Doğa Eğitimi Eğitmenleri Kırklareli’de yetişiyor

Doğa Eğitimi Eğitmenleri Kırklareli’de yetişiyor

Doğa Eğitimi Eğitmenleri Kırklareli’de yetişiyor

Doğa Eğitimi Eğitmenleri Kırklareli’de yetişiyor

Doğa Eğitimi Eğitmenleri Kırklareli’de yetişiyor
06 Mayıs 2015 - 09:21





* Eğitmen Adayları Dereköy Doğa Eğitim Merkezindeki teorik ve pratik bilgilerden sonra, Demirköy ve İğneada’da uygulamalı eğitim aldılar.





HABER MERKEZİ


Türkiye’nin çeşitli illerinden Doğa Eğitimi Eğitmeni olarak yetiştirilmek üzere gelen eğitmen adayları önce Dereköy Doğa Eğitim Merkezinde DAYKO koordinatörlüğünde, Kırklareli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün destekleri ile eğitim gördüler. Buradaki eğitim programına Prof. Dr. Yılma Çamlıtepe, Prof. Dr. Nihat Aktaç, Yard. Doç. Dr. Musa Uludağ, Yard. Doç. Dr. Mustafa Kaya, Kırklareli Şube Müdürü Filiz İhtiyar, DAYKO Temsilcisi Uzman Yönetici Remziye Yağlı ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Edirne Temsilcisi Bülent Bacıoğlu katıldı.


Türkiye’nin ilk ve tek Dereköy Doğa Eğitim Merkezi AB’nin Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliği programı kapsamında finanse edilen “Yıldız Dağları Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi” tarafından 22 Mayıs 2010 tarihinde resmi olarak açılmıştı. Kırklareli şehir merkezine 28 Kilometre, Bulgaristan sınırına 8 Kilometre mesafedeki Dereköy Köyü’nde yaklaşık 4 dönüm alan üzerine kurulan Doğa Eğitim Merkezinin açılışına Orman işleri Su Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Kırklareli valisi Cengiz Aydoğdu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Hüseyin Karaosmanoğlu, proje ortakları ve köylüler iştirak etmişti. Açıldığı tarihten itibaren içinde pek faaliyet gösterilmeyen Dereköy Doğa Eğitim Merkezi “Doğa Eğitmeni”nin yetiştirilmesi ile DAYKO Vakfı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kırklareli Şube Müdürlüğü ortaklığı ile canlandırılması amaçlanıyor.


Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO)ve Orman ve Su İşleri Başkanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kırklareli Şube ile yapılan protokol çerçevesinde 1-2-3 Mayıs 2015 tarihinde Dereköy Doğa Eğitim Merkezi’nde Doğa Eğitimi alacak öğrenci gruplara eğitim verecek uygun nitelikte ve pedogojik eğitimden geçmiş adaylara “Doğa Eğitmeni Eğitimi” seminer programı uygulandı.


Orman ve Su İşleri Kırklareli Şube Müdürlüğü adaylara ve eğiticilere Dereköy Doğa Eğitim Merkezi’nin kullanımı, personel, araç tahsisi, doğa Eğitim Merkezi Stratejisi ve Doğa Eğitim için el kitabı temin etti. DAYKO Vakfı da yemek ve diğer giderlerini karşıladı.


Dereköy Doğa Eğitim Merkezi toplantılarının ardından Prof. Dr. M. Nihat Aktaç, Yard. Doç Dr. Mustafa Kaya ve DAYKO Edirne temsilcisi Bülent Bacıoğlu ile birlikte Demirköy’de bulunan DAYKO Vakfı Ziyaretçi Merkezi’ne geldiler. Misafirler Demirköy’de DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan tarafından karşılandılar. DAYKO Vakfı Demirköy Ziyaretçi Merkezinde Öğrenciler DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan’dan Istrancalar ve Istranclar üzerindeki tehditler hakkında bilgi aldılar. 


Türkkan Slayt destekli yaptığı açıklamalarda; “Istrancalar 22 milyon insanın yaşam kaynağıdır. Istranclar’da yılın 9 ayında kuzey rüzgarları eser. Kuzey rüzgarları tıpkı musonlar gibi bıraktıkları serpintilerle oluşan yoğunlaşmayı transfer ederek milyonlarca insanın, canlının yaşam kaynağı ve İstanbul’un klima kapısıdır. Istanclar Trakya’nın akciğeridir. Avrupa kıtası ile ülkemizin en zengin biyolojik bölgesidir. Tüm Avrupa’nın 12 bin türünün 4 bin 200 türü Istrancalar’da yaşamaktadır. Trakya İstanbul’un tek su deposudur ve Trakya’nın bütün nehirleri, ırmakları buradan doğar. Endüstriyel kirlilik Istrancalar’ın su kaynaklarına ulaşamamıştır. Su kaynakları içilebilir saflıkta temiz ve doğallığını korumaktadır.


Istrancalar’da yaşayan halk için doğal, her yerde bulunabiliyor gibi gözükse de aslında bu tip yabanıl ormanlar günümüzde insan etkisi sonucunda Avrupa’da hiç kalmamıştır. Ülkemizde sadece Demirköy ve çevresinde bulunmaktadır. Burada Gürgen ormanları, Kayın ormanları, Meşe ormanları bulunmaktadır. Türkiye’nin Amazonları tabir ettiğimiz Longoz Ormanları yine burada bulunmaktadır. Cennetten bir armağan olan Longoz Ormanları ölmeden önce görülecek yerlerdendir. Gizemliliğiyle Istrancalar’ın içinde saklanan cennet Subasar Longoz Ormanları dünyadaki üç örnekten birisidir. 


Avrupa’da nesli tükenen endemik tür ve yaban hayvanlarına Longoz Ormanları hala ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa’nın en büyük Dışbudak Ağaçları Longoz Ormanlarında bulunmaktadır. Istrancalar sulak alanları, gölleri, gizemli ormanları, yer altı mağaraları ile iç içe geçtiği eko sistemler mozağidir. Istranclar’ın tarihi de zengindir. Osmanlı’nın kalesi denilen Demirköy Fatih Dökümhanesi Istranclar’dadır. 30’un üzerinde Trak ve Roma Dönemlerinden kale bulunmaktadır. Trak Mimari tarzı örnekleri halen Istranclar’da bulunmaktadır” dedi.


DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan’ın sunumunun ardından İğneada’ya geçen öğrenciler İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi’nde çadır kamp kurdular. Öğrenciler iki gün boyunca İğneada ve çevresinde uygulamalı eğitim gördüler. DAYKO Vakfı eğitmenlere ve eğitmen adaylarına yöreye özgü Boşnak Böreği ve Boşnak Mantısı ikramında bulunarak yöreyi daha iyi tanımalarını sağladı.


Eğitimin son gününde öğrencileri ziyaret eden DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan öğencilerle bir süre sohpet etti. Bu kısa konuşmanın ardından öğrenciler İğneada’dan ayrıldılar. (Gülcan Kutlu)