı?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Hayır şuana kadar Noter’den gelen dilekçe yok. Bize her başvuranın dilekçesini alıyoruz ve kendisine yazılı belge veriyoruz.”
Gürkan Oras; “Benim alınmadı.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Efendim”
Gürkan Oras; “Benim dilekçem alınmadı.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Ne zaman alınmadı?”
Gürkan Oras; “15 gün önce”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Yok öyle bir şey niye alınmasın.”
Gürkan Oras; “Denen şu, oradan yeni gaz geçti. Daha kutular konmadı. Kutular konana kadar dilekçe almıyoruz.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Hemen getirin alalım. Arkadaşın birisi hata yapmış.”
Gürkan Oras; “Ben bir sefer gittim, kayınpederim gitti olmadı.”
Başkan Çağlayan; “Kofçaz yolundaki değirmen var ya değirmenin sahibi Gürkan abi.”
KTSO Başkanı Çetintaş; “Gürkan bey Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Arkadaşlarımız dilekçe vermenize gerek yok demiş olabilir. Ama bu kimsenin hakkını gasp etmek değildir. Sen ısrar edersin, eğer ben hakkıma sahipsem, buna inanıyorsam yani ben senin dilekçeni almıyorum diye bir şey olamaz. Gerek yok şuanda dilekçe vermenize denmiş olabilir diyorum.
Savaş Eskici; “Neden gerek yok peki?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Müşterinin niyetini öğrenmeye çalışıyoruz. Bu tarifeden istifade etmek istiyorsun, hemen dilekçeni buyur ver. Şuandan itibaren gelen kutuları koymamız mümkün değil. 2010 yılı için şirketimizin hedeflediği kutu belli, onlar ile ilgili çalışmamızı yaptık. Yaz döneminde Temmuz-Ağustos’tan itibaren Ekim’e kadar kendilerine dedim ki “Ben kutu talebinde sadece gazlı bölgede tesisat projesini onaylatıp, tesisatını yaptıran müşterilere samimi olarak gaza dönmek isteyen müşterilerime kutu koyacağım. Çünkü birçok vatandaşımızda “Kutu konulunca ben kendimi garantiye aldım. Ücret ödemeden geçeceğim algısı var. Yani komşuma koydunuz bana niye koymadınız” sorusu var. Dolayısı ile bu samimiyeti ayırt etmek adına böyle bir şey yaptım. Ama biz dilekçe kabul etmeme gibi şirket olarak hiçbir zaman böyle bir kararımız asla yok. Dolayısı ile dilekçe almadı diyen arkadaşlarımıza söylüyorum. Kurumlardaki arkadaşlarınıza, mahallenize nerde olursa olsun. Dilekçesi alınmayan arkadaşımız müşterimiz bana gelsin.
Dilekçe verseniz de vermeseniz de gazsız bölgede şuandan itibaren hiçbir talebi karşılayamayacağız. Çünkü bütçe itibari ile ayrılan kutunun malzemeleri yok. Belediyemizin yaklaşık üç caddemizin tamamının bir daha kazılmasına izin vermeyeceğine göre tamamına kutu koyacağız şimdi. Dolayısıyla bunun limitleri doldu. Bundan dolayı bu kararı alıyoruz. Yoksa tarifeden istifade edip bu dönemdeki ücretsiz abonelik hakkını kimsenin gasp etmiyoruz. Biz bir yurttaşı, müşteriyi abone olunca mevzuat gereği o insana doksan gün içerisinde gaz vermek zorundayız. Dolayısı ile bu yükümlülüğümüzü yerine getirebileceğimiz konusu muallâk olduğu için sonuçta kış dönemi yatırım yapıyoruz. Bu işte bir takım hatalar yaptık. Basında yineledi başkanımda haber olarak duyuracak çalışmayı dolayısı ile benim ön gördüğüm bir buçuk ayda biter dediğim çalışma belki de doksan günde bitmeyecek. Doksan günde gaz veremezsem benim şirketim dolandırıcı duruma düşüyor. Olmayan bir malı sen ücretsizde olsa veriyorsun. Abone olan yurttaşı, müşteriyi ben doksan gün içinde gaza geçirmek durumundayım.”
Gürkan Oras; “Sayın müdürüm bu süreyi bir uzatalım mesela hep beraber, bu aynı tarifeyi yetiştiremedik diye bir yıl uzatalım.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “O benim elimde değil.”
