Diş çürümeleri çeşitli tedavilerle önleniyor

Diş çürümeleri çeşitli tedavilerle önleniyor

Diş çürümeleri çeşitli tedavilerle önleniyor

Diş çürümeleri çeşitli tedavilerle önleniyor

Diş çürümeleri çeşitli tedavilerle önleniyor
12 Şubat 2011 - 09:44

Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde yapılan çeşitli tedaviler ile diş çürükleri önleniyor.

HABER MERKEZİ
 Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Eğitim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Diş çürüklerini önlemek amacıyla çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Özellikle 14 yaşına kadar olan çocuklar için dört ayda bir koruyucu uygulama olarak flour tedavisi ve altı ayda bir fissür örtücü uygulaması yapılmaktadır. Çocukluk dönemi başlangıcında flour almak dişlerin gelişimi için çok yararlıdır. Flour, dişin mine yapısının içine girer ve sürekli koruma sağlar. Merkezimizde bu konuya çok fazla önem vermekteyiz.
Yetişkinlerde durum biraz daha farklıdır. Çocuklarda daha çok Diş Hekimi yardımıyla yapılacak koruyucu uygulamalar varken yetişkinlerde ise birey kendi koruyucu önlemlerini öncelikle kendisi almak zorundadır. Bunun başında uygun bir diş fırçası edinmek ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazanmak gelir.
Mikrobiyal dental plağın uzaklaştırılmasında en önemli temizlik aracı diş fırçalarıdır. Buna yardımcı olarak diş ipi ve arayüz fırçaları da kullanılabilir. Diş temizliği kişisel bakım kapsamında olduğu için direkt olarak hastanın kendisine aittir. Hekim sadece hastanın diş fırçalaması konusunda teknik yol gösterebilir, nasıl uygulayabileceğini anlatabilir.
Genel olarak plağın uzaklaştırılması hasta dişler için tedavi edici, sağlıklı dişler için koruyucu, diş çürüğü açısından da ana sorunun ortadan kaldırılmasıdır. Diş fırçaları değişik boyutlarda, değişik şekillerde ve değişik kıl dizilimine sahip değişik sertliktedir. Olması gereken ideal diş fırçası, yüzeyi 25.4-31.8 mm uzunluğunda,7.9-9.5 mm genişliğinde,2-4 sıralı ve her sırada 5-12 kıl demeti olan fırçadır. Ayrıca diş fırçası dişlerin tüm yüzeylerine ulaşıp temizlemelidir. Sentetik kıla(naylon kıla) sahip olan diş fırçaları tercih edilmelidir. Çok kıllı diş fırçaları dişi ve yüzeylerini daha iyi temizlemektedir. Çocuklar için ise küçükbaşlı ve saplı yumuşak kıllı diş fırçaları tercih edilmelidir.
Sert bir şekilde fırçalama çok iyi temizleme yapamayacağı gibi dişetinde ülserli yaralara ve çekilmelere neden olabilir. Diş fırçalama düzenli olmalıdır. Günde tercihen 3 kez diş fırçalanması gerekmektedir. Fırçanın giremeyeceği arayüzeyler diş ipiyle temizlenmelidir. Her 3 ayda bir düzenli olarak diş fırçası yenilenmelidir. Çünkü fırçanın içerisinde bakteri üremesi çoğalır. El becerisi düşük olan kişiler, özürlü kişiler ve ortodontik aparey taşıyan yani tel tedavisi görmekte olan kişiler elektrikli diş fırçalarını tercih edebilirler.
Diş fırçalama her çenede en az 2 dakika sürmelidir. Her bir diş için 10 a kadar sayılabilir. Dişleri sert hareketlerle değil, dişetinden dişe doğru olmak üzere süpürüyormuş gibi hafif titreşimli hareketlerle fırçalanmalıdır.
Diş macunları seçilirken genellikle dişi beyazlatıcı içeriğe sahip olanlar tercih edilmektedir. Hâlbuki diş macununda aranan en önemli özellik beyazlatmasından çok, bakteri plağını gidermesidir. Aynı zamanda iyi bir temizleme yapabilmelidir. Ağız mukozasını zedelememelidir. Ağıza serinlik, ferah tat ve güzel koku vermelidir. Çürük önleyici olmalıdır. Ağız ve dişlerden de kolay temizlenebilir bir macun olmalıdır.
Ağız ve diş sağlığı açısından öncelikle kişisel hijyen önemlidir. Hastanemize gelerek diş fırçalama teknikleri, diş fırçası seçimi, diş macunu seçimi vb konularda hekimlerimizden ve klinik personellerimizden yardım alabilirsiniz.” (s)