Doç. Dr. Beytullah Özkan, ömrünü Istranca'larda yaşayan canlıları araştırmaya adadı

Doç. Dr. Beytullah Özkan, ömrünü Istranca'larda yaşayan canlıları araştırmaya adadı

Doç. Dr. Beytullah Özkan, ömrünü Istranca'larda yaşayan canlıları araştırmaya adadı

Doç. Dr. Beytullah Özkan, ömrünü Istranca'larda yaşayan canlıları araştırmaya adadı

Doç. Dr. Beytullah Özkan, ömrünü Istranca'larda yaşayan canlıları araştırmaya adadı
07 Nisan 2014 - 07:23

“Doğayı korumak bilmekle başlar, bilmediğimiz tanımadığımız bir yeri koruyamayız. Istranca'lardaki canlıları tanımak ve araştırma yapmak için gece gündüz demeden çalışıyorum.




HABER MERKEZİ


“Doğayı korumak bilmekle başlar, bilmediğimiz tanımadığımız bir yeri koruyamayız. Istranca'lardaki canlıları tanımak ve araştırma yapmak için gece gündüz demeden çalışıyorum. Hayatımın geri kalan kısmını Istranca'ları araştırmaya ayıracağım" diyen Doç. Dr. Beytullah Özkan Özkan; Türkiye'nin Biyolojik Çeşitlilik ve Hayvan Çeşitliliği açısından zengin bir kültüre sahip olduğunu, özellikle Istranca'larda bu çeşitliliğin çok fazla olduğunu ve bunların detaylı olarak araştırmasının yapılması gerektiğini belirtti. 


Istrancalar bünyesinde dünyada çok nadir görülen hatta hiç görülmeyen sadece buraya özgü hayvan ve bitki türlerini barındırdığını, bu türlerin ve yaşadıkları alanların korunması ve genetik kaynakların incelenerek gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özkan konu ile ilgili şunları söyledi;


"Yeryüzünde yaşamın sürmesi için bir çok canlı türünün aynı zamanda var olması gerekmektedir. Çünkü canlıların yaşamı birbirine bağlıdır. Bunun nedenlerinden biri dünyadaki besin zincirinden kaynaklanmaktadır. Bir canlı diğer canlının besini durumundadır. Bir canlının yok olması ona bağlı olarak başka canlıların yaşantısını olumsuz etkiler.  Doğada canlıların etkilenmesi bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Eskiden yeryüzünde yaşayan bazı hayvan ve bitki türleri artık tümüyle yok oldu. Şu anda dünya üzerinde pek çok canlı türü varlığını sürdüremediği için haytalarını devam ettirememişler, türlerinin tek bir örneği kalmamıştır. Doğal afetler, yerkürenin geçirdiği değişimler, iklim ve en önemlisi insanoğlunun eliyle hortlayan şehirleşme, sanayileşme vs. faaliyetlerle diğer canlıların doğal yaşam alanlarının tahribi veya doğrudan avlanma yoluyla söz konusu pek çok canlı türü dünya üzerinden yok olmuş ve olmaktadır. İnsanlar, hayvanların yaşam alanlarını kendi çıkarları için yok ediyorlar ama bunu yaparken asıl kendi yaşamlarını tehdit altına soktuklarının farkında bile değiller'' dedi.


Doç. Dr. Beytullah Özkan Şimdi Istrancalarda bulunan Yediuyur'ları (Glis glis) araştırıyor. Daha önce Dupnisa Mağarası’nda yaşayan yarasalar için uzun çalışmalar yaptı. Gece gündüz Istranca Ormanları’nda kalarak araştırma yapan Doç. Dr. Beytullah Özkan Yediuyur'ların Trakya Bölgesi’nde yaşadığını ve çok nadir rastlandığını belirtti.


Özkan Yediuyur'lar hakkında da şunları kaydetti;


“Yediuyurlar Istranca Ormanları’nda geceleri ortaya çıkıyor. Bu sebeple ben de Yediuyur’lar gibi geceleri arazi çalışması yapıp, onları inceleyip fotoğraflayarak yaşamları konusunda birçok merak edilen bilgilere ulaşmaya çalışıyorum. Kah yer altında, kah ağaç içinde yuvalanıyorlar. Kayın meyveleri, Meşe Palamutu ve bir kısmı da böceklerle besleniyorlar. Bu sayede zararlı böceklerin ormanda azalmalarını sağlıyorlar. Yaptığım araştırmalar sonucunda Kayın Ağaçları meyve vermediğinde bunları daha önceden sezerek yavru yapmıyorlar. Çalışmalarım bunu ortaya koydu. Gece faaliyet gösteren bu farelerin eskiden Avrupa'da afiyetle yenildikleri biliniyor.”


* Doç. Dr. Beytullah Özkan Kimdir?


1960 Çanakkale'nin Çan İlçesi’ne bağlı Tezialan Köyü doğumlu olan Beytullah Özkan Elazığ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi olarak 1984 yılında bilim dünyasına adımını attı. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 1985-1987’de yüksek lisans öğretimini, 1989-1995 yılları arasında da doktora eğitimini tamamladı. Halen Trakya Üniversitesinde Yard.  Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır. Başarılı Bilimadamı Beytullah Özkan Orman ve Su İşleri Başkanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Mayıs 2014 de düzenlenen sempozyuma Trakya'dan katılan dört bilim adamından biridir. Uluslararası hakemli dergilerde araştırmalarına ilişkin çeşitli makaleler yayınlandı. Uluslararası konferans ve sempozyumlara katıldı. Yurtdışı çalışmalarına da halen devam etmektedir. (Gülcan Kutlu)