Gürkan Oras; “Yoksa Belediye’den şöyle bir şey yaptıracağız. Anons yaptıracağız. Bütün dilekçeler kabul ediliyor diyeceğiz ve yönlendireceğiz insanları yarın sizin kapınızda 150-200 kişi olacak.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Olsun hiç mahsuru yok. Hiç mahsuru yok “
Gürkan Oras; “İyi o zaman, herkes getirsin dilekçeleri alıyorlar.”
Savaş Eskici; “Sayın müdürüm gelenler hep geri dönüyormuş.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Hiç kimsenin dilekçesini almıyoruz diye karar almadık. Sadece söylediğimiz şu yani dilekçe verseniz de, verseniz de kutunuz bağlanmayacak. Kutu taleplerini karşılamanın sınırlarına geldik. Dolayısı ile bunu karşılayamayacağız.
Savaş Eskici; “Tamam bunları bu şekil söylemelerinin bir şeyi var mı?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Biz vatandaşın tarifeye dönük “Ben ücretsiz abonelik hakkından yararlanmak adına benim bu günkü tarih ile işlemimi yapın” diyen bize bu şekilde dilekçe veren hiç kimseye “Hayır dilekçe veremezsin. Almıyoruz” diye bir şey söylemedik. Asla da söylemeyeceğiz.
Başkan Çağlayan; “Dilekçelerin faydası olur mu? Yani size verip numara alsalar faydası olur mu?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Zaten bu mevzuat gereği olan bir şey benim iyi niyetim ile kötü niyetim ile alakalı olan bir şey değil.”
Başkan Çağlayan; “Bak faydalı olacak mı? Dilekçe vermek isteyenlerin yüzde doksanı hemen doğalgaz almak için değil, şu ilerdeki ödenmesi düşünülen üçyüz mü derler beşyüz mü derler o para, sen istersen gazı altı ay sonra bağla istersen kışa doğru bağla.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Ben size söylediğim. Herkes dilekçe verse de Kırklareli’nin önümüzdeki yıl gaza geçebilecek müşteri sayısı bin civarıdır.”
Başkan Çağlayan; “Evet”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Yani 10 daireli apartmanda 10 dairesi de aynı anda geçmeyecek. 3 tanesi belki geçecek geri kalanı belki 10 sene sonra geçebilecek. Çünkü adamın 550 TL Bağ-Kur emekli maaşı var. Bütün geliri bundan ibaret.”
Ünal Başkur; “O ayrı bir konu, biz buraya belki tamamı alacak. O ayrı bir konu almak zorunda mı? Soru şu; dilekçe verenler şu tarifeden yararlanabilecek mi?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Bunun kararını EPDK verecek ben vermeyeceğim. EPDK’nın bana bu şekilde talimatı var. “Sen müşterilerinin taleplerini, taleplerini almak zorundasın. Ve onlara alındı vermek zorundasın. Dolayısı ile onların işlemlerini talep ettikleri tarifteki mevzuata uygun yapmak zorundasın” EPDK’nın talimatı bu tamam. Dolayısıyla bu işin son kararı mercihi EPDK’dır. Özel şirket olarak ben değilim. Kendim ne beklentideyim yani onu söylemek istiyorum. “Ey ahali gelin bedavadan faydalanın” diye hiçbir tüccar böyle bir anons yapar mı? Özel şirket olarak kesin karar mercii ben değilim.”
KTSO Başkanı Çetintaş; “Siz bunu yazarsanız herkes versin dilekçesini.”
Savaş Eskici; “Tabi canım müdür zaten “Bekliyoruz herkes gelsin” dedi.”
Gürkan Oras; “Birimiz gideceğiz, dikileceğiz. Oraya bir nöbetçi dikeceğiz.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “İstediğiniz kişi dikilebilir. Dilekçeyi kabul etmeme diye şirketimizin asla bir kararı yoktur. Arkadaşlarım biraz önce anlattığım şeylerden dolayı kutu taleplerini bu yıl için artık gerçekleştiremeyeceğimizi söylemişlerdir.”
Savaş Eskici; “O neden. Soru sorabilir miyim?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Gayet basit bütçe ana hatlar ile ilgili bütçemiz yetersiz. Beşinci yılda, bizim tamamlamamız gereken şey, şehrin imarlı bütün sokaklarında hatlara gaz vermek.
Savaş Eskici; “Kutu değil yani?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Kutu değil, isteyen herkesin doksan gün içerisinde gaz alabilecek duruma gelmek.”
Başkan Çağlayan; “Yani ihalede kutu bağlama bir şeyi yok.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Dolayısı ile Kırklareli’de yaklaşık 21 bin bina var. Şu an itibari ile bizim koyduğumuz kutu sayısı yaklaşık bin 800 civarında dolayısı ile bu 21 bin binaya peyder pey 8-10 yıl içerisinde gaz verilecek. Sonra canlı mekanizma burası her yıl Kırklareli’de 40-50 tane yeni inşaat yapılıyor. Yani bu bitti gitti param diye bir şey yok. Şehir içinde birçok küçük binamız yıkılacak bunların iki, üçü birleşecek belki buraya 20 daireli apartmanlar yapılacak. Dolayısı ile oraya bıraktığımız şuan için çektiğimiz ince borumuz 10 yıl sonra yetmeyecek haydi o caddeyi tekrar kazıp başkanımda kızacak bize tekrar oraya daha büyük o kapasiteyi karşılayacak borular koymak zorunda kalacağız.”
Ünal Başkur; “Halil abi EPDK ile sözleşme ana çelik borudan gaz vermek mi var. Yoksa vatandaşa gaz vermek mi var.”
Gürkan Oras; “Sözleşmelere bakmak lazım.”
Ünal Başkur; “Yani böyle bir sözleşme olur mu abi ya bizde soruyoruz dükkan sakini olarak. Yani bana oradan boru hattı geçse ne olur geçmese ne olur.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Sayın meslek taşım senin sayın meslektaşım senin yetkin ile ilgili bir sorman garip”
Ünal Başkur; “Senin verdiği yanıta ilişkin bir soru bu açıklıyorsan açıkla.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Konutlara gaz arzı daima poliyetler borudan yapılır. Ana çelik hat şehrin bir anlamda ana deposudur, 19 bar’dır onun basıncı 19 bar’la hiçbir konuta gaz veremezsin evi havaya uçurur. 19 bar 19 atmosfer demek. Böyle bir şey olmaz. Ana çelik hatlar şehrin ana deposudur. İsteyen herkese 90 gün içinde gaz vermek zorundayız. EPDK bu hakkı denetlemeden kağıt üzerinden arkadaş alo EPDK ben işimi bitirdim. Bak ekte yazısında yazdım. Kırklareli şebekesi bitti. Yok, böyle bir şey. Biz bitirdik diyeceğiz. EPDK gelecek. Kırklareli Belediyesi’nden muhtemelen Başkanımıza “İmar Planı’nı verir misiniz?” diyecek. Bizim yaptığımızı da onun üstüne koyacak. Neresini yapamamış Trakya Doğalgaz bakacak. Diyeceki sadece Roman Mahallesi, Başkanım diyecek ki bize yazılı talepleri var. Orası imara aykırı olduğu için yapmadılar. Onun dışında hiçbir mazeretimiz yoktur. Dolayısı ile imarlı bütün sokaklarda poliyetler boru döşenecek. Poliyetler borudaki basınç 4 bar’dır. Konutların kapısına koyduğumuz, binaların kapısına koyduğumuz servis kutularının içerisinde ikinci bir regilatör ile biz o basıncı 21 milibara düşürüp dairelere veriyoruz. Şayet büyük site ve vesaire ise veya kurumsa belediyemizin olduğu gibi kazan varsa buraya da 300 milibar regilatör koyarak buradaki kazan dairesindeki 300 milibar gaz veriyoruz. Mesele bundan ibaret yani bizim müşteriye gaz vermedeki anladığımız iki basıncımız var bir konutların içine 21 milibar, iki kazan dairelerine 300 milibar.
Ünal Başkur; “Soruya yanıt vermek gerekirse, EPDK ile yapılan sözleşme şu bak teknik bir şimdi bak çok klasik bir söz var. Rakamlar yalan söylemez, rakamlara yalan söylettirilir. Lütfen ben kesinlik ile böyle bir suçlama içerisinde değilim. EPDK ile yapılan sözleşmede vatandaşın kullanımına gaz vermek mi var. Yoksa o ana boru hattan gaz geçirmek mi var. Abi lütfen bunu yanıtlayın. Gerisi hepsi hikaye.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Hayır ana boru hattıyla kast edilen boru konutlara gaz verilen poliyetler borudur. Yani 4 barlık şebekedir. Bunların adı dağıtım hattıdır. Çelik hattın adı ana hattır. Dolayısı ile ana hat farklı bir şey zaten ondan biz büyük fabrikalar dışında, enerji santralleri dışında. Çelik hattan hiç kimseye gaz vermiyoruz. Herkesin gaz alabilecek duruma gelmesidir. Yani onun sokağında 4 barlık poliyetler hattımız varsa hadise neydi binaya kutu koymak. Dolayısı ile sokağında gaz olan her müşteriyi ben abone yapmak zorundayım. Dolayısı ile abone yaptığım müşteriye de 90 gün içinde gaz vermek zorundayım aksi halde şirketim dolandırıcı duruma düşüyor. Böyle bir şey olur mu yani. Anlatabildim mi dolayısı ile EPDK’nın aradığı şart o sokakta 4 barlık poliyetler hattın bulunması ve olayın sadece vatandaşın talebi üzerine o binaya servis hattı çekilmesi servis hattı dediğimizde 5 ile 15 metre arasında değişen bir branşmandır. Hadise budur. Dolayısı ile kastedilen çelik hat değildir. Çünkü çelik hattan binalara gaz verilmez.
Savaş Eskici; “Peki o sokaklara, sokaklardan geçen borulara gaz verme zorunluluğu olduğumuz son tarih nedir.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Böyle bir son tarih yok. Senin kapasitene bağlı, bu yıl için konuşuyorum. Bu yıl ne yazık ki finansman kredileri geç çıktı. 250 milyon dolarlık yatırım yapıldı bu sene 50 milyon doları Zorlu’nun kendi finansmanı toplam 300 milyon dolar. Bu 250 milyon dolarlık krediyi almak bütün samimiyetim ile söylüyorum 7 ayda bu iş kesinleşti. Dolayısı ile biz işletmeler olarak bu işin yapımını Edirne ve Tekirdağ’da Mart başında başlattık. Kırklareli’de Mayıs başında başlayacağız Başkanım dedik. Yılbaşından beri biz sürekli bu asfalt bozma bedelleri, izinler kazı izinleri sürekli istişare içindeyiz sürekli kendilerine deklare ettiğim şeyler bunlar. Ama ne yazık ki kredinin geç çıkmasından dolayı böyle bir finans realitesinden yatırım Eylül ayında başladı.
Savaş Eskici; “Herkes şunu düşünebilir yani son üç ay kala bir şeyin içine giriyorsunuz. 26 Ocak’ta sözleşme bitiyor.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Yorum serbest bu konuda onlara girmenin bir faydası yok. Bugünkü durumun bilgilerini arz ediyorum sizlere.”
Gürkan Oras; “Yalnız bu kazılan yerler belediye açısından sürekli tekrardan kazılacak çünkü biz gelirken dikkat ettik. Şu trafiğe kapalı alanda bir tane bile kutu yok. Siz oraları kapadınız 3-6 ay sonra oraları tekrar açılacak, tekrar her tarafa kutular konacak. Bu bütün caddeler için, bütün sokaklar için hepsi için geçerlidir. Bunlarda bilginiz olsun.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Oradaki hadise şu arkadaşlar. Doğalgaz Şebekesi’nde önce poliyetler borular halinde yapılıyor. Beş kilometrelik bir bölüme, sektör diyoruz. Dolayısı ile bu bölüm test ediliyor. Test ediliyor. Test edildikten sonra emin olduktan sonra T’ler alınıyor. Dolayısı ile bunun bu şekilde yapılması zaten başkanımın bilgisi dahilin de yani halka en az, en az, en az rahatsızlık vermek adına yoksa aynı anda her ikisini de, her ikisini de yapsak kaçak olma riski var. Aynı yerleri bir daha kazma riski var. Dolayısı ile en az rahatsızlığı vermek adına böyle yapıyoruz. Öbür türlü ne yapacağız. Cumhuriyet Caddesi’ni her iki taraftan şeyi keseceğiz,10 tane 15 tane servis kutusu koyacağız. Hemen ertesi gün başkanımda parkeye girmiş olacak. Bu sene kendisi ısrarla şimdiye kadar parkeyi bize bıraktığı halde bu sene benim ciddi yatırımlarım var. Dolayısı ile kalitenizi beğenmedim. Diye ısrar etti ağırlığını koydu. Parkeyi Belediye bünyesinde olacak. Dolayısı ile en minimize rahatsızlık vermek adına bu şekilde yapıyoruz. Yani poliyetler şebekede ana hatlı 4-5 kilometrelik sektör birimleri test edilmeden ondan emin olunmadan ondan T’ler alınmıyor. Çünkü hepsini birden yaptığımızda o kaçağı bulmak çok zor. Böyle 150-200 metrelik bir boru atıyorsun. Dolayısı ile kaçak çıkarsa biliyorsun ki %98 bunun kaynak ilave noktalarında çıkmıştır. Yani tesisatçılıkta ek yerin ne kadar çoksa kaçak riskin o kadar çok artar. Bununla ilgili az çok bir şeyler bilirsiniz hadise bu.”
Savaş Eskici; “Bu vatandaşın dilekçe vermesinde bir şey var mı? Şundan siz sizin hattınızda var verebilirsiniz böyle bir ayırım var mı? Yoksa bütün Kırklareli halkı vatandaşı isterse sokağı kazılmış olsun isterse kazılmamış olsun. Dilekçesini verebilir ben gaz bağlanmasını istiyorum diyebilir mi?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Hayır, şu ayrı bir konu bu, örneğin Başkanım dilekçe veremez. Niye başkanımın evinin apartmanının kapısında kutu var. Gazda var içinde, başkanım böyle bir dilekçe verdiği zaman başkanım sizin zaten kutunuzda var, gazınızda var siz apartman olarak kararınızı alın. Buyurun abone olun diyoruz. Anladın mı? Çünkü apartmanında daha önce bize emir verdi “Ben İstasyon Caddesi’ni yapacağım. Ne yapıyorsanız bu üç ayda yapın bir daha da size asla kazı izni vermeyeceğim” Dolayısı ile bizde İstasyon Caddesi’ndeki bütün konutlara kurumlara hatlarını çektik. Ama başkanım apartmanını ikna edemedi kullanmıyor gaz, onun dilekçe verme hakkı yok. Yani gaz olupta binaya servis kutusu konmuşsa o vatandaştan gereksiz yere dilekçe almıyoruz. Diyoruz ki siz zaten abone olma hakkına sahipsiniz, buyurun apartman kararınızı alın abone olun. Abone olmak için karar %50 biliyorsunuz. Ama vatandaşın müstakil evi varsa sadece ben abone olmak istiyorum. Bize hemen şu evrakları getir hemen abone ol diyoruz. Yani kapısında kutu olmayan, gazlı bölgede otursa dahi, veya (anlaşılamayan kelime) henüz gaz vermemiş bölgede oturan bütün müşterilerimiz dilekçe verme hakkına sahiptir. Bunun hiçbir kısıtlaması yoktur.
Gürkan Oras; “Bugünkü tarifeden bu istifade etme son tarihi nedir?”
Başkan Çağlayan; “Üç yıl”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Bununla ilgili süre Ocak sonunda ama bu tek başına şey değil. Çünkü devletin verdiği temin 2 yıl, bir 5 yıl içinde yatırımı bitirmek zorundasın. Dolayısı ile bu otomatik değil. Bu süre bitti ertesi gün ben 27 Ocak’ta para alayım diye birşey yok. Bu hakkı teslim eden EPDK, EPDK bu hakkı da benim kişisel yorumum. Sen şebekeyi bitireceksin. EPDK bunun teyidini verecek. EPDK’nın yazılı onayı ile bu süreç başlatılabiliyor yani ben özel şirket olarak 27 Ocak geldi hadi verin bakalım 250’şer lira deme hakkına sahibim dese de bunun hukuki geçerliliği yok. Yani bu hakkı verecek olan EPDK. Bana göre şebekeyi bitirmeden EPDK böyle bir hakkı teslim etmez. Yoksa öbür türlü bu hak kötüye kullanılabilir. Yoksa bizde enayi değiliz. Bizde Bademlik Mahallesi’nde 500 metre yer yapardık. 20 tane müşterimize gaz verirdik. Hiç yatırım yapmazdık Hepsine şimdi başlardık. Olmaz mıydı?
Gürkan Oras; “Düşünülen öyle zaten”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Ben biliyorum 1500 adet gaz veren kutum var. Şunda bunun üçte biri kullanılıyor.”
Mehmet Sağ; “Müdürüm Kırklareli’nin yüzde kaçına gaz verdiniz.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “%45’inde gaz var şuanda. 1500 kutu var. 1500 kutudan 500’ü kullanılıyor. Üçte ikisi kullanılmıyor. Ortalama ban şimdiye kadar başvuran gaz için gazlı bölgede yılda sadece 400 daire arası bu önümüzdeki yıl bu 15 bin olmayacak. Yine binlerde kalacak.
Gürkan Oras; “Yine müdürüm şöyle bir sorun var mesela dışardan arkadaşlardan duyuyoruz. Edirne, Lüleburgaz, Babaeski, Kırklareli tek bir mühendisin olduğu, projelerin 15-20 gün içeride bekletildiği
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Hayır hayır yanlış”
Gürkan Oras; “Kaç tane sizin Mühendisiniz var.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Öyle şey olur mu ya.”
Gürkan Oras; “Vallaha bilmiyorum Halil müdürüm ben duyduğumu söylüyorum.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Dedikoduyla uğraşmaya gerek yok.”
Gürkan Oras; “Projeler dedikodu değil ki, projelere kaç kişi onay veriyor.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Bal gibi dedikodu, Ünal bey bu işi yaptı söylesin bakalım.”
Gürkan Oras; “Ünal bey böyle bir şey var mı?”
Ünal Başkur; “Bence soruyu doğru sormak lazım. Kırklareli’de projeyi inceleyen kaç tane Mühendis var.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Kim mağdur olmuş, mağdur olanı 15 günde proje olan söylüyorum burada hepinize 15 günde projesi onaylanan adam benim yanıma gelsin. Şimdi mevzuat derki sen 15 günde projeye bakmak zorundasın. Onaylamak durumundasın. Eksiksiz projeyi onaylarsın. Sen Mühendis olarak proje vermişsin. Ben ona beş gün sonra bakmışım 5 madde eksik yazmışım sen on gün uğramamışsın şirkete projeni alıp eksiklerini düzeltmemişsin o 25 günde olabilir o benim eksiğim değil. Kırklareli’de 9 günü aşan proje olmamıştır. Konunun belli bir doğruluk payı vardır. Bu şirket olarak bizim şeyimiz iş günü itibari ile biz bir dönem 2010 yılı içerisinde tahminen uygun personel bulamamamızdan Edirne ve Kırklareli’ni benim Kırklareli İç Tesisat Mühendisim idare etmiştir. Buna rağmen ben İşletme Müdürü olarak 2010 yılı dışında en az 150 direye bizzat gittim ve gaz açtım. Ünal beyde biliyor. İlk gaz verdiğimizde Ünal beyle biz gece 11’de gaz açtık
Sözleşme yapan müşterimin aynı gün gazını açacağım. Çünkü Ocak ayının içinde gaz verdim. İnsanlarımız mağdur oldu. Aynı gün içinde gece 11’e kadar çalıştım. 15 gün içinde tamamen doğru bir bilgi değil ama yani bu biz konutlara gaz tesisatı yapma proje sorumluluğu dışarıda serbest mühendislerimizin. Doğalgaz Firması bizden yetki almış firmaların işi, bilirsiniz ticarette her adam başarılı olacak diye bir şey yok. Bir işini böyle tutan var bir işini böyle tutan var bu iş böyle yapılır. Böyle tutarsan o adamı iki günde atıyorsunuz. Mesele bu kadar basit. Yani dışarıdaki firmaların beceriksizliğini ben dışlıyorum. Ben bugün firmanın birisine açtım telefonu dedim ki bu işi yapmadığında senin hiçbir projene bakmayacağım. Sebebi ne Temmuz ayında anlaşma yapmış, parasının yarısını almış ben kutu koyalı 15 gün olmuş 15 gün sonra burasının hala gazını açamıyor. Böyle bir şey olmaz.
Gürkan Oras; “Yani kaç tane var böyle özel şirket”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Kırklareli’de 7 tane yetkili firma vardı bir hafta önce yeni bir firma daha açıldı 8 tane oldu. Bunun kalitelisini seçmek sizin marifetiniz.”
Ünal Başkur; “Şimdi Halil abi bir şey söyledin EPDK’nın yatırım bitirme tarihi 26.01.2011 diye ifade ettik. Bu tarihte ana hattı geçirmek mi kasıt yoksa vatandaşın kapısına gazı götürmek mi?
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Ana hat değil dağıtım hattı, hat geçmişse o hat gazlı ise artık o vatandaşı abone yapmak zorundayım ve talep eden abone olan herkese de 90 gün içinde gaz vermek zorundayım. Kendinin talep etmesi halinde ben özel şirket olarak kimseye beyefendi mecbursun doğalgaz kullanmaya deme hakkına sahip değilim.”
Başkan Çağlayan; “Projesi falan ekinde olacak tabi.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Tabi vatandaş talep ederse. Ben size söyleyeyim birçok binaya birinci yılda kutu koyduk. O yıl yaptığımız yatırımda bütün binalara kutu koyduk. 2008 Ocak’ta da gaz verdik. 3 yıldır Bademlik Mahallesi’nin tamamı gaza geçti mi? İstasyon Mahallesi 2008-2009 yılları dışında yaptık 2008 sonlarında 2009 başlarında İstasyon Mahallesi’ne gaz verdik. Cumhuriyet Mahallesi’ne gaz verdik. Cumhuriyet Mahallesi’nde tek bir bina gaz kullanıyor. 200 konutlarda sadece sizin Spor Sahanız gaz kullanıyor. Onun dışında hiçbir konut kullanmıyor.
Başkan Çağlayan: “Seneye bizde kullanacağız”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Bizim özel şirket olarak gaz kullanmak zorundasınız deme hakkımız tabiî ki yok.”
Ünal Başkur; “Biz bu EPDK ile başkanım izin verirseniz. Buna değineceğim. Biz bu EPDK ile yapılan sözleşmeyi alabilir miyiz?
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Alamazsınız.”
Ünal Başkur; “Niye alamıyoruz bir ortak olarak.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “EPDK’nın web sitesinde bunlar hepsi açık orda var. Dolayısı ile girin EPDK’nın sitesine bizin Trakya Doğalgaz ile olan sözleşmeyi görürsünüz. Hepsini görürsünüz.”
Ünal Başkur; “Biz şifresiz girebilir miyiz oraya.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Tabi tabi tabi açık vatandaşa açık”
Ünal Başkur; “Nereden gireceğiz peki.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Bu kapalı kapılar ardında yapılan ticari bir sözleşme değil ki açık ihale ile verilen bir şey bu bütün koşulları kamuya açıktır. İhale ile iki tüccar arasında yapılan anlaşma gibi bir gizliliği falan yoktur. Bu zaten kamuya açık ihale yapıyor. Adam televizyondan canlı yayın ihale yapıyor. Şu, şu, şu şartlarda bu işi kim yapacak ey ahali diyor. 5 tane yiğit çıkıyor, ihaleye giriyor. O kızışma o teklif bilmem ne derken açık ihalede bizim en sonda grubun yaptığı şey ile bunun üzerine 8 yıl karsız artı üstüne 2 milyon dolarda EPDK’ya para veriliyor bu konuda yani böyle alınıyor bu ihale
KTSO Başkanı Çetintaş; “Müdürüm buraya kadar hepsi tamam tatmin olmadığım bir şey var bir Yönetim Kurulu arkadaşım karşımda biride siz karşımda farklı şeyler söylüyorsunuz. Arkadaşım diyor ki ben dilekçemi kendim götürdüm dilekçemi kabul etmediler. Sizde diyorsunuz ki böyle bir şey söz konusu olamaz dilekçeleri biz almamazlık edemeyiz. Vatandaşta öyle söylüyor.
Savaş Eskici; “Yüzlercesi öyle var müdürüm yüzlercesi bir tane değil.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Aynı şeyi size baştan açıkladım dedim ki arkadaşlarım. Dilekçe vermenize gerek yok demiş olabilirler.”
Savaş Eskici; “Böyle deme yetkileri var mı? Dememesi lazım. Alır dilekçesini bakar. Ama yüzlerce insana denmez.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Dilekçesi kabul edilmediğini iddia eden bütün arkadaşlarınızı, müşterilerimizi bana gönderin bizzat ben alacağım dilekçelerini.”
Savaş Eskici; “Şuan biz gönderce müdürüm, yüzlerce insan var dilekçesi kabul edilmeyen. Yüzlerce insan var ben hepsini öğleden sonra yolluyorum.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay;“Arkadaşın o şekilde konuşmasından ikna olup gidiyor.”
Savaş Eskici; “Ama ikna etmek zorunda mı müdürüm yani vermeyin biz koyamıyoruz falan şeklinde ama caydırıcı oluyor o zaman.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Neden caydırıcı olsun.”
Savaş Eskici: “Çoğu vatandaş işi bilmiyor hemen cayıyor.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Arkadaşlar diyor ki siz dilekçe verseniz de vermeseniz de kutu kapasitesi nedeni ile bundan sonra o talepleri karşılayamayacağız. Bilginiz olsun. Vatandaşı ikna ediyor olabilirler ama dilekçe kabul etmiyor anlamı çıkmıyor buradan.
Savaş Eskici; “Arkadaş verse de belki gazını bağlayamayacak ama bugünkü tarifeden verecek dilekçesi alınırsa.”  
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Bu seneki bütçe itibari ile gazlı bölgede yeni kutu koymak bu saatten sonra makul değil. Siz tarifeden yararlanmak, ücretsiz abonelikten mi yararlanmak istiyorlar. Dilekçelerini yazsınlar bizde alalım, alındı belgesi verelim. Ama gazsız bölgede yaşlı bir adam diyor “Bizim yol yapılacak” diyor “Tekrar kutu konmak için yol kazılacak yazıktır” diyor. Böyle gelenler var. 60 yaşında “Yazıktır” diyor. “Hazır” diyor “Hattı çekmişken benim kutumu da koy” diyor. “Bir daha benim yolum kazılmasın çoluğum çocuğum karım toz yutmayalım” diyor. “Sırf bu amaçla, ben evladım bütçem itibari ile gaz kullanabilecek durumda değilim ama rica ediyorum” diyor. “Benim karıma, çoluğuma, çocuğuma bir daha toz yutturmayın hazır buradan kazmışken kutumu da koyun. Bir daha benim evimin önü toz olmasın” diyor. Bizde aynı içtenlik ile cevap veriyoruz. “Bey amca şunda gazsız bölgede kutumuz zaten doldu. Başkanımın bizden, belediyenin bizden talep ettiği caddelere komple koymak durumundayız. Dolayısı ile şuanda yaklaşık gazlı bölgede bu sonbahar mevsiminde insanlar birden bire şey yapmaya başladı. Bu iş duyarak, görerek, inanarak, güvenerek, insanlar komşusu kullanıyor bakıyor insanlar ödemesi makul konforu yerinde öyle güveniyorlar. Dolayısı ile bu peyder pey bu dalgalar birbirimizi etkileyerek büyüyecek.”
Mehmet Sağ; “Halil müdürüm bu ücretli abone ile ücretsiz abone arasındaki bu fiyat farkı ne kadar. 250 lira konuşuluyor.
Gürkan Oras;  “10 bin tane 250 kaç para yapar. 2 buçuk milyon TL yapar.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Kırklarelide bizim alt yapıya harcadığımız para 12 milyon TL ondan haberin var mı?
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Kırklareli şehir olarak küçüklüğü nedeni ile buradaki yatırım kendisini finansa etmesi mümkün değil.”
Gürkan Oras; “Onu merkezdeki arkadaşlarınız ile idareye girmeden evvel tartışmış olmanız lazım.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “12 buçuk milyon TL bu şirket buraya gömmüş 2 buçuk milyon TL’yi zaten buradan alması mümkün değil. Bu yatırım ile abonelikten aldığın bedeli karşılaştırmak mümkün değil.
Başkan Çağlayan; “Sadece abone parası mı? Sayaç parası dahil mi? Bu günkü ile yarın ki arası 26 Ocak arası sadece 250 mi yoksa 500-600’ü bulan rakam mı?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay: “Şimdi arkadaşlar bütün doğal alt yapı hizmetlerinden istifade ederken iki türlü ödeme vardır. Elektrik ve suda ne yapıyorsunuz. Bir abone oluyorsunuz iki sözleşme bedeli ödüyorsunuz. Yani depozite bedeli ödüyorsunuz. Şuanda depozite bedeli zaten alıyoruz. Depozite bedeli demek yaklaşık bir aylık tüketim karşılığı dağıtım şirketlerine devredilen bedava kredi demektir. Bu rakamı da EPDK belirliyor. 5 yıl sonra sen sözleşmeni fes edersen o günkü değer üzerinden o para aynen size geri iade ediliyor. Şuan depozito zaten alıyoruz.”
Savaş Eskici; “Ne kadar alıyorsunuz.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Abone ücretinin açıklaması alt yapı katılım bedelidir ve bu bedel içerisine sayaç bedeli de dahildir. Dolayısı ile sayaç parası diye bir para yok. Bu gün sayaç bedeli zaten şirket tarafından karşılanıyor. Bu yarın veya EPDK şu tarihten sonra abonelik bedeli alabilirsiniz dediğinde alınacak o yaklaşık 250 lira ücretin içerisinde sayaç bedeli de vardır ayrıca bir para yoktur.
Savaş Eskici; “Sayın müdürüm sizden son bir şey alayım.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Gazeteciye demeç yok.”
Savaş Eskici;  “Başka gazeteye demeç veriyorsunuz müdürüm”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Hayır ben vermiyorum.”
Savaş Eskici;  “Çıktı diyorsunuz gazetede.”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Çıktı dediğim şu sende bana yazılı sorunu ilet bende bunu Genel Müdürlük ile paylaşayım. Sana üç gün sonra döneyim. Ben buraya bilgi vermeye geldim basına demeç vermeye gelmedim.”
Savaş Eskici; “Basına demeç olayı değil biz soru soruyoruz sadece şunu öğrenmek istiyoruz Kırklareli’nin her cadde ve sokağında sizin geçtiği şebeke geçsin yada geçmesin vatandaşlar gelip size abone müracaatında bulunabilir mi? Dilekçe verebilir mi?”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “Herkes dilekçe verebilir tamam.”
Savaş Eskici;  “26’sından sonra ücretli olacak tabi”
GAZDAŞ Kırklareli İşletme Müdürü Halil Ay; “26’sından sonra bak hala ordasınız bu hakkı EPDK veriyor.